SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBolile pulmonare la copii, depistate la Sibiu cu o aparatura ultraperformanta

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Centrul de explorari functionale din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie functioneaza de curand, iar aici pot fi depistate afectiuni pulmonare la nou-nascuti si copii cu ajutorul unor aparate ultraperformante, obtinute printr-un proiect european.

Centrul de cercetare de laborator, clinica si paraclinica in domeniul medicinei respiratorii pediatrice dispune de aparatura de ultima generatie, care partial se mai gaseste in alte centre din tara, insa in niciun spital aparatele nu se regasesc in formula completa, ca aici, explica medicul Bogdan Neamtu, unul dintre pediatrii sibieni care a initiat acest proiect.

Mai multe aparate denumite bodypletismograf permit depistarea unor afectiuni pulmonare.

Incepand din primele zile de viata

Unul dintre aparate este destinat nou-nascutilor, fiind al doilea din tara, alaturi de cel de la Maternitatea Polizu din Bucuresti. 

Acest aparat este o camera perfect etansa, nou-nascutii sunt pusi sa respire in acea incinta, se face un schimb de volume, aparatul face masuratorile, iar in final, prin anumite formule matematice se deduc anumiti parametri ai plamanului, explica medicul Neamtu.

Apoi, exista un bodypletismograf care permite explorari alte volumelor pulmonare pentru copii de pana in 12 ani, fiind la fel o camera etansa, cu pereti din sticla, unde copilul respira si comunica cu medicul prin intermediul unui difuzor montat in interior.

Deja copiii sunt testati aici de medicul Rodica Muntean, care este specializata in pneumologie pediatrica, iar in plus, copii din alte judete ale tarii pot veni la Sibiu pentru a beneficia de aceste metode moderne de diagonosticare.

Dotari de nivel european

Cel de-al treilea aparat este de fapt un modul pentru adolescenti si chiar pentru adulti.

"Este un compartiment de explorari functionale extrem de performant, de nivel european ca dotari si care concentreaza pacienti si din alte judete", spune Bogdan Neamtu.

In plus, centrul cuprinde spirometre, un EKG si chiar o bicicleta pentru efort.

Şi adultii ar putea fi testati cu aparatul care este unic in judet. "Deocamdata am inceput lucrul cu copiii, pentru ca pentru aceasta a fost facut centrul, dar linia este completa, asa a si fost gandita , sa poata sa deserveasca o zona cat mai mare", explica medicul pediatru.

Centrul face parte din proiectul de aproximativ 8 milioane lei, finantat prin fonduri europene, realizat de Spitalul de Pediatrie impreuna cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Proiectul a avut ca scop crearea unui centru de cercetare pediatrica ultraperformant la nivel european si mondial, centru structurat pe 6 compartimente de cercetare, respectiv dou[ compartimente de explorari functionale pulmonare, dou[ compartimente de biologie celulara si moleculara, un compartiment de biofizica/farmacologie si un compartiment de biochimie/chimie moleculara.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 12 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter