SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBizonii din Sibiu pleaca la export in Austria

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Bizonii din Marpod vor pleca in in nordul Austriei, unde se afl─â cea mai mare turm─â de bizoni din Europa.

"S─âpt─âmana aceasta, vom trimite primele patru exemplare, pui, in nordul Austriei. Acolo, unul dintre cei mai boga╚Ťi oameni din Europa are cea mai mare turm─â de bizoni. Este prima dat─â cand vindem din Romania. Noi i-am mai vandut din Germania, unde am avut o ferm─â de bizoni", a declarat Victor Dimitriu, proprietarul acestor animale, citat de Agerpres. Acesta de╚Ťine una dintre cele dou─â ferme de bizoni americani din Transilvania. Dac─â de la ferma din comuna sibian─â Marpod se face deja export de bizoni americani, n─âscu╚Ťi in Romania, de la ferma asem─ân─âtoare din jude╚Ťul Cluj nu s-a reu╚Öit inc─â exportul, potrivit cresc─âtorului sibian, de bizoni.

Victor Dumitru a preferat s─â-╚Öi mute afacerea cu bizoni din Germania in Romania datorit─â calit─â╚Ťii p─â╚Öunilor. Dac─â in Germania, spune acesta, p─â╚Öunile sunt tratate chimic, la noi, mai ales pe Valea Hartibaciului, in comuna Marpod, jude╚Ťul Sibiu, p─â╚Öunile sunt neatinse de produse chimice, fiind pline nu doar de iarb─â, dar ╚Öi de flori. "Am avut o ferm─â, lang─â Munchen, in Bavaria (Germania). Sunt roman, din Sibiu, acas─â e intotdeauna cel mai bine. Problema este c─â in str─âin─âtate, totul este suprapopulat. Dac─â vrei s─â urci pe cel mai inalt varf din Alpi, ai ╚Öosea. La noi e mai s─âlbatic, de aceea e mai frumos. in cazul nostru, da, facem pionierat. Am vrut in America s─â cump─âr─âm un ren. in Germania sau Austria nu mai g─âse╚Öti p─â╚Öune care nu a fost fertilizat─â cu azot sau cu chimicale. in Germania, unde e p─â╚Öune, e doar iarb─â, nu exist─â flori, scaie╚Ťi, nimic. Aici, locul acesta, a fost un p─â╚Öunat de care nu s-a atins nimeni, plin de rape, nu i-a trebuit nim─ânui pentru agricultur─â, a╚Öa am reu╚Öit s─â-l concesion─âm", explic─â Victor Dimitriu.
Cu dealuri domoale, o p─âdure, dar ╚Öi rape de care au fugit agricultorii, cele 70 de hectare pe care alearg─â nestingheri╚Ťi cei 29 de bizoni americani de la Marpod, alc─âtuiesc prima ferm─â de acest fel din jude╚Ť, care a luat fiin╚Ť─â in urm─â cu trei ani. Dup─â ce in urm─â cu trei ani, totul a inceput cu un mascul de mont─â, importat direct din SUA, transportat intr-un container special cu avionul, pe urm─â cu TIR-ul pan─â la Marpod, acum, sibianul care cre╚Öte bizoni a reu╚Öit s─â scoat─â primii bani din aceast─â afacere, prin exportul a patru pui n─âscu╚Ťi la el la ferm─â.

Adu╚Öi din America, exporta╚Ťi in Germania, bizonii, mult mai mari decat zimbrii no╚Ötri, reprezint─â o pasiune greu in╚Ťeleas─â de mul╚Ťi, ins─â poate deveni o afacere foarte rentabil─â, dac─â sunt t─âia╚Ťi. Carnea de bizon este printre cele mai scumpe, un singur kilogram de mu╚Öchiule╚Ť de bizon poate ajunge la 80 de euro, in ╚Ť─âri precum Germania ╚Öi Fran╚Ťa, unde sunt cei mai mari amatori de astfel de vanat. "Noi am pl─âtit mai mult pe ei, ca s─â avem o linie foarte bun─â de sange, nu sunt neamuri. De obicei, bizonii sunt sacrifica╚Ťi pentru carne. Am avut cerere, ins─â noi, deocamdat─â ii cre╚Ötem, urm─ârim s─â m─ârim turma. Vrem s─â ajungem la 50 de animale, acum avem 29 de animale. Noi vindem numai pui ╚Öi vom mai aduce femele diferite de sange, pan─â ajungem la 50 de adul╚Ťi. Carnea de bizon e una dintre cele mai scumpe. Mu╚Öchiule╚Ťul de bizon se vinde cu 80 de euro/kg, nem╚Ťii ╚Öi francezii sunt cei mai mari consumatori din Europa de carne de bizon. Mie mi-ar pl─âcea s─â m─â ocup doar de tranzac╚Ťii de animale vii, mi-ar fi greu s─â sacrific. in caz c─â nu vom avea incotro, vom sacrifica", spune cresc─âtorul sibian, de bizoni americani.

Un bizon nu este atat de costisitor pe cat pare. "M─ânanc─â pe jum─âtate cat o vac─â", ii plac cel mai mult morcovii, care sunt pentru el o delicates─â, prefer─â s─â alerge cat se poate de mult in libertate, de aceea fermele lor sunt cu dealuri ╚Öi v─âi. Asemenea unui urs de la Zoo, bizonul nu poate fi hr─ânit decat de la distan╚Ť─â sau prin gard. Niciodat─â proprietarul nu se apropie de turma de bizoni, decat cu ma╚Öina, pentru c─â bizonii stau doar in turm─â, iar dac─â atac─â unul, atac─â to╚Ťi. Cand atac─â, bizonii pur si simplu calc─â totul in picioare, nu i╚Öi folosesc coarnele. Cu un organism foarte rezistent la boli, dar ╚Öi la schimb─ârile climatice, pot suporta f─âr─â probleme, la fel de bine, temperaturi de plus ╚Öi minus 40 de grade, masculii sunt foarte agresivi dac─â le sunt atacate femelele ╚Öi se lupt─â intre ei, mai ales toamna, cand e perioada de mont─â.

Proprietarul Takko Ranch, ferma de bizoni americani din comuna Marpod, aflat─â la 33 de kilometri distan╚Ť─â de municipiul Sibiu, vrea ca in viitor acest loc s─â atrag─â ╚Öi turi╚Öti, nu doar comercian╚Ťi de bizoni. Pan─â atunci, Victor Dimitriu spune c─â "nu ar mai schimba niciodat─â locul lini╚Ötit in care se afl─â cu zgomotul din ora╚Ö".


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 08 octombrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter