SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBoian - biserica-cetate saseasca a domnilor Moldovei

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Ultimul pe lista (vorba aceea, "cu voia dumneavoastra ") monumentelor campaniei "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! " este ceva aparte. Mai ales datorita unor aspecte ce tin de istoria locului, normale in Evul Mediu, dar interesante, chiar enigmatice, pentru cel care calca pentru prima oara in locul numit, aproape barbar, Boian. Loc care are, pe langa ulite largi, peisaj tipic transilvan si oameni mult mai deschisi decat in zonele "civilizate " ale judetului, si o biserica cetate saseasca. Bine veti spune, dar sunt destule in judet. Ce are Boianul aparte? Pai, la Boian, in mijlocul comunei si in plin Ardeal, pe zidurile bisericii -cetate troneaza stema Moldovei: bourul. Prilej de legende si interpretari diferite, dar avand ca oriigine o simpla fila de istorie.

Boian. Sat apartinator de Bazna si umbrit de comuna-statiune. La Boian ajungi la fel ca la Velt: Sibiu-Medias-Blajel... Apoi intri in Bazna si, in loc sa faca stanga spre centrul comunei, faci dreapta, printre dealurile cu aspect ciudat si, fara prea multe ocolisuri, ajungi la destinatie. La Boian.

Boian. Boianu de Jos. Bonnesdorf sau Bonnesdref. Alsobajom. Cea mai veche denumire aparuta intr-un document, de la 1309. referitor la un proces dintre capitlul de Alba si unele decanate sasesti, unde apare si numele preotului: "Thedericum sacerdotem de villa Boneti ". Alte nume: Villa Bonetis (1332), Boyan (1335), Bujum de dzsosz (1808).

Oricum, numele de Boian nu este unic inTransilvania, mai existand unul in Bihor (Boianu Mare) si doua in Cluj (Boian si Hodai-Boian). Sapand putin in trecut, denumirea de "boian " se refera, in primul rand, la cel care face parte din neamul celtic al Boilor: "Dar acum el nu este un sicilian - el este un boian, el are o femeie boiana ". ("At nunc Siculus non est, Boius est, Boiam terit - Plaut - "Captivi "). in maghiara, "baj-bajom " inseamna... necaz (de unde si ardelenescul "bai ". in germana saxona, "Bonnes " vine de la numele vechi germanic de Bonno... Interesant este ca denumirea de Boian "bate " relativ bine cu zonele in care, in antichitate, se aflau celti.

Putinele descoperiri arheologice de pe raza satului, ne arata ca acest loc nu a fost pustiu de-a lungul istoriei, astfel, au fost gasite un topor de lupta din piatra, databil din epoca bronzului, mai multe celturi (topoare) de bronz, un altar roman inchinat zeului Mithras si multe vase si fragmente ceramice. Poate cercetarile viitoare vor oferi mai mult.

 Biserica

Biserica fortificata luterana dateaza din secolele al XIV-lea - al XV-lea, dar atestarea documentara de la 1309 si referirea la un preot, implica siexistenta unei biserici, evident de dimensiuni mai reduse, in localitate. Se spune ca, pana nu de mult, pe arcul de triumf al bisericii ar fi fost inscriptionat anul 1402, anul existentei lacasului de cult ca biserica-sala, simpla, fara turn. Un alt an, 1506, scris ca un al doilea "numar vechi, deasupra" arcului triumfa, se fefera la anul fortificarii bisericii. Sacramentarul din cor, este si el realizat in jurul anului 1500.

Biserica a fost fortificata prin ridicarea deasupra corului a unui etaj de lupta cu creneluri, ambrazuri si guri de smoala. Bolta in retea ce acopera nava este specifica goticului tarziu si datata 1518, an pe care cercetatorii l-au identificat ac fiind si cel al realizarii ancadramentellor portalurilor din partea de Nord si Sud.

Urme de pictura murala sunt vizibile pe peretele nordic al corului, tematica si stilul ei amintind de pictura bisericii din Medias, databila in a doua jumatate a secolului XV.

Fortificatia inconjuratoare - curtina - are inaltimea de 6 m este sprijinita de contraforti, are doua galerii de lupta suprapuse si un turn de poarta care este si turnul-clopotnita. Biserica a mai fost refacuta in 1766, 1825 si 1968.

Vechiul altar al bisericii, datat in secolul XIV, nu mai este in biserica, el fiind pastrat la Muzeul National Brukenthal, actualul altar datand din anul 1772. Inscriptiile de pe el ne spun ca a fost realizat de mesterul Michael Zillmann si pictat de Stephan Adolf Valepagi, din Medias.

in turnul clopotnita sunt mentionate trei clopote. Cel mare dateaza din anul 1477 si poarta inscriptia: "O Rex Gloriae veni cum Pacem" ("O, Rege al Slavei, vino cu pace! ") cel mic, din 1644 uprtand inscriptia: "Cuvantul Domnului romane vesnic ").

Elementul aparte al acestei biserici fortificate sunt cei doi bouri, unul pe fatada turnului clopotnita, altul, deasupra portalului de nord al bisericii. O explicatie gasim in prezentarea de la intrarea in lacasul de cult: "Legenda spune ca stemele au fost daruite sasilor de domnitorul Moldovei, Petru Rares (1483-1546), drept multumire pentru ajutorul acordat in timpul unui conflict dinastic ". Legenda este, dupa parerea noastra, romantica dar cam trasa de par. Adica sa pui pe o fortificatie (a ta!) insemnele (care confirma, nu, proprietatea) unui domnitor strain, chiar in semn de recunostinta... Realitatea este de fapt alta "Enigmaticele " insemne moldave de pe biserica-cetate a Boianului confirma altceva: proprietatea voievozilor Moldovei, la un moment dat, asupra satului.

in 1489, ╚śtefan cel Mare s-a inchinat regelui maghiar, Matia Corvinus. Ca recompensa, regele maghiar i-a oferit, pe langa ajutor militar in luptele cu otomanii, doua feude in Transilvania: Cetatea Ciceului si Cetatea de Balta cu satele apartinatoere.

A.A. Rusu detaliaza: "Blazonul Moldovei de la biserica fortificata a Boianului marturiseste inca un lucru ramas nescris: in calitate de stapani de domeniu, in virtutea practicilor teritoriului Ungariei, voievozii Moldovei au fost obligati sa-si asume patronajul ecleziastic asupra tuturor bisericilor aflatoare pe noile lor pamanturi. Aceasta implica protectie si sprijin, inclusiv financiar pentru recladiri ori pentru noi aranjamente constructive, asa precum s-a petrecut, in mod sigur, la Boian. De pilda, stim ca, indiferent de persoana stapanului de domeniu, era de datoria castelanilor de la Cetatea de Balta sa dea anual, bisericii din targul Cetatii de Balta (evident, catolica), bani, vin, ceara si ovaz, in cantitati prestabilite. Invers, cei blagosloviti de grija stapanului de domeniu, aveau datoria sa-i marcheze, intr-o forma perceptibila, insemnele (heraldice prin excelenta) ". ("┼×tefan cel Mare si Transilvania. Un inventar critic, date nevalorificate si interpretari noi ").

Alte inscriptii interesante, dar nementionate in documentarea aflata la dispozitie, sunt anul scrijelit pe piciorul unei balustrade de lemn: "Ano 14(?)5X " si pe spatarul unei banci: "Sumpffb9 Thomae Wietoris pro tempore Pastor Ecclae Bonnoidorff Anno 1690 ".

*

Cum arata, de fapt, biserica-cetate din Boian? Nu bine, dar nici mai rau ca altele... Poate nu am fi reusit sa patrundem in interior daca doi copii din sat, care se jucau, in asteptarea parintilor, in parculetul deprimant (dar cu steagurile Romaniei si UE arborate!) si care, tot vazand ca dam tarcoale locului, ne-au abordat direct: "Vreti sa intrati in costei? " Evident ca voiam, evident ca le-am spus-o si copiilor care au alergat la tanti Reghini, care avea cheia, pentru a o aduce, intr-un trap destul de saltat sa descuie cele 3 plus 1 lacate de la intrare. Noua ne-a ramas sa dezlegam o alta enigma mica: ce e aia "costei ". ┼×tiam de "biserica-cetate ", de "kirchenburg ", de "templom " dar de "costei "... nu. Ceva mai tarziu am aflat: costei egal castel. Din maghiarul "kastely " care se pronunta, aproximativ, "costei ", dar cu accentul pe o.

intr-un final, portile "costeiului " ni s-au deschis. Curtea nu erte spatioasa, nici deosebit de luminoasa, din cauza zidurilor inalte in care se mai vad ambrazurile pozitiilor de tragere, pentru arbalete, arme de foc sau chiar guri de pacura. Refuzam politicas invitattei de a urca in turn sa vedem clopotele, deoarece scara din lemn era extrem de deteriorata. Intram in schimb in biserica propriu zisa. Acelasi amestec de maiestuozitate parasita. Acelasi aer cu iz de vechi, cu miros de igrasie si mucegai. Sunt pomenite, in treacat, faptul ca tavanul poate cadea din moment in moment, ca "or mai venit " niste specialisti de la Medias care "or plecat " dupa ce au venit si ca, in general, locul este vizitat de ceva turisti.

┼×i ca, daca vom scrie la ziar, poate-poate. Biserica este evident, parasita. in sat mai sunt doar doi sasi, si ei batrani. Pasim pe urmele pe care au calcat generatii de credinciosi, sau poate chiar voievodul ┼×tefan cel Mare si Sfant, vasalul, la un moment dat, al altui rege luminat, Matia Corvinul. Ne intrebam cu arata locul in vremea preotului Thederic sau Theodoric "de Villa Boneti ". Sigur, mai viu decat in anul de gratie 2011, in satul Boian al comunei Bazna, din ┼óinutul Tarnavelor.

Am putea descrie curtea plina de vegetatie. Maiestuozitatea firtificatiei, car ar fi dat mult de furca eventualilor navalitori. Epitafurile din biserica, realizate in amintirea celor care au plecat din aceasta lume, de rudele lor, plecate si ele la timpul lor. De orga nefunctionala, dar inca existebta. De pictura de pe perete, inca vie. De ornamentele gotice inca imrpesionante. ┼×i de multe alte elemente, de ansabmlu sau de detaliu. Dar va lasam si pe voi. Pentru ca nu e greu sa ajungi la Boian. Mai ales ca drumul este asfaltat, iar cam intr-o ora si ceva, de la Sibiu, se poate ajunge. Din pacate, drumul rutier este mult mai simplu decat "drumul " reabilitarii, sau macar ingrijirii unui monument istoric unic. Povestea este aceeasi ca in multele locuri pe unde am fost. Nu sunt bani. Nu este timp. "Nu e a noastra, e a sasilor ". "E a noastra, dar nu ne mai intereseaza ". Un intreg lant al slabiciunilor tipic romanesc, la care se adauga imaginea turistica batand spre zero si lipsa de chef a celor care se ocupa de promovarea turismului local si judetean, care prefera locuri fumate si ras fumate in loc sa gaseasca ceva nou care ar avea meritul de a fi altceva. Ce sa mai spunem. Poate asa se va reusi ceva. Daca nu salvarea monumentului (si a trecutului sau) macar o alta imagine.
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 21 octombrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 11 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter