SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Bisericile de lemn, comorile din foaierul Bibliotecii ASTRA

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Un moment retrospectiv privind bisericile de lemn din tara a fost cel de acum doua zile, cand foaierul bibliotecii a gazduit vernisajul expozitiei bucurestene, pusa la cale de Asociatia Culturala "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti, Consiliul Judetean Sibiu, Biblioteca Judeteana ASTRA, Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu si Asociatiunea ASTRA Sibiu.

Cum intri in acest spatiu, incep povestile vechi de mai multe secole. Primele "pagini" cuprind judetul Arad. Vedem detalii de pictura din altar, pronaos sau naos, bolta naosului, putem admira biserici, candelabre vechi si picturi cu rastignirea Mantuitorului. Apoi, descoperim si Hunedoara, felul cum erau pictate catapeteasma, Sfanta Treime si Masa Sfanta. Pe toate, fotograful le-a surprins cu emotie.

Comorile Transilvaniei

Despre imagini au povestit si cei prezenti la eveniment. Alexandru Constantin Chituta, curatorul expozitiei si presedintele Asociatiei Culturale "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu, a moderat evenimentul de deschidere a expozitiei, spunand, inainte de toate, ca zona reprezentativa bisericilor din lemn este Maramuresul, dar ca si Transilvania are comorile sale in acest plan.

Expozitia de la Sibiu prezinta doua biserici ce se afla in incinta Muzeului National al Taranului Roman Bucuresti si patru ce se afla in situ. "Este o expozitie cu un dublu impact si mesaj. In primul rand, are un mesaj spiritual, pentru ca, in general, biserica este un axis mundi intr-o comunitate, atragand intreaga suflare acolo. In al doilea rand, este vorba si despre un mesaj de conservare si pastrare a patrimoniului romanesc", a spus Alexandru Chituta, amintind ca expozitia a mai fost vernisata si la Gura Humorului, Focsani si Ploiesti, avand un real succes. Din partea Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu a fost Anca Vasilescu, care a apreciat expozitia ca fiind una a faptelor eroice. "Din punctul meu de vedere, ea vorbeste despre actele eroice ale muzeografilor, care incearca, prin forte supraomenesti cateodata, sa pastreze ceea ce oamenii incearca sa uite sau sa ascunda", a spus bibliotecarul.

Drama bisericilor de lemn

Prezent la vernisaj, Virgil Stefan Nitulescu, managerul Muzelui National al Taranului Roman din Bucuresti, a spus ca, in 1991, localnicii erau dezinteresati de propriul lor trecut. "S-a schimbat lucrul asta. Am vizitat din nou localitatile pe unde trecusem si satenilor le parea rau acum ca au vandut bisericile muzeului. Unii le-au folosit ca lemne pentru foc. Ei nu erau constienti ca sunt monumente istorice si ca adapostesc opere de arta de o valoare extraordinara", a spus managerul muzeului, adaugand ca picturile fotografiate din aceasta expozitie apartin unor artisti nescoliti, dar care aveau un adevarat simt al frumosului.

Poate un brand al Romaniei

De Istoria Sibiului are grija si Complexul National Muzeal ASTRA, reprezentat la manifestarea de miercuri de managerul Ciprian Anghel Stefan, care a propus o noua expozitie cu biserici salvate de muzee. "Poate in acest fel atragem atentia autoritatilor. Dupa parerea mea, biserica de lemn poate deveni un brand de tara", a spus, intre altele, managerul CNM ASTRA Sibiu.

Brosteni, cea mai tragica poveste

Sibiul este bogat in monumente istorice, Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu amintind cateva exemple de biserici de lemn din judet, de la cele pozitive, la cele negative. Cel mai rau exemplu este biserica de lemn din Brosteni, comuna Pauca, ce este in curs de clasare ca monument istoric. "Este o situatie dezastruoasa. Este abandonata, undeva la marginea satului, de intreaga comunitate", a spus Razvan Pop. Un alt exemplu este si la Netus, unde comunitatea de aici nu a avut bani sa isi construiasca o alta biserica si a ales sa o "reconditioneze" pe cea de lemn, punand placi de BCA. Un al treilea tip de biserici de lemn din judetul Sibiu se afla la Apoldu de Jos, unde comunitatea nici nu ajuta la intretinerea lacasului, dar nici nu il distruge. "Este un monument de vizitat, dar nu e inima comunitatii. Au alta biserica", a mai spus Pop. Cel mai fericit caz este la Poiana Sibiului, unde, desi s-a mai construit o biserica noua si frumoasa, oamenii tot de biserica de lemn se simt legati.

La vernisaj au fost prezenti si Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Statului - filiala Sibiu, Dumitru Acu, presedintele Asociatiunii ASTRA, si Mircea Bitu, directorul general al Casei de Presa si Editura TRIBUNA, care, la finalul evenimentului, a primit o placheta de cristal din partea Asociatiei Culturale "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu, in semn de multumire pentru fructuoasa colaborare a organizatiei cu ziarul TRIBUNA.

 Cei care vor sa vada expozitia "Bisericile Muzeului Taranului" la Biblioteca Judeteana ASTRA o pot face pana pe 5 iunie.

de Andra Marinescu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 15 mai 2015






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter