SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Botezul " Ionilor si Ioanelor in apa Talmacelului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pregatirile pentru sarbatoarea Sfantului Ion au inceput in urma cu mai multe zile, caii si boii fiind curatati si plimbati prin gospodarie sau pe ulitele satului pentru a se reacomoda cu miscarea.

Pregatiri serioase

Luni dimineata, in multe din gospodariile satului a fost forfota mare. Fie ca e vorba de case unde locuiesc feciorii sau fetele din ceata satului, ori ca sunt gospodarii unde s-au impodobit caii, carul alegoric sau boii, peste tot oamenii trebaluiau nevoie mare, astfel incat totul sa iasa bine si frumos.

Cea mai mare agitatie pare sa fi fost la gospodaria unde locuieste Vasile, cel ce in aceasta iarna a primit cinstea de a fi primarul cetei din sat. Era si normal sa fie asa pentru ca iapa acestuia trebuia sa fie cea mai frumoasa, impodobita cel mai bine, iar tinuta feciorului era musai sa fie impecabila, avand in vedere faptul ca toate privirile au fost atintite spre acestia.

Lucrurile au mers insa relativ repede, iapa si-a primit podoaba de sarbatoare, Vasile a imbracat costumul popular de june si totul a fost pregatit pentru pornirea procesiunii.

La cateva case distanta, carul alegoric este si el impodobit, iar boii Bija si Iambor, singura pereche de boi crescuti inca in Talmacel, sunt adusi pentru a fi injugati si a transporta tinerii.

Gata de procesiune

La amiaza, dupa ce la biserica s-a incheiat slujba de Sfantul Ion, cei patru tineri calare, carul alegoric si cateva zeci de sateni s-au strans in partea de sus a satului, pregatiti pentru a incepe procesiunea de Udatul Ionilor.

Dupa ce a strabatut mare parte a satului intonand un vechi cantec ce numai aici se poate auzi, alaiul s-a oprit la paraul Talmacelului, la locul unde, an de an, se " boteaza " fiii satului (si nu numai!) purtatori ai numelui de Ion.

La " botezat " in apa Talmacelului

Asa cum este traditia, preotul ortodox a fost si in acest an primul care a fost inmuiat de feciori in apa Talmacelului. Dupa acesta, a urmat primarul si viceprimarul Talmaciului, iar in continuare feciorii si locuitorii satului, ori oaspetii purtatori ai numelui sfantului sarbatorit ieri. Dupa " botez ", oamenilor li s-a cantat " la multi ani!, iar feciorii au cinstit cu acestia cate o dusca de rachiu.

Joc in centrul satului si bal

Obiceiul " Udatul Ionilor " a continuat in centrul satului, in fata bisericii ortodoxe, unde oamenii s-au adunat pentru a participa sau asista la jocul cetei. La inceput, in joc au intrat doar membrii cetelor, dar dupa primele suite, la hore, jiene sau hategane au fost prinsi si satenii sau invitatii participanti la obicei.

Sarbatoarea s-a incheiat cu un bal traditional, desfasurat la Caminul Cultural. 

Desi este o traditie destinata, in mod deosebit, celor ce poarta numelui de Ion sau a derivatelor acestuia, " Udatul Ionilor " a devenit in timp o sarbatoare similara cu " FIII SATULUI ", datorita faptului ca reuseste, an de an, sa adune laolalta pe aproape toti cei ce isi au obarsia in frumosul sat de la poalele muntelui. in acelasi timp, obiceiul marcheaza incheierea ciclului sarbatorilor de iarna si desfacerea celor doua cete (Ceata Mica si Ceata Mare), formate la sarbatoarea Sfantului Nicolae.
de Dan Francu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 08 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter