SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAurora. Spectacolul vantului solar pe Pamant

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Un lucru trebuie subliniat de la inceput: ca numele de aurora polara si aurora boreala sunt impropriu folosite de cele mai multe ori. Aurora e numele dat fenomenului optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cer, in anumite regiuni ale Terrei. Cand fenomenul este observat in emisfera nordica se numeste aurora boreala sau luminile nordului, iar cand apare in emisfera sudica - aurora australa sau luminile sudului. Nici sintagma aurora polara, utilizata pentru a defini fenomenul indiferent de locul aparitiei sale, nu este prea corecta. Explicatia? Ele sunt vizibile de obicei in Cercul Arctic si in cel Antarctic, in regiunile polare formandu-se mai rar si nefiind vizibile cu ochiul liber. Aurorele nu se formeaza doar pe Terra, ci si pe Jupiter, Saturn, Venus si Marte.

Explicatii stiintifice

Cum se formeaza aurorele terestre? intrebarea si-a cautat un raspuns corect timp de cateva sute de ani, iar acum oamenii de stiinta sunt siguri ca spectacolul aurorelor este datorat vantului solar. Terra este atinsa in permanenta de vanturi solare, incarcate cu energie. Coliziunea vanturilor solare cu campul magnetic al Pamantului face ca unele particule de energie sa fie atrase in ionosfera, adica la distante de peste 80 de kilometri deasupra pamantului. Aici, in ionosfera, datorita gazelor intalnite, particulele solare incep sa straluceasca in diferite culori.

Razele verzi apar atunci cand au loc eliberari mari de atomi de oxigen la peste 200 kilometri altitudine. Emisiunile de azot de la altitudinea de 100 kilometri dau nuantele de rosu, iar albastrul apare daca atomii recastiga electroni dupa ce au fost ionizati. Un ultim amanunt: vantul solar atinge Terra cu o viteza de 400 km/secunda si cu o densitate de 5 ioni/cm cub. Aceste valori pot fi de cateva ori mai mari in timpul furtunilor magnetice.

Fascinatia aurorelor asupra oamenilor de stiinta nu e de data recenta, ci numara sute de ani. Primii care au consemnat fenomenul au fost exploratori si geografi din Grecia antica. in 1621, doi cercetatori incercau, separat, sa gaseasca explicatii stiintifice. Este vorba de Pierre Gassendi si Galileo Galilei. in secolul urmator, James Cook a observat fenomenul in Oceanul Indian si i-a dat numele de aurora australa. Lui Edmond Halley i se datoreaza supozitia ca formarea aurorelor este legata de campul magnetic al Pamantului. Omenirea a mai avut de steptat insa pana la concretizarea teoriilor sau pana la producerea in laborator a primei aurore. Experimentul de laborator efectuat de Kristian Birkeland, in1896, l-a condus pe cercetator la concluzia ca electronii din aurora ar proveni din razele solare. Teorii peste teorii au fost confirmate sau infirmate odata ce oamenii de stiinta au avut ajutorul satelitilor.1859, anul celor mai spectaculoase aurore

Daca mergeti in Groenlanda sau in Noua Zeelanda in luna septembrie, aveti toate sansele sa vedeti o aurora. Aurorele boreale sunt vizibile cu ochiul liber in nordul Peninsulei Scandinave, Finlanda, nordul SUA, Alaska, Groenlanda, Siberia, nordul Canadei, si apar cel mai adesea din septembrie pana in octombrie si din martie pana in aprilie. Din Antarctica, America de Sud, Noua Zeelanda, Australia, Papua Noua Guinee poate fi observata aurora australa.

La capitolul recorduri, anul 1859 a intrecut orice asteptari. Din cauza unei mari furtuni geomagnetice, omenirea a avut parte de doua aurore care isi mentin inca statutul de cele mai spectaculoase fenomene de gen. in 28 august si in 2 septembrie 1859, doua aurore extraordinare prin dimensiuni si stralucire au uimit cercetatori si oameni obisnuiti. New York Times consemna atunci ca, in Boston, la ora 1 noaptea, oricine putea sa citeasca ziarul datorita luminii aurorei. Au existat si efecte negative: pe o distanta de 201.000 km, liniile de telegraf nu au functionat ore intregi. Altii in schimb, au folosit energia aurorelor pentru a comunica telegrafic. in noaptea de 2 septembrie 1859, un operator din Boston si unul din Portland au renuntat la puterea bateriilor si au comunicat cu ajutorul "curentului auroral " timp de doua ore. Şi in prezent aurorele influenteaza liniile de curent si comunicatiile: furtuna magnetica din 13 martie 1989 a lasat fara curent regiuni intinse din Canada, iar fenomenul s-a repetat in septembrie 1989 si octombrie 1991.

Legendele aurorelor

Un semn de la Dumnezeu si Dansul spiritelor - acestea sunt doua dintre acceptiunile pe care europenii medievali si, inaintea lor, triburile americane Cree, le-au dat aurorelor. Aparitia unor asemenea fenomene inexplicabile, dar de o rara frumusete, nu putea fi privita decat ca un semn al divinitatii. in consecinta, nu e de mirare ca aurorele au nascut legende si poezii.

O legenda nordica povesteste ca aurorele sunt datorate walkiriilor ale caror armuri stralucesc pe cer: "Walkiriile sunt fecioare belicoase, suite pe cai si inarmate cu casti si lanci... Cand ele calaresc inainte in misiunea lor, armurile lor emana o lumina stranie tremurata, care strafulgera cerurile nordice, facand ceea ce oamenii numesc aurora boreala sau Lumina Nordului ", scria Thomas Bulfinch, in 1855, in a sa Mitologie. Ei bine, explicatii mai mult sau mai putin legendare au fost cautate inca din secolul al XIII-lea cand autorul cronicii "Konungs Skuggsjá " scria ca aceste lumini colorate ar putea fi datorate focurilor care inconjoara oceanul, soarelui care atinge intunericul lumii sau ghetarilor. Atii credeau ca aceste raze colorate sunt lansate catre cer de scrumbiile din apa. Finlandezii, in schimb, puneau aurorele pe seama vulpilor, mai precis a scanteilor din cozile lor.

Pentru eschimosi, aurorele sunt legate fie de spiritele animalelor care danseaza, fie de personajele fabuloase manabai'wok. Ori de cate ori acesti giganti pornesc la vanatoare sau la pescuit, tortele lor coloreaza cerul.

Semne rele sunt considerate aurorele in cultura traditionala a letonilor sau inuitilor. Letonii de odinioara erau convinsi ca aurorele sunt sufletele razboinicilor morti care se arata pamantenilor pentru a prevesti un razboi sau foamete. Tot de spiritele mortilor era legata aurora si in folclorul inuit: se povestea astfel ca mortii se jucau cu cranii umane in cer.

Dincolo de mitologiile lumii, se pare ca si Biblia include referiri la aurora. Adeseori citat in acest sens este un fragment din Ezechiel: "M-am uitat si iata a venit de la miaza-noapte un vant naprasnic, un nor gros si un snop de foc, care raspandea de jur imprejur o lumina stralucitoare, din mijlocul careia sclipea ceva ca un metal incandescent in mijlocul focului... Ca infatisarea curcubeului, care sta in nor intr-o zi de ploaie, asa era si infatisarea acestei lumini stralucitoare ".

in literatura si in cinematografie, aurorele au jucat, de asemenea, rol de muze. Poetul american Wallace Stevens le-a dedicat un poem de 240 de versuri, "The Auroras of Autumn "/ "Aurorele toamnei ", opera fiind inclusa in volumul cu acelasi titlu publicat in1950. Elizabeth Barrett Browning spune povestea unei femei poet in "Aurora Leigh", scrierea sa din 1856.

Despre aurore se vorbeste si in filmele "Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator " sau "Frecvența vieții ". Spectacolul aurorelor se incheie cu o explicatie a sintagmei aurora boreala: a fost folosita de Pierre Gassendi, care s-a inspirat din numele zeiței romane a zorilor, Aurora, și de la titanul care reprezenta vanturile, Boreas.

V-ati intrebat vreodata cum ar descrie un explorator aurora boreala? Am ales marturia Ucai Marinescu, omul care a strabatut cele cinci continente: "dupa cateva minute am vazut " valul care venea de sus ca un fuior de ceata alba trimis de sus spre pamant ". Şi a urmat spectacolul. Era ceva care iti capta simturile si care te fixa numai acolo. L-am privit pe Joe (ghidul - n. r.) si el era in aceeasi stare. Cerul isi deschidea fereastra trimitandu-si mesagerul. Culoarul pe care a aparut aurora s-a luminat si naframa alba a coborat spre paduri, spre oameni, spre pamant. Totul era o adiere, uneori mai puternica, dar foarte blanda. Se deplasa si si-a intins tentaculele largi peste tot. Nu mai stiam unde sa ma uit. Cand era profunda, cand devenea diafana si imi parea rau sa dispara. "


La 48 de mile distanta de Cercul Arctic se gaseste micul oras Circle din Alaska, SUA. Unul dintre cei 107 locuitori este un pasionat al aurorelor si le fotografiaza de 17 ani. Se numeste Dick Hutchinson, iar doua dintre fotografiile sale au fost declarate de NASA "Imaginea astronomica a Zilei ".


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 09 august 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 30 mai 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter