SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBiserica fara slujba religioasa de peste 40 de ani

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Sibiu - Medias - Laslea -Nou Sasesc: 96 de kilometri am facut din poarta redactiei pana la biserica veche din Nou sasesc. Şi fiecare kilometru a fost lin, pe un drum asfaltat. Da, ati citit bine, desi Nou Sasesc e hat departe, se lauda cu sosea si cu un peisaj colinar care face toti banii. Iar cireasa de pe tort e chiar satul, cu case ingrijite, cum nu te-ai fi asteptat cand stii ca populatia a scazut drastic in veacul trecut: vreo 1500 de oameni locuiau aici la inceputul secolului al XX-lea, iar acum abia sunt vreo 300 si ceva de suflete.

Nou este cunoscut sub denumirile de Noenderf si Neudorf, in germana, si Szászújfalu, Újfalu, in maghiara, iar numele latinesc e Villa Nova.

Nastere oficiala, la 1305

Cei 700 de ani de istorie ai Noului Sasesc sunt cam invizibili pe Internet, adica cu greu gasesti ceva resurse documentare, iar la capitolul carte scrisa - din ceea ce am gasit - lucrurile stau cam la fel.

Ce am aflat totusi despre sat? Ca a implinit oficial 700 de ani in anul 2005, adica e atestat documentar in 1305, odata cu suratele Malancrav si Floresti, toate din comuna Laslea. Mentionarea intr-un act oficial se datoreaza unui contract de partaj intre mai multi membrii ai familei Apafi, familia ce a ridicat un conac in Malancrav si un castel in Dumbraveni. in 1322, satul este mentionata din nou, pentru ca mai multi nobili se judeca pentru domeniile Malancrav, Laslea, Floresti, Nou Sasesc si Roandola. in 1340, Adunarea provinciala a celor 7 scaune din Sibiu recunoaste dreptul de proprietate familiei Apafi asupra acestor asezari.

Dincolo de documente, exista si povesti ale satului. Se spune astfel ca initial satul ar fi fost asezat in amonte de pozitionarea actuala, in locul numit Fantana din piatra. Altii spun ca vatra satului s-ar fi mutat dupa ce trupele otomane au ars vechea asezare, iar ca sprijin pentru aceasta varianta a istoriei locale vine si legenda clopotelor din turnul Bisericii Evanghelice. Aceasta a fost construita in secolele XIV-XV si purta hramul Sf. Ecaterina, iar cele trei clopote din turla ei au fost realizate dupa topirea unui clopot imens care ar fi fost gasit in vechea vatra a satului. Aici ar fi existat si o biserica odinioara, dar oamenii au decis atunci, in secolele XIV-XV ca e mult mai bine sa aiba o biserica fortificata pe culmea unui deal. Asa a aparut biserica fortificata Sf. Ecaterina, una dintre cele trei biserici ale satului de acum. Celelalte doua poarta acelasi hram - Sf. Nicolae - si au fost construite la un secol distanta: cea mai veche e Biserica din cimitir, atestata la 1806, iar cea noua e biserica din sat - construita la inceputul secolului al XX-lea.

in ruina

Putine date exista despre Biserica "Sf. Nicolae " din cimitirul satului. Pe turnul-clopotnita a fost inscris 1806, anul edificarii lui. Lacasul in sine ar fi fost ridicat se pare prin secolele XIV-XV, prin grija unor negustori greci din Brasov, iar turnul pentru clopot si doua contraforturi au fost cladite ulterior, la inceputul secolului al XIX-lea.

Biserica e acum o ruina: crapaturi adanci brazdeaza zidurile, geamuri nu mai are, iar in interior se mai gaseste doar masa altarului. in intrerior, tencuiala si caramida se vad de-a valma cu igrasia care urca pe pereti. De ce merita insa biserica sa fie salvata? Data fiind vechimea ei de peste 500 de ani si data fiind pictura. Da, interiorul bisericii a fost pictat, iar, fragmentar, pictura supravietuieste inca ascunsa sub un strat de var. " Pictura a fost varuita dupa `48. E o pictura cu ulei care bate prin stratul de var. intr-un fel poate a fost mai bine ca a fost acoperita pentru ca astfel a fost protejata ", spune preotul paroh Ioan Şincu.

Probleme sunt destule la biserica veche din Nou Sasesc si ele au inceput deja sa fie rezolvate. S-au schimbat astfel grinzile si tiglele pentru ca ploua in biserica, iar in aceste zile se lucreaza la intarirea constructiei si montarea de geamuri: "Gratie domnului primar Ioan Onea si unor oameni de suflet din Elvetia am primit banii cu care facem aceste lucrari menite sa protejeze biserica. Nu avem fondurile necesare sa decopertam, sa conservam si sa restauram pictura ", adauga preotul Ioan Şincu.

Data fiind starea avansata de degradare si imposibilitatea de a proteja bunurile in interiorul bisericii, clopotul a fost demontat si dus la biserica din mijlocul satului. La fel s-a procedat cu usile imparatesti si doua icoane. Doar masa altarului se mai gaseste in lacas, dar locul din interiorul mesei unde erau odinioara moaste si documente privind istoria lacasului, e gol.

De vreo patruzeci de ani, spun oamenii locului, nu s-a mai facut slujba in biserica din cimitir. Va mai servi vreodata ca lacas de cult? "Sa o putem folosi fie si ca o capela si tot am fi multumiti, sa facem parastasele acolo ", adauga parintele Şincu.

Biserica veche " Sf. Nicolae " din Nou Sasesc este cel de-al 21-lea monument pe care il prezentam in cadrul campaniei noastre si este unul dintre cele mai degradate pe care le-am vazut; o istorie de 500 de ani merita insa sa fie salvata.

Campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul!" a fost demarata de cotidianul Tribuna, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu, Centrul de Cercetare si Dezvoltare Interculturala Anthropoesis pentru a strange fonduri pentru reabilitarea unui monument istoric din judetul Sibiu. Contul oficial al campaniei "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! " este urmatorul: RO46BRDE410SV06606534100.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 28 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter