SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBorbely spune ca unitatile REMAT vor fi mai atent supravegheate si controlate in Programul "Rabla"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, ca au fost introduse noutati in Programul "Rabla", insa doar in ceea ce priveste supravegherea si controlul unitatilor REMAT, intentia fiind ca acestea "sa nu profite de nestiinta unora" si sa plateasca sume extrem de mici pentru masinile casate.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, ca Programul "Rabla" pentru 2011 a inceput deja, fiind anuntate licitatiile pentru unitatile REMAT si producatorii de masini care doresc sa fie partenerii statului in acest an si sustine ca exista doar cateva modificari "minore" ale programului, dar care nu afecteaza publicul larg, transmite corespondentul Mediafax.

"Vreau sa va anunt, in premiera, ca ieri (miercuri - n.r.), in sedinta de Guvern, s-a adoptat bugetul Fondului de Mediu, care inseamna ca programul «Rabla» a demarat de fapt. Am anuntat licitatile pentru REMAT-uri si producatori care vor fi partenerii nostri pe acest an. Programul este neschimbat, am facut modificari minore in ceea ce priveste un control mai strict a ceea ce inseamna REMAT, cati bani se dau pe masini, dar si ce date se comunica. Am luat aceasta decizie in urma unor sesizari ale Curtii de Conturi", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, in anii anteriori, s-au primit sesizari ca se platesc sume extrem de mici pentru masinile casate sau ca exista probleme in ceea ce priveste anuntarea si gestionarea datelor privind seriile motoarelor de la aceste masini.

"La REMAT-uri am primit sesizari ca platesc un leu sau doi lei, ceva de genul acesta. In acest sens am introdus in ghid aceasta obligatie sa nu profite de nestiinta unora si am sesizat si cetatenii. Au mai fost probleme in legatura cu casarea masinilor, cu numerele de pe motoare si am introdus unele prevederi suplimentare pentru a putea verifica aceste aspecte", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, Programul "Rabla" va fi operational din 20 martie.

Borbely a apreciat ca, in anul 2010, prin acest program s-au cumparat peste 60 la suta dintre masinile noi achizitionate in Romania, fiind un "an de exceptie", cu 190.000 de masini casate si 63.000 de masini noi care au fost cumparate.

"Practic, Programul «Rabla» a salvat si producatorii de masini noi si vanzarile in Romania anul trecut", a spus Borbely.

Intrebat la ce se asteapta in acest an in privinta vanzarii de masini noi, Ministrul Mediului a spus ca, probabil, nu se vor vinde tot atatea ca anul trecut.

"Depinde de cetateni, desi, in momentul de fata, dupa datele pe care le detinem sunt peste 300.000 de masini mai vechi de 10 ani in Romania. Statistica ne arata ca, din masinile casate anul trecut, grosul a fost de masini de peste 20 de ani. Intre 10 si 15 ani au fost masini mai putine. Probabil ca anul acesta nu va fi chiar la nivelul anului trecut, dar asta depinde de cetateni. Ei trebuie sa decida in cazul in care au o masina mai veche, daca vor sa o caseze sau nu", a mai spus Borbely.

El a afirmat ca nu s-a luat in calcul vreo modificare a taxei de prima inmatriculare si ca fiecare stat are propria politica de a reduce poluarea.

"Nu ne putem permite sa dam 700 de milioane de lei, cum am dat anul trecut, pentru casarea de masini vechi si sa se aduca altele. Anul trecut s-au adus 130.000 de masini mai vechi de 10 ani, din 210.000 de masini aduse second hand. Toata lumea are posibilitatea sa cumpere o masina de patru - cinci ani la 7 - 8.000 de euro, fara sa trebuiasca sa plateasca taxa de inmatriculare. Este inmatriculata in Romania. Nu trebuie sa mearga in strainatate sa aduca o masina mai veche de 10 ani si sa o inmatriculeze. Dar nu pot permite eu, statul roman, sa nu taxez masinile care polueaza", a spus Borbely.

Intrebat daca nu este ingrijorat de numarut tot mai mare de masini inmatriculate in Bulgaria, Borbely a spus ca numarul nu este atat de mare cum se crede.

"Slava domnului, avem UE in care circulatia persoanelor, inclusiv a masinilor, este libera. Cine vrea sa inmatriculeze o masina in Anglia, Spania si sa circule in Romania, 10 ani poate, nu este nicio problema. Din datele pe care le avem nu au fost asa multe masini inmatriculate in Bulgaria, dar nu este niciun fel de problema. Fiecare stat are politica lui proprie in ceea ce priveste taxarea acestor masini. Esential este ca poluatorul trebuie sa plateasca, trebuie sa scapi cat este posibil de masinile vechi", a spus Borbely.

 El a precizat ca Ungaria, care nu are in vigoare un program similar celui derulat in Romania pentru innoirea parcului auto, intentioneaza sa introduca un astfel de program, "dupa succesul pe care l-a avut in Romania".


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 18 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter