SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGAviz de oportunitate pentru cartierul din Padurea Dumbrava

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In ultimele zile lucratoare ale saptamanii trecute, urbanistii orasului au luat o decizie rapida: consilierii locali sunt invitati sa voteze avizul de oportunitate pentru cartierul pe care omul de afaceri Ilie Carabulea intentioneaza sa il ridice in Padurea Dumbrava.Ultimele discutii inaintea sedintei Consiliului Local de joi au avut loc la sedinta Comisiei tehnice de urbanism, in cadrul careia, acum cateva zile, a aparut pe ordinea de zi si un punct referitor la proiectul initiat pentru a inlocui actualele ruine ale fostei fabrici Sitex Dumbrava. Doar ca, surpriza. Cand a venit randul deschiderii discutiilor despre acest proiect, lucrurile au devenit simple: "proiectul a primit aviz din partea Comisiei tehnice intrunite cand arhitect sef era Dorin Laschescu". Respectivul aviz a fost dat la o sedinta la care a luat parte si initiatorul proiectului, Ilie Carabulea.In urma discutiilor din Comisia tehnica ce a avut loc in ziua de joi a saptamanii trecute a reiesit faptul ca in cursul acestei saptamani va fi publicat pe site-ul primariei Sibiu si proiectul cartierului pe care Ilie Carabulea intentioneaza sa il dezvolte in Padurea Dumbrava.1.300 de apartamenteSingura dezbatere publica ce a avut loc, pana acum, asupra ansamblului rezidential din Padurea Dumbrava a avut loc in iarna anului trecut si a fost condusa de Ilie Carabulea. Intr-o camera in care abia au intrat jumatate din cei care au vrut sa ia parte la discutii, Carabulea a asigurat ca nu vrea sa aduca vreo atingere ariei naturale protejate care inconjoara viitorul ansamblu rezidential. "Ar trebui sa fiu tampit sa vreau sa distrug padurea", a spus, atunci, Carabulea.

Proiectul pe care il urmareste acesta, vizeaza ridicarea a aproximativ 1.300 de apartamente, pentru 3.000 de locuitori. Cartierul include si blocuri si locuinte tip duplex, alaturi de care sa functioneze un complex cu piscine, spatii comerciale si de relaxare si sport.Avizul de oportunitate, primul si ultimul pas importantPe locatia Sitex, incadrarea actuala prevede zona industriala. Schimbarea destinatiei cere, conform legislatiei, alcatuirea unui plan urbanistic zonal si, dupa caz, a unuia de detaliu. Guvernul a modificat anul trecut Legea 350 din 2001, privind amenajarea teritoriului si urbanismul, astfel ca, mai nou, pentru obtinerea PUZ-ului este nevoie de un aviz prealabil de oportunitate, intocmit de Serviciul Arhitect sef, din cadrul Primariei. Consiliul local poate respinge acest aviz sau il poate aproba, caz in care prin acest document, potrivit legii, se stabilesc urmatoarele: "teritoriul pe care urmeaza sa fie reglementat prin PUZ". Cu alte cuvinte, in cazul Sitex, prin avizul de oportunitate ar trebui fie desenata o plansa fie descris foarte in detaliu, terenul pe care poate fi construit viitorul cartier. Acelasi aviz ar trebui sa stabileasca ce categorie functionala poate capata respectivul teren, reglementarile obligatorii sau dotarile de interes public necesare si, in fine, solicitarea unui plan urbanistic de detaliu. Mai pe romaneste, prin avizul de oportunitate, consilierii locali ar trebui sa spuna "suntem sau nu de acord sa se investigheze daca in zona X se pot construi lucrurile X".Insa, dupa experienta trecuta cu avizul de oportunitate aprobat de consilierii locali pentru proiectul Ana Oil de pe strada Saguna, mai toate detalii mobilarii terenului sunt stabilite, in mare, inca de la primul vot al consilierilor locali. Iar la urmatorul vot, pentru aprobarea planului urbanistic de detaliu, nimic nu mai e de schimbat, din moment ce sunt deja aprobate lucruri de genul regimului de inaltime sau, mai important, coeficientul de utilizare a terenului.

Prin urmare, daca in sedinta CL de joi, avizul de oportunitate va fi aprobat de consilierii locali, intentiile imobiliare ale lui Ilie Carabulea referitoare la zona Sitex primesc unda verde. Arhitectii protesteazaOrdinul Arhitectilor din Romania, filiala Sibiu - Valcea, a redactat o scrisoare deschisa catre administratia locala. Arhitectii cer reprezentantilor orasului sa urmareasca mai atent acest proiect. "Cele 1.300 de locuinte propuse acolo asigura un sistem de locuire care nu se preteaza locului. Altfel spus, acolo ar fi mai potrivite locuinte la alt standard, decat cel inferior, al locuintelor colective in ansambluri cu 20 de niveluri. In loc de 1300 de locuinte, acolo ar merge 130, care ar fi la fel de profitabile financiar si care ar rezolva si problema traficului pe Calea Dumbravii", spune Gabriel Rosca, presedintele OAR.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 21 septembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 iulie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter