SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBanii europeni, salvarea autoritatilor in fata crizei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

intr-o perioada in care bugetele tuturor localitatilor, fara exceptie, au fost afectate serios de criza economica, fondurile nerambursabile, in special cele venite de la Uniunea Europeana, sunt vazute ca una dintre putinele posibilitati de a face investitii consistente, fie ca este vorba despre infrastructura, modernizari de cladiri sau zone verzi.

Departe de a fi o modalitate lejera, accesarea banilor europeni ii supune pe cei care vor sa ajunga la ei la o procedura anevoiasa si greoaie. Dincolo de avize, aprobari, hartii si dosare intoarse din drum, primariile trebuie, apoi, sa poata acoperi partea lor de finatare, care, in special pentru localitatile mici, cu bugete modeste, poate fi un efort prea dificil.

incercam ca, printr-o serie de materiale pe aceasta tema, sa va prezentam o situatie a fondurilor europene accesate de catre Consiliul Judetean Sibiu si de catre primariile judetului Sibiu, cat au facut sau nu edilii la acest capitol.

Ultimul an, mai bun

Prefectul judetului Sibiu, Constantin Trihenea, spune ca ultimul an a adus o imbunatatire la acest capitol, in judetul Sibiu.

"Consider ca ultimul an a adus accelerarea acesarii de fonduri europene in judetul Sibiu, fiind deja semnate, pentru un numar important de proiecte, contractele de proiectare si executie si fiind si un numar important de proiecte depuse spre finantare la autoritatile competente", a spus Constantin Trihenea.

Prefectul a subliniat situatia Consiliului Judetean Sibiu, care are deja patru contracte in derulare, dar si primariile Agnita, Nocrich, Marpod, Ocna Sibiului care deruleaza lucrari importante din fonduri europene si a adaugat ca spera ca documentatiile pentru proiectele din PIDU ale Sibiului, depuse doar in urma cu cateva saptamani, sa fie corecte si sa fie acceptate. "Efectiv a fost un an bun pentru ca s-au semnat contractele depuse din timp", spune Trihenea.

Proiecte mari in judet

Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, spune ca din evidentele Compartimentului de Monitorizare al CJ Sibiu rezulta ca cel mai mare proiect din judet, aflat in derulare, este "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in regiunile Medias, Agnita, Dumbraveni", de 340 milioane lei, iar un alt proiect important il reprezinta proiectul ISPA al Sibiului pentru reabilitarea sistemului de canalizare si a statiei de tratare a apei potabile Dumbrava, de 104 milioane lei.

"Dintre cele 45 de proiecte depuse in cadrul PNDR, masura 322, au fost acceptate, pana la ora actuala, 6 proiecte in valoare totala de 73 milioane lei", spune Bottesch.

4,4 miliarde euro prin POR

Administratiile locale au posibilitatea sa acceseze fonduri prin Programul Operational Regional, pentru perioada 2007-2013, un program elaborat de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, si aprobat de Comisia Europeana, prin care este stabilita o strategie de dezvoltare regionala, in cadrul careia sunt alocate 4,4 miliarde euro, in primii 7 ani dupa aderare.

UE finanteaza aproximativ 84% din bugetul POR, restul banilor provenind din fonduri nationale, cofinantare publica - 14% si cofinantare privata - 2%.

Reagiunea Centru, din care face parte si judetul Sibiu, are alocate prin acest program 483,62 milioane euro, ceea ce inseamna aproximativ 10,90% din totalul fondurilor derulate prin POR.

Fondurile se impart pe axele prioritare ale Programului Operational Regional, care fiecare are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie: Axa Prioritara 1 - "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere ", Axa prioritara 2 - "imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale ", Axa prioritara 3 - "imbunatatirea infrastructurii sociale ", Axa prioritara 4 - "Sprijinirea mediului de afaceri regional si local ", Axa prioritara 5 - "Dezvoltarea si promovarea turismului " si Axa prioritara 6 - "Asistenta tehnica ".

incercam ca, printr-o serie de materiale pe aceasta tema, sa va prezentam o situatie a fondurilor europene accesate de catre Consiliul Judetean Sibiu si de catre primariile judetului Sibiu, cat au facut sau nu edilii la acest capitol.

Peste 100 milioane lei la CJ

Consiliul Judetean Sibiu are, in cadrul Programului Operational Regional 12 proiecte aflate in diferite faze, pentru patru dintre ele fiind deja semnate contractele, iar alte patru ce urmeaza sa fie semnate in perioada urmatoare.

Valoarea totala a celor patru proiecte aflate deja in derulare se ridica la aproximativ 102 milioane lei, fara TVA.

Primul dintre ele este Modernizarea DJ 106 Sibiu - Cornatel - Altana - Barghis - Agnita, in valoare de 32.277.499,96 lei, fara TVA, care va fi finalizat in iulie, anul viitor.

Investitia cuprinde 52 de kilometri de drum judetean modernizat, 32 de iesiri de drumuri laterale amenajate, 6 intersectii cu structura rutiera amenajate, 40 de indicatoare rutiere, 10.212 parapeti, doua parcari amenajate, 13 poduri reabilitate si 15 statii de autobuz. Lucrarile de reabilitare si modernizare a drumului judetean au pornit de la kilometrul 5 si se vor incheia la intrarea in orasul Agnita

Consortiul de firme care si-a adjudecat licitatia de executie, Comtram, DPC, CON-A si Sinecon, lucreaza fara a opri traficul, aceasta fiind una dintre cele mai circulate artere din judet.

Un alt proiect mare al Consiliului Judetean este "Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si de turism in arealul turistic Marginimea Sibiului - Valea Sebesului - Modernizarea drumului de interes turistic DJ 106 E pe tronsonul Jina-Sugag/DN67C " in valoare de 11.028.319,75 lei, fara TVA, ce va fi finalizat tot in iulie 2011.

Pentru proiectul "Modernizarea DJ 105 G Sadu - Rau Sadului - Sadurel km 21+250 - 41+425 " contractul a fost semnat in luna februarie, valoarea este de 44.511.360 fara TVA, iar perioada de implementare de 28 de luni de la semnarea contractului de finantare.

"Modernizarea DJ 106 D Rasinari - Poplaca - Orlat km 14+413 - 31+340 " are o valoare de 14.189.133 lei, fara TVA, contractul de finantare a fost semnat tot in februarie 2010, iar perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finantare.

Patru proiecte in curand

Alte patru proiecte pentru fonduri europene ale Consiliului Judetean Sibiu sunt intr-un stadiu avansat, in faza de evaluare, iar pentru unul dintre ele, autoritatile spera ca se va semna contractul chiar luna aceasta.

" Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului nr. 1 al Spitalului Clinic Judetean Sibiu " are o valoare de 6.798.600 lei, fara TVA, se afla in faza finala de evaluare, Consiliul Judetean estimeaza ca va fi semnat contractul luna aceasta, iar perioada de implementare va fi de 33 luni de la semnarea contractului de finantare.

Proiectul "Extinderea si dotarea unitatii de asistenta medico-sociala Saliste" are o valoare de 2.878.817 lei, fara TVA, se afla tot in faza finala de evaluare, autoritatile estimeaza ca vor semna contractul in iunie 2010, iar termenul de finalizare este in 23 luni de la semnarea contractului de finantare.

"Reabilitarea si modernizarea Centrului Şcolar pentru Educatie Incluziva Turnu Rosu" este in valoare de 3.426.800 lei, fara TVA, se afla in faza de evaluare. Consiliul Judetean estimeaza ca va semna contractul de finantare in luna august, iar termenul de finalizare este de 14 luni de la semnarea contractului de finantare.

"Reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor din cadrul Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu " se ridica la 2.178.100 lei, este in faza de evaluare, estimarea este ca va fi semnat contractul in iunie 2010 si va fi finalizat intr-un termen de 16 luni de la semnarea contractului de finantare.

Pe lista de rezerva

Consiliul Judetean mai are, tot in cadrul POR, patru proiecte care sunt evaluate, dar se afla pe lista de rezerva, motiv pentru care nu poate estima cand va fi semnat contractul de finantare.

Este vorba despre "Modernizare DJ 106B: DN1 - Ocna Sibiului - (Slimnic - intersectie DN14), inclusiv pod la km 57+023 ", in valoare de peste 34 milioane lei, fara TVA, proiect care are ca termen de finalizare 25 luni de la semnarea contractului de finantare.

"Modernizarea DJ 106 E Cristian-Orlat-Sibiel-Vale-Saliste-Tilisca-Rod-Poiana Sibiului- Jina, km 0+000- km 40+610" este in valoare de aproape 100 milioane lei, fara TVA, iar investitia se va extinde pe durata a 35 luni de la semnarea contractului de finantare.

"Modernizarea DJ 142 E Darlos (intersectie DJ142A) - Alma - Dumbraveni - Hoghilag - DN 14, km 0+000 pana la 20+130" are o valoare de peste 27 milioane lei, fara TVA, iar termenul de finalizare este de 36 luni de la semnarea contractului de finantare.

"Crearea si modernizarea infrastructurii de valorificare turistica a patrimoniului cultural din muzeul din Dumbrava Sibiului" are o valoare de aproape 3 milioane lei, fara TVA, si va fi finalizat in 21 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Peste 14 milioane euro pentru PIDU

Primaria Municipiului Sibiu are, la randul sau, o serie de proiecte pentru finantarea din fonduri europene ale unor investitii si este parte la proiectele mari depuse alaturi de alte localitati din judet, proiectele pentru apa si pentru deseuri.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Municipiului Sibiu cuprinde unele dintre cele mai importante proiecte pentru care Primaria Municipiului Sibiu incearca sa acceseze fonduri europene si insumeaza un total de 13,4 milioane euro, adica 56,7 milioane lei.

Dupa ce PIDU a fost finalizat, primele trei proiecte din cadrul sau, modernizarea strazii Faurului (valoare 1,9 milioane lei), modernizarea strazii Turnului si Piateta Targul Pestelui (7,1 milioane lei) si modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap - Aleea Streiu, nr 8 (1,9 milioane lei), au fost depuse, in luna martie, la ADR Centru, pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional - axa 1 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor- poli urbani de crestere ", sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbana ".

Potrivit planului de actiune din PIDU, cele trei proiecte vor fi finalizate in anul 2012.

Urmatorul proiect, "Modernizare str. 9 Mai" are o valoare de 8,3 milioane lei, va fi depus in 2011 si va fi finalizat in 2013, la fel ca si cel de-al cincilea proiect, "Modernizare str. Ocnei" care a fost estimat la 3,7 milioane lei.

Proiectul numarul sase, "Constructie Viaduct Calea Şurii Mici - Kogalniceanu" are o valoare de peste 33 milioane lei.

in cazul in care vor fi alocate fonduri suplimentare, exista doua proiecte de rezerva, "Sistem de control si management al traficului urban in Sibiu - Centru de control al traficului ", in valoare de 16,6 milioane lei si "Modernizare spatiu public zona centrala cartier Ţiglari (str. Cuptorului), in valoare de 3,2 milioane lei, aceste doua proiecte insumand echivalentul a 4,8 milioane lei.

Bani pentru plati on-line

Proiectul "Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul Municipiului Sibiu " se afla deja in perioada de implementare si a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - axa 3, domeniul 2, operatiunea 1 "Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar ".

Firma care se ocupa de implementarea acestui proiect a inceput sa lucreze in septembrie 2009, iar termenul final pentru realizarea lui este septembrie 2011.

Valoarea totala a proiectului este 2.100.350 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila din FEDR: 1.373.623,79 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 309.326,21 lei, iar cofinantarea beneficiarului - 52.050 lei.

Dupa ce acest sistem va fi gata, practic, sibienii vor putea face orice plata catre Primarie on-line, fie ca este vorba despre impozite, taxe, etc.

Un alt proiect, "Integrarea Serviciilor Publice Subordonate in platforma de administratie electronica a Municipiului Sibiu ", a fost depus in cadrul aceluias program si se afla in evaluare. Valoarea totala a proiectului este de 3.462.900 lei.

Contributie de 1,2 milioane euro

Primaria Municipiului Sibiu va contribui cu 1.267.417 euro la proiectul "Management integrat de gestionare a deseurilor din judetul Sibiu ", finantabil prin Programul Operational Sectorial de Mediu - axa prioritara 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric ", domeniul 2.1 "Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor ".

Toate municipiile, orasele si comunele din judetul Sibiu s-au unit pentru ca prin acest proiect, in valoare de aproximativ 27 milioane euro, sa realizeze un sistem complex de colectare a deseurilor in intreg judetul Sibiu.

Cei mai multi bani, peste 16 milioane euro, sunt asteptati de la Uniunea Europeana, dar proiectul include si o contributie a Guvernului de 3,6 milioane euro si a Consiliului Judetean Sibiu si a primariilor, de 2,8 milioane euro.

La finalul proiectului, vor fi inchise cinci depozite municipale de gunoaie si 75 de depozite din zona rurala, care nu mai indeplinesc cerintele de mediu. Absolut toti locuitorii din mediul urban si 90% din cei din mediul rural vor fi conectati la serviciile publice de salubritate, iar pana in 2016 cantitatea de deseuri biodegradabile din municipiu va ajunge la putin peste 33.000 tone.

Pentru ca deseurile sa fie colectate separat, reciclate sau tratate si eliminate in conditii de siguranta, pe un teren de 60.000 metri patrati din Şura Mica se va construi o statie de sortare si una de compostare, pe un teren de 15.000 metri patrati din Tarnava se va ridica inca o statie de compostare, vor fi cumparate echipamente pentru colectarea selectiva a deseurilor si unitati de compostare individuala pentru sate si comune.

Proiectul pentru deseuri este depus, de la inceputul lunii februarie, la Comisia Europeana, la Bruxelles, iar Ministerul Mediului a asigurat autoritatile ca, odata ce a fost acceptat de catre minister si merge la Bruxelles, va fi aprobat.

Bani din Fondul Social European

Proiectul "Formarea continua si cresterea calificarii profesionale a resurselor umane pentru imbunatatirea eficientei si eficacitatii organizationale a Serviciului Public de Politie Comunitara al Municipiului Sibiu " se afla in faza de evaluare.

Acesta a fost depus, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, in luna decembrie 2009, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative - axa.

1, domeniul 1.3 "Imbunatatirea eficacitatii organizationale " - operatiunea "Module de pregatire in domenii ca achizitiile publice, ECDL, limbi straine, dezvoltarea de proiecte, licitarea si managementul proiectelor, etc "

Valoarea totala a proiectului este 524.510 lei, valoarea asistentei nerambursabile - 456.162 lei, iar cofinantarea eligibila a Municipiului Sibiu - 9.039 lei.

Valoarea neeligibila este de 59.039 lei, reprezentand TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Proiect respins

Ministerul Administratiei si Internelor a respins proiectul "Dezvoltarea, diversificarea si intarirea capacitatii serviciului public de politie comunitara al municipiului Sibiu de a furniza servicii specifice de calitate ", care a fost depus anul trecut in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative axa.

2, domeniul 2.2 "imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor ".

Valoarea totala a proiectului a fost de 1.056.720 lei, din care valoarea asistentei nerambursabile din FEDR este 754.800 lei, valoarea asistentei nerambursabile din bugetul national este 115.440 lei, iar cofinantarea eligibila a beneficiarului - 85.744 lei.

Proiectul va fi revizuit si este posibil sa fie depus din nou.

Proiectul pentru apa, in aprilie

Unul dintre cele mai mari proiecte ale judetului Sibiu, proiectul " Alimentarea cu apa si evacuarea apelor uzate - judetul Sibiu sud, inclusiv Municipiul Fagaras " va fi depus in aprilie 2010 in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu - axa prioritara 1 "Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata ".

Initiatorul proiectului este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Asociatia de Apa " Sibiu, valoarea totala este de 92.000.000 euro, iar contributia Municipiului Sibiu nu a fost inca stabilita.

Apa Canal estimeaza sa obtina finantarea in luna iunie 2010.

Acest proiect prevede constructia unei uzine de apa la Sibiu, statii de epurare la Avrig si Fagaras, doar pentru o prima etapa de accesare a fondurilor europene, iar pentru accesarea lui, Consiliul Judetean Sibiu, 20 de localitati din judet si municipiul Fagaras s-au asociat, incepand cu anul 2007, si au format Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Asociatia de Apa " Sibiu.

in asteptare

Un alt proiect depus de Primarie, "Amenajare scuaruri - Municipiul Sibiu ", finantabil din Fondul pentru Mediu, in cadrul Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, nu a fost nici pana acum evaluat desi a fost depus la Administratia Fondului pentru Mediu in octombrie 2010. Mai mult decat atat, nici proiectele depuse in prima sesiune de depunere, la inceputul anului 2009, nu au fost evaluate.

Bugetul proiectului este de 993.356 lei cu TVA, din care finantare nerambursabila - 816.764 lei cu TVA, contributia proprie a Municipiului Sibiu - 176.592 lei cu TVA.

2,4 milioane euro de la Guvernul Norvegiei

Proiectul "Parteneriat pentru mediu curat, minimizarea deseurilor si dezvoltare durabila in regiunea 7 Centru " este finantat din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului norvegian de cooperare pentru cresterea economica si dezvoltarea durabila a Romaniei. Acesta a fost promovat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, iar Municipiul Sibiu are calitatea de partener in cadrul proiectului, fara participare financiara.

Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani, pana in 2011, proiectul este aprobat a fost incheiat contractul de finantare in valoare de 2.400.000 euro.

Primaria Sibiu a mai depus Proiectul "Reabilitare, modernizare, extindere si dotare scoala cu clasele I-VIII nr. 18 Sibiu ", care a trecut la faza precontractuala, si este in valoare de 5.101.739 lei. Acesta a fost depus in cadrul Programului Operational Regional - axa 3, domeniul de interventie 3.4 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua ".

La ultima sedinta a Consiliului Local Sibiu, consilierii au aprobat un alt proiect, Sibiu Baroc Update, in valoare de 977.984 lei, ce va fi depus in cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 5 - dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie si are ca scop promovarea produsului turistic Sibiu.
primaria sibiu sadu turism orlat rasinari medias romania cristian con-a avrig ocna sibiului dumbraveni agnita marpod poplaca saliste cornatel turnu rosu sibiel tilisca slimnic jina alma altana hoghilag nocrich poiana sibiului municipiul sibiu marginimea sibiului fagaras protectia mediului sibiu politie sibiul proiectare consiliul judetean sibiu martin bottesch dumbrava sibiului constantin trihenea norvegia sebes consiliului judetean sibiu ispa comisia europeana sport bruxelles dumbrava sibiu uniunea europeana consiliului judetean spitalului clinic judetean sibiu cj sibiu poiana muzeu tarnava dumbrava judetul sibiu fonduri europene consiliul judetean prefectul judetului sibiu muzeul din dumbrava sibiului ocna sibiu fonduri europene in judetul sibiu dn1 apa canal presedintele consiliului judetean sibiu rau sadului spatii verzi regiunea 7 centru consiliului local sibiu lucrarile de reabilitare evacuare criza economica primaria municipiului sibiu comtram finantare programul operational regional moda control acces sibienii
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 07 aprilie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 09 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter