SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBaza Tursib, scoasa la vanzare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

30 de milioane de euro si 60.000 de metri patrati. Acestea sunt principalele valori care caracterizeaza una din cele mai mari tranzactii pe care reprezentantii administratiei locale sunt interesati sa o faca. Daca se gaseste un cumparator. Si doritori se pare ca ar exista.

Potrivit reprezentantilor administratiei locale, vanzarea actualei baze a societatii de transport public din Sibiu a intrat in discutie inca de acum aproximativ doi ani. Ideea a capatat noi imbolduri in momentul in care societatea de consultanta angajata de Tursib a sugerat relocarea bazei. "Consultantii nostri din Dresda ne-au spus ca aici este prea mult spatiu, nu am avea nevoie de atata. Inca nu este nimic hotarat, dar am lansat ideea acestei tranzactii in mai multe medii. Am avut si discutii cu un potential cumparator", spune Adrian Popa, directorul Tursib.Pretul sa fie bunVanzarea terenului ocupat acum de Tursib este si o dorinta a conducerii Primariei Sibiu. "In principiu dorim sa vindem platforma Tursib pentru a construi una noua. Daca este vorba de un cumparator care ofera un pret bun se poate ajunge la o negociere", a declarat primarul Klaus Johannis.Care este un pret bun, ramane inca de vazut. "Deocamdata vrem sa vedem care sunt ofertele. Pentru relocarea actualei baze ar fi nevoie de o investitie de aproximativ 30 de milioane de dolari. In timp, o asemenea investitie s-ar derula pe o perioada de unu - doi ani", spune Popa.

Cele 30 de milioane de euro (500 de euro pentru un metru patrat) pe care conducerea Tursib ar dori sa le primeasca pentru platforma Tursib sunt un pret cam ridicat. Potrivit lui Bogdan Gicu, presedintele filialei sibiene a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, un pret mai aproape de cel practicat in aceasta perioada ar fi de 21 de milioane de euro. "In zona respectiva un pret actual este cel de 350 de euro pentru un metru patrat. 500 de euro este cam mult, daca avem in vedere ca viitorul Plan Urbanistic General al Sibiului prevede pentru zona respectiva o scadere a procentului de ocupare a terenului de la 40 la 28%. Prin urmare, un astfel de teren nu mai este rentabil pentru dezvoltatorii imobiliari. Daca e sa vobim de un hypermarket, trebuie sa avem in vedere ceea ce se intampla cu Interex. Magazinul a venit in locul Univers`all, si tot nu merg lucrurile cum trebuie. Sunt foarte multe spatii comerciale de inciriat in zona", afirma Gicu.Kaufland, primii interesatiPrimii care au reactionat la vestea raspandita de Tursib au fost reprezentantii Kaufland Romania, la finele anului trecut. De atunci, insa, nu au lansat, insa, nicio oferta concreta. Zilele trecute, Kaufland Romania a deschis un magazin la Medias, fiind unul din putinele lanturi din Romania care investesc in continuare in noi magazine. Desi solicitati, pana la inchiderea editiei, reprezentantii Kaufland nu au raspuns intrebarilor legate de cat de serioase le sunt intentiile de cumparare a platformei Tursib. Pe site-ul propriu, compania se arata, insa, clar interesata de achizitia de terenuri pe care se poate construi. "Suntem interesati de suprafete de teren in locatii centrale sau periferice, de preferat cu drept de constructie, respectiv sanse pentru a se obtine autorizatiile necesare constructiilor comerciale cu suprafete mari. Nu are importanta daca terenul este de inchiriat sau de cumparat, de asemenea poate fi construit sau neconstruit".

De preferat, cei de la Kaufland cauta terenuri cu suprafete incepand de la 8.000 de mp, "cu locatie favorabil centrala sau periferica", in orase cu cel putin 30.000 de locuitori si cu o arie de acoperire de minim 60.000 de locuitori.Klaus Reisenauer este unul dintre marii jucatori de pe piata imobiliara, iar numele lui a fost vehiculat in legatura cu vanzarea platformei Tursib. Partener de traditie al celor de la Kaufland in Romania, Reisenauer dezvolta acum proiectul mall-ulului Prima Shopping, la iesire inspre Medias, proiect a carui valoare finala este estimata la 120 de milioane de euro. Reisenauer spune ca, deocamdata, investitiile sunt concentrate pe acest proiect si nu este interesat de platforma Tursib. In plus, nici pretul nu i se pare unul atractiv. "Pretul de 500 de euro pentru un metru patrat mi se pare iluzoric. La acest pret, in conditiile actuale, nu cred ca ar putea exista un posibil cumparator", spune Reisenauer.

Noua baza, in Zona Industriala Vest
Potrivit lui, in loc de cei 60.000 de metri patrati pe care ii acopera acum platforma Tursib, societatea de transport in comun ar avea nevoie de doar 40.000 de metri patrati. "Am discutat si cu consultantii din Dresda, am si vazut o astfel de baza, pe masura noastra. Care sa acopere necesarul celor 100 de masini, cate avem si noi. Despre locul relocarii am prefera Zona Industriala Vest". Chiar daca liniile de tramvai au fost desfiintate, fapt ce va determina o reolcare mai usoara, singura problema ce ramane este cea a tramvaiului. "Pentru acesta trebuie gasita o solutie, in cazul relocarii. Tramvaiul nu trebuie sa dispara, deoarece face legatura cu o zona care o sa fie in continua dezvoltare. Pentru tramvai va fi nevoie de o remiza si o statie de redresare. Pentru care cred ca putem gasi usor solutii", spune directorul societatii de transport public.Printre avantajele relocarii bazei in Zona Industriala Vest, Adrian Popa invoca infrastructura. "Este mult mai buna. Este noua". In situatia mutarii sediului Tursib, evident, toate traseele vor fi regandite.Solutii de finantareVanzarea platformei Tursib a fost lansata deja in mediile oamenilor de afaceri. Cu toate acestea, relocarea bazei presupune investitii si lucrari care nu permit o tranzactie imobiliara care sa se desfasoare relativ rapid. "Am luat in calcul mai multe variante. Una dintre acestea este accesarea unui credit punte, care sa ne permita inceperea investitiilor in noua baza, dupa ce gasim un cumparator. Am si discutat cu reprezentanti bancari despre aceasta varianta, ramane sa vedem. Cealalta varianta este sa accesam si niste fonduri europene pentru mediu. In aceasta situatie am luat legatura cu un specialist in finantari europene. Am discutat despre ce dorim sa facem si lucreaza acum la identificarea posibilelor surse de finantare", declara Adrian Popa.

Tot pe fonduri europene se cauta solutii si pentru reconditionarea liniei de tramvai care leaga Sibiul de Rasinari. Acest proiect va fi derulat impreuna cu Primaria Rasinari.De acord cu mutarea, dar cu conditiiVecinii bazei Tursib cred ca relocarea acesteia ar fi o idee buna. In principiu. "Mai e galagie, mai e praf. Dar, acum, depinde si de ce o sa se faca in loc. Ca decat sa avem un mall cu masini si galagie, mai bine sa ramana asa", spune unul vecinii de 20 de ani ai bazei.Sibiul Sintea, presedintele asociatiei Transira, este un cunoscut critic al activitatii Tursib. "Am auzit si eu de aceasta intentie, chiar daca nu pe cai oficiale. Probabil ca terenul respectiv face cu ochiul unora. Dar, in ideea, relocarea nu este neaparat un lucru rau, se practica si in alte parti. De exemplu, la Iasi. Daca se va alege Zona Industriala Vest, poate ca e un pic cam departe de cealalta parte a orasului, dar, pe de alta parte, nici aici intre blocuri nu cred ca este cea mai fericita solutie", spune Sintea.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 25 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 11 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter