SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Banca Albina din Sibiu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sesiune stiintifica prilejuita de implinirea a 140 de ani de la infiintare

Anul acesta s-au implinit 140 de ani de la inceperea activitatii "celui mai prestigios institut de credit si economii din Transilvania - Banca "Albina" cum a caracterizat-o economistul Victor Slavescu.

Ctitorul acestei banci a fost Visarion Roman, nascut in Darlos, absolvent al Seminarului Ortodox (Academia Andreiana) din Sibiu si membru fondator al ASTRA. El a luat initiativa infiintarii bancii in anul 1870, cu un comitet fondator din care faceau parte David Urs, Baron de Margine, Paul Dunca, Ilie Macelariu si alte personalitati ale timpului. Aprobarea de infiintare s-a primit de la Viena in anul 1871, cu obligatia de a subscrie actiuni in valoare de 300 de mii de florini, o suma deosebit de mare. Spre comparatie, pentru infiintarea in acelasi an a Bancii sasesti Boddenkredit Anstaldt in Hermanstade s-a pevazut subscrierea de actiuni numai in valoare de 100 mii florini. S-a crezut ca pentru a putea functiona Banca Albina nu se va putea atinge valoarea de 300 mii florini, dar acest lucru nu s-a intamplat. in anul 1872, banca avea numai trei functionari, dupa 50 de ani erau 150 salariati. Dupa moartea in 1883 a lui Visarion Roman, la conducerea bancii a venit bihoreanul Partenie Cosma care, timp de 30 de ani a consolidat banca, infiintand sucursale in: Brasov, Cluj, Tg. Mures, Medias, Lugoj si in alte localitati, sprijinind infiintarea in mediul rural, cum a fost si Casa de pastrare din Saliste.

Sub conducerea lui Partenie Cosma, venit la Sibiu din Beius, in anul 1876, la chemarea mitropolitului Miron Romanul, urmas al mitropolitului Andrei ┼×aguna, a avut merite deosebite in sprijinirea taranilor pentru procurarea de pamant. in aceasta directie, prof. universitar Sabin Cioran din Rasinari, intr-o conferinta tinuta la Sibiu in anul 1944 intitulata "Rolul bancilor Romanesti din Ardeal in pregatirea unirii" a spus ca acestea au cumparat mai ales de la grofii unguri peste 180 de mii de iugare (cca. 90 mii ha) pe care le-a parcelat si vandut taranilor prin Creditul ipotecar. Acest lucru nu a scapat stapanitorilor de atunci. Ziarul Pesto-Hirlap din Budapesta a scris "bancile romanesti din Transilvania sunt un reazam al intereselor de rasa. Cumpara pamanturi maghiare pe care le dau taranilor cu dobanzi ieftine". Banca Albina a contribuit cu sume importante la construirea Catedralei Ortodoxe din Sibiu, a Seminarului (Facultatea de Teologie), a Muzeului Asociatiunii (azi Biblioteca ASTRA), construirea de scoli etc. ASTRA si-a putut desfasura activitatea tot cu sprijinul financiar al bancii.

O mare realizare a bancii si in mod deosebit a lui Partenie Cosma care, pentru a veni in sprijinul evreilor care studiau la Sibiu, a fost infiintarea in anul 1895 a unei cantine numita "Masa studentilor" unde primeau zilnic un pranz gratuit intre 30-50 de elevi, care pana atunci mancau, cum se spunea "din traista" mancarea adusa de parinti cand veneau la oras. Au mancat la aceasta masa elevi care vor deveni mari personalitati ale Romaniei, ca: Octavian Goga, viitorii academicieni Ioan Lupas, DD Rosca, Andrei Otetea, dr. Aurel Moga - fost ministru al Sanatatii, dar si colegul din Banca Nationala, elev la ┼×coala Superioara de Comert din Sibiu, Leon Balasiu - fost functionar al Bancii Albina.

Dupa 23 august 1944 si mai ales dupa "alungarea" regelui Mihai la 30 decembrie 1947, noul regim, prin modificarea Legii Bancare din anul 1932, a determinat majoritatea bancilor private din tara sa-si inceteze activitatea, in trimestrul I al anului 1948. Cu toate acestea, in iunie 1948 mai functionau 75 de banci, intre care si Albina, care prin decretul 197, au fost obligate sa intre in lichidare.

Acum, Banca Albina este istorie si obiect de studiu pentru cercetatori.

Din initiativa prof. univ. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea, autorul monografiei "Banca Albina din Sibiu", aparuta in anul 1917, la Editura din Cluj, in luna iunie a.c., a avut loc o Sesiune stiintifica la Academia Romana - Sectia de ┼×tiinte Economice, Juridice si Sociologice cu tema "140 de ani de la infiintarea Bancii Albina din Sibiu" care a continuat cu o sesiune asemanatoare la Sibiu in sediul agentiei Bnr Sibiu (care functioneaza in cladirea Bancii Albina) prezentandu-se 9 comunicari, din care: Visarion Roman - economist autodidact, primul director executiv al Bancii Albina, prezentata de prof. univ. dr. Victor Grecu de la univ. Lucian Blaga; Repere in evolutia principalelor tipuri de afaceri bancare ale "Albinei" prezentata de prof. Vasile Dobrescu de la univ. Petru Maior din Tg. Mures; Directori executivi ai Bancii Albina (1916-1948) prezentata de prof. dr. Mihai Drecin, univ. Oradea; Consideratii asupra relatiilor Bancii "Albina" cu institutiile bancare sasesti din Transilvania prezentata de conf. univ. dr. Vasile Ciobanu, univ. Lucian Blaga. Au mai prezentat comunicari dr. Iosif Marin Balog (Institutul de istorie "George Barit" din Cluj), Tudor Arhire de la Arhivele Nationale Sibiu si subsemnatul, pensionar din BNR - sucursala Sibiu - despre "Partenie Cosma, director executiv al Bancii Albina (1885-1916)".

Sesiunea a primit si un mesaj din partea academicianului Mugur Isarescu - Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.



Nicolae D─éDaRLAT


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 23 noiembrie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter