SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBanca Carpatica ar putea fuziona cu o alta banca

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Ilie Carabulea ┼či Corneliu T─ânase, care de┼úin impreun─â pachetul majoritar al B─âncii Comerciale Carpatica, inten┼úioneaz─â s─â schimbe actuala conducere executiv─â, prin modificarea statului ┼či componen┼úei Consiliului de Supraveghere ┼či Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alt─â banc─â, informeaz─â Mediafax.


Cei doi ac┼úionari au cerut in 14 februarie convocarea adun─ârilor generale (ordinare ┼či extraordinare) a ac┼úionarilor, stabilit─â de management pentru data de 10 aprilie, ┼či solicit─â atat reducerea num─ârului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a num─ârului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei.

Carabulea ┼či T─ânase au mai solicitat ┼či prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Ace┼čtia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere ┼či stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceast─â structur─â.

Pe lang─â solicit─ârile celor doi ac┼úionari, Directoratul a ad─âugat pe ordinea de zi propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza ┼či identifica "eventuale oportunit─â┼úi de dezvoltare a b─âncii prin realizarea unei fuziuni ┼či, in cazul in care exist─â o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" care va fi supus spre aprobarea AGEA.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii, iar Corneliu Tănase deţine 11,2179% din titluri.

Carabulea ┼či Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fosat aresta┼úi preventiv pentru fapte de corup┼úie, la finele lunii ianuarie, fiind acuza┼úi c─â, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reu┼čit s─â tergiverseze ┼či s─â influen┼úeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigur─âri.

Directorul Direc┼úiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cintez─â, a declarat in urm─â cu dou─â s─âpt─âmani c─â in dou─â - trei s─âpt─âmani va ap─ârea o decizie a BNR in leg─âtur─â cu un ac┼úionar al unei b─ânci care nu mai indepline┼čte condi┼úiile cerute de lege pentru a fi ac┼úionar ┼či i┼či va pierde probabil dreptul de vot in Adunarea General─â a Ac┼úionarilor.

De┼či a refuzat s─â spun─â despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care de┼úine direct ┼či indirect controlul BCC.

Tot atunci, Cintez─â spunea c─â exist─â dou─â institu┼úii de credit care "se tatoneaz─â", dup─â ce au ajuns la concluzia c─â exist─â compatibilitate atat pe protofolii cat ┼či pe modelul de afaceri.

"Ac┼úionarul uneia dore┼čte, iar ac┼úionarul celeilalte ┼či da ┼či nu. Una dintre institu┼úii este din grupul doi de b─ânci, cu o cot─â de pia┼ú─â intre 1% ┼či 5%, cealalt─â este cu o cot─â sub 1%", a detaliat Cintez─â.

intrebat dacă vreuna dintre instituţii este din Grecia, Cinteză a negat.

Astfel, r─âman in discu┼úie, din grupul doi de b─ânci, Banca Comercial─â Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo ┼či Italo-Romena. Din categoria b─âncilor mici, avand cote de pia┼ú─â de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank ┼či Banca Feroviar─â.

Ac┼úiunile BCC au inchis miercuri ┼čedin┼úa de tranzac┼úionare a BVB la pre┼úul de 0,05 lei/ac┼úiune, in sc─âdere cu 15,11% fa┼ú─â de referin┼ú─â. La aceast─â cota┼úie, capitalizarea b─âncii este 188,77 milioane lei.

in schimb, ac┼úiunile BCC au incheiat ┼čedin┼úa de joi cu un plus 12,5%, urcand puternic in ultimele 40 de minute, la aproape o or─â ┼či jum─âtate dup─â ce directoratul b─âncii a cerut acordul ac┼úionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu alt─â banc─â.

Directoratul B─âncii Carpatica a propus ca dat─â de referin┼ú─â 1 aprilie 2014, astfel c─â la AGA vor putea fi prezen┼úi numai ac┼úionarii cu drept de vot inscri┼či in registrul ac┼úionarilor ┼úinut de Depozitarul Central.

Potrivit art 230 din OUG 99/2006 privind privind institu┼úiile de credit ┼či adecvarea capitalului, in cazul in care persoanele care de┼úin participa┼úii calificate la institu┼úia de credit, persoan─â juridic─â roman─â, nu mai indeplinesc cerin┼úele prev─âzute de lege ┼či de reglement─ârile emise in aplicarea acesteia privind calitatea ac┼úionariatului unei institu┼úii de credit sau exercit─â asupra acesteia o influen┼ú─â de natur─â s─â pericliteze administrarea prudent─â a institu┼úiei de credit, Banca Na┼úional─â a Romaniei dispune m─âsurile adecvate pentru incetarea acestei situa┼úii.

"in acest sens, independent de alte m─âsuri sau sanc┼úiuni care pot fi aplicate institu┼úiei de credit ori administratorilor ┼či directorilor acesteia, Banca Na┼úional─â a Romaniei poate dispune suspendarea exercit─ârii drepturilor de vot aferente ac┼úiunilor de┼úinute de ac┼úionarii sau membrii respectivi", se mai arat─â in legisla┼úie.

Ac┼úionarii fa┼ú─â de care s-au dispus m─âsura suspend─ârii dreptului de vot nu mai pot achizi┼úiona noi ac┼úiuni ale institu┼úiei de credit ┼či trebuie s─â vand─â pachetele de┼úinute in termen de trei luni de la instituirea m─âsurii.

Ac┼úionarii B─âncii Carpatica au ales la inceputul lunii octombrie a anului trecut trei membri in Consiliul de Supraveghere, reinoind mandatele pre┼čedintelui b─âncii, Nicolae Petria, ┼či pe cel al Doinei Toader, iar pe pozi┼úia vacant─â a fost ales fostul director general al re┼úelei de spitale Regina Maria,Ionu┼ú P─âtr─âh─âu. Celelalte dou─â pozi┼úii sunt ocupate de Ioan Trenca ┼či Silviu Popa.

Consiliul de Supraveghere al B─âncii Carpatica a reconfirmat la finalul lunii februarie conducerea ┼či componen┼úa Directoratului b─âncii, astfel c─â mandatul lui Johan Gabriels ca director general a fost prelungit pentru o perioad─â de 4 ani. Ceilal┼úi membri ai directoratului sunt Ion Dobric─â, Gheorghe Cismaru, Cosmin Bucur ┼či Elena B─âdeanu.

Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), in cre┼čtere cu 77,2% fa┼ú─â de 2012, sus┼úinut de recuperarea crean┼úelor din impozitul amanat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter