SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBiserica in care, pe cand la Berlin oracaiau broastele, se canta in latina

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Rosia "Saseasca". Pleci din Sibiu spre Agnita, urci Dealul Daii si, imediat dupa ce treci de "Beverly Hills"-ul Daia II, parasesti drumul judetean si faci stanga. Treci prin satul Daia (despre care nu se poate spune ca e "sat fara caini" ca e plin de ei de zici ca aici e Sibiul) si "tii" serpentina care ocoleste dealul cu monument si urme inca vizibile de transee din Primul Razboi Mondial. in fata ai Rosia. Comuna cunoscuta din trei motive principale: aici locuieste preotul-scriitor Eginald Schlattner, ale carui romane sunt citite in majoritatea limbilor de circulatie mondiala; aici se afla una din cele mai vechi biserici fortificate sasesti din Transilvania, a doua ca vechime dupa cea din Cisnadioara si tot aici este cel mai devastat monument al eroilor, al carui vultur din varf a fost furat de doua ori in ultimii ani.

Rosia Saseasca, pe numele vechi Rothberg, in germana. Ritbärch, in dialectul sasesc; Veresmart; Ruffus Mons, in latina. Sau, in traducere, Dealul/Muntele Rosu. Atestata documentar de la 1327, cind este pomenit un anume Ludovicus, "plebanus" (preot paroh al unei comunitati, cum sunt preotii "de mir" in Biserica Ortodoxa) "de Ruffomonte". Mentionam aici ca prima referire la o organizare ecleziastica a colonistilor "hospites regni", ulterior numiti "hospites nostri theutonici Ultrasilvani universi" sau "saxones Transilvanos" pe "Fundus Regius" este chiar atestarea documentara a Sibiului, la 20 decembrie 1191, care face referirea la Prepozitura Sibiului ("Cibinensis") ca fiind centrul ecleziastic al tuturor sasilor din Transilvania - "ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum". Prima referire la o biserica din prepozitura Sibiului este cea despre Biserica din Cisnadioara, de la 1223, cand "magister" Gocelinus doneaza abatiei cisterciene de la Carta "muntele Sfantul Mihail din Transilvania impreuna cu biserica si pamantul ce tine de el".

Totusi, "viata" Rosiei nu a inceput odata cu sosirea colonistilor "saxoni". Pe raza comunei au fost descoperite obiecte datand din epocile Bronzului si a Fierului, cu un "ascendent" in perioada dacica si romana unde se pare ca aici a fost un vicus (asezare civila de pe langa o unitate militara romana) localizat la sud-est de localitate. in Evul Mediu, localitatea a apartinut Scaunului de Sibiu. La 1600, este incendiata de trupele lui Mihai Viteazul. Un alt incendiu devasteaza localitatea la 1631, cand este distrus si turnul bisericii. Pe la mijlocul lui 1700, este repopulata cu emigranti austrieci.

O biserica - istorie

Biserica din Rosia se incadreaza in stilul romanic. Din fericire pentru noi, cei de acum, ea nu a "beneficiat" de modificari esentiale de-a lungul timpului, asa cum s-a intamplat cu alte lacase de cult romanice din zona (Sibiu, Avrig, Sacadate, mentionate fiind aici doar cele vizitate de noi).

A fost construita in jurul anului 1225, ca o bazilica romanica, aspect care a suferit foarte putine modificari pana acum. Are trei nave din piatra, absida corului este semicirculara. Din vechea bazilica se pot observa zidurile de piatra, coloanele cu arcurile dintre nava principala si navele laterale, cele patru travee ale arcelor ^n cruce din navele laterale, arcele ^n cruce ale corului, faada vestica, portalul de nord cu pilastri, si urmele ferestrelor de deasupra acoperisurilor navelor laterale. Biserica a mai suferit modificari in secolele XV-XVIII prin adaugarea unor piloni de sustinere, un hol de intrare pe latura de vest, largirea unor ferestre, zidirea portalului din partea de nord si anexarea unei sacristii din caramid[. La 1734 biserica sufera alte modificari, la ea mai adaugandu-se amvonul cu decoratiuni din lemn, si balustrada din fier (1781), altarul baroc (1782) o adevarata opera de arta. Arcul triumfal si absida corului au urme de pictura (stil neoclasic) si o inscriptie in limba latina, datata din secolul al XIX-lea. Orga are sase registre, a fost construita in jurul anului 1850, de Heinrich Maywald si a suferit reparatii la 1900, fiind restaurata anul trecut (2010). O alta campanie majora de restaurare a bisericii are loc la 1889, cand acoperisul navei este arcuit (anterior fiind plat) iar pilonii arcadelor intarii. Neavand turn-clopotnita, locul acestuia este luat de singurul turn de aparare al fortificatiei inca vizibil[ din jurul bisericii. Acesta are inaltimea de 8 m, in partea superioara avand pe latura dinspre strada, un ceas, actualmente nefunctional.

Am spus ca este o biserica-muzeu. Asa este. Pe langa amvonul si altarul din secolul al XVIII-lea, in interiorul bisericii gasim o adevarata cronica a Rosiei, pe care o poti descifra prin obiectele pe care le vezi. Candelabre, jilturi pictate, steaguri comemorative, epitafuri brodate. Citind inscriptiile de pe steaguri, aflam ca la Rosia a existat un Thomas Hermann, om cu stare dupa cum il arata portretul, de pe la finele lui 1700; de eroii comunei, cazuti in Primul Razboi Mondial; de cei cazuti, "pe pamant strain" ("auf fremder erde"), in cel de-al doilea conflict, sub un drapel in care au crezut, dar care i-a inselat: Stefan Losch, "erou curajos" ("tapferer held") si fratele sau, Michael Losch; Heinrich Andrasch, "impuscat in Olanda", Daniel (s) Thal, mort in Rusia, Wilhelm Thal, cazut in Olanda, Margaretha Gottschling, moarta in Rusia, la 23 iunie 1945, in prizonierat, Johann Grau, mort la 2 noiembrie 1944.

Biserica nu mai are credinciosi. @nca din 1979, cand preotul (ulterior si scriitorul) Eginald Schlattner este numit responsabil aici, comunitatea evanghelica din Rosia a fost unita cu cea din Nou. Acum, doar vocea preotului suna intre zidurile bazilicii unde, cand la Berlin oracaiau broastele, suna corul in limba latina. Totusi, biserica rezista. Rezista bine si este inca vie, desi "decorul", ca si oamenii, s-a schimbat enorm. Sincer, cum treci de portita care da in curtea ei, ai si sarit cateva secole bune in timp. Pacat ca locul este mult prea ascuns si mult prea putin "ajutat" sa dispara din anonimat, cele cateva "excursii literare" la casa preotului-scriitor fiind niste flori care inca nu fac primavara aici la Rosia.

Casa parohiala

~i casa parohiala a bisericii din Rosia, unde locuieste Eginald Schlattner, este, mai nou monument istoric. Iar daca biserica, din punctul de vedere al starii ei, sta relativ bine, aici situatia este ceva mai grava. Un "Studiu preliminar de fundamentare a valorii culturale a casei parohiale a bisericii evanghelice din comuna Rosia, judetul Sibiu", realizat de arhitectul Liviu Gligor (si din care am citat si in aceasta pagina), ne spune ca, desi, la fel ca si biserica fortiificata, baza documentara este extrem de saraca, s-a reusit, dupa studiul in teren, sa se traseze cateva linii ale evolutiei constructiei .

Astfel, subsolul cladirii are pereti ziditi din piatra de rau si caramida, boltit, distingandu-se "cel putin doua etape de constructie si extindere in care subsolul a fost modificat substantial. La fel, existenta unei zone fara subsol, nelegata constructiv la nivelul parterului de partea corespunzatoare zonei cu subsol si a podurilor cu doua sarpante diferite si siluete diferite, data "oficiala" a edificarii casei parohiale - scrisa si pe fronton - 1762 poate fi doar anul in care constructia mai veche aflata in acest loc a suferit modificari substantiale. Lucrarile de reparatii si intretinere la casa au alterat foarte putin aspectul original, inca fiind vizibile, in exterior ancadramentele baroce ale ferestrelor, profilul cornisei si elemente ale portiunii de sud-est a fatadei. Interiorul are doua incaperi cu tavane ^n relief si usi de secol XVIII. Avantajul - si necesitatea unor lucrari mai ample de restaurare la aceasta casa parohiala - consta in faptul ca aici este si "sediul" (casa memoriala si "cancelarie" a preotului Eginald Schlattner, ale carui personalitate si reputatie de scriitor de succes reusesc, asa cum am mai spus, sa aduca la Rosia, anual, grupuri de turisti in special din spatiul german. Dealtfel, si interiorul cancelariei/loc de primire este un loc unde sunt salvate obiecte, mai ales de mobilier, apartinand vechii comunitati germane din Rosia si nu numai. Avand in vedere aceste elemente, ca si frumusetea de necontestat a locului si bogatia in elemente istorice vizitabile, ar fi imbucurator sa vedem, pe viitor, nu numai o restaurare "ca la carte" a ansamblului Bisericii din Rosia, ci si o promovare mai consistenta, cele cateva informatii, mai mult episodice, gasite pe Internet nefiind nici suficiente, nici multumitoare. Este ceea ce incercam noi aici. ~i va indemnam, tot aici, sa nu ocoliti Rosia daca aveti drum prin zona. E un loc ce merita vazut.
de Dumitru Chiselita


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 19 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter