SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBrigada Anti-Etnobotanice are intrat in actiune

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »In Sibiu exista oficial doar cinci magazine de plante halucinogene. La sfarsitul saptamanii trecute prefectul a semnat ordinul se infiintare a unei comii mixte de lupta impotriva magazinelor care vand plante etnobotanice. Din comisie fac parte vreo sapte institutii, fiecare cu mai multi sau mai putini reprezentanti. Daca cu Directia de Sanatate Publica sau cu Politia este totul clar, mai putin clar este ce treaba are Directia Agricola cu etnobotanicele, sau OPC-ul. Sau Directia Sanitar-Veterinara. Ca doar nu vor controla calitatea etnobotanicelor sau valoarea lor nutritiva pentru animales Ne-au lamurit: Ghoerghe Budrala – directorul Directiei Agricole, Ioan Bara – directorul Comisariatului pentru Protectia Consumatorului si doctorul Ioan Pentea de la DSVSA.

`Noi avem legaturi subtile cu toata lumea`

Reporter: Directia Agricola ce legatura are cu etnobotaniceles

Gheorghe Budrala: Substantele acestea etnobotanice sunt ambalate sub forma de ingraseminte sau suplimente nutritive pentru plante. Noi avem competenta in verificarea ingrasemintelor pentru plante.

Rep.: Dumneavoastra practic o sa verificati daca ce vand ei ajuta plantele sa creasca.

G. B.: Da, noi o sa vedem daca este sau nu este asa cum spun ei. Unele mai sunt ambalate sub forma de cristale, nici eu nu stiu prea multe despre ele. Nu sunt eu bine pregatit in domeniul acesta dar avem specialisti. Sunt oameni de-ai nostri care fac parte din comisa instituita de domnul prefect.

Rep.: Si ii veti trimite in controale, nus

G. B.: Da, ei vor face parte din echipa de control. Ei vor vedea daca sunt ingraseminte conforme si asa mai departe.

Rep.: Si daca ii prindeti ca vand ingraseminte false, ce le facetis

G. B.: Avem un laborator pentru testarea ingrasemintelor chimice. Am inteles ca mai exista si un alt laborator autorizat pentru testarea etnobotanicelor, si impreuna ne vom ocupa. Ei le vor testa ca droguri usoare, sau ce mai sunt.

Rep.: E ok, nu prea intelegeam eu care este legatura in Directia Agricola si etnobotanicele.

G. B.: Noi avem legaturi subtile cu toate institutiile. Vedeti ca in acest caz legatura subtila s-a gasits

`Sunt doar cinci magazine`

Ioan Bara: Fiecare institutie isi are sarcina precisa. Noi, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului o sa verificam fiecare operator economic, o sa verificam legalitatea operatorului economic, sursa de provenienta a substantelor si a plantelor etnobotanice, modul de etichetare al produselor comercializate...

Rep.: Am inteles. De fapt, aici si apare problema la ei, ca una scriu ca vand pe eticheta si alta iti dau.

I.B.: Ei nu au niciun element de identificare si caracterizare pus pe eticheta respectiva. Intelegetis De multe ori nu am gasit, de fapt, in toate verificarile noastre am gasit plicuri pe care nu scrie nimic. Pe altele mai scriu ingraseminte pentru plante sau altele de genul acesta.

Rep.: Asta-i smecheria, de asta nu prea pot fi ei opriti. Aveti o baza de date sau o lista cu magazinele din Sibiu care comercializeaza asa cevas

I. B.: Pai este simplu ca noi avem cinci magazine in Sibiu, pe care le-am controlat chiar saptamana trecuta. Patru dintre ele, le-am aplicat sanctiuni contraventionale, fiecare a fost amendat cu cate zece milioane de lei vechi. A scapat unul care nu avea orar de functionare si nu am gasit pe nimeni acolo. Dar urmeaza ca si pe acesta sa-l controlam, cred ca in seara asta il facem.

Rep.: Pana apare ziarul sa-l controlati ca apoi afla de la noi ca vine OPC-ul in control (rade).

I. B.: Da, sigur... (rade) Prefectura Sibiu a inceput o serie de masuri serioase, acum dupa videoconferinta cu premierul. In zilele care vin si saptamana viitoare o sa facem tot felul de controale, toate institutiile incluse in acest program al Prefecturii.

Rep.: Pana la urma, ma gandesc ca fiind doar cinci magazine in tot Sibiul si vreo zece institutii care v-ati pus in cap sa le terminati, nu prea au scapare. Sunteti mai multi decat ei.

I. B.: Da, aveti dreptate aici ca suntem mai multi decat ei, dar ce sa facem, trebuie sa luam masuri!

Rep: Corect!

I. B.: Vedeti ca Guvernul nu emite nicio ordonanta ca sa le inchida, si eu cred ca Guvernul ar trebui sa le inchida. Primaria nu are temeiul legal s-o faca, oricata vointa ar exista.

Rep.: La Medias spre exemplu, le-au inchis.

I.B.: La Medias nu mai sunt, o intreprindere d-asta mai mica era, individuala, si s-a inchis si aia.

Rep.: Dumneavoastra puteti face ceva impotriva celor care vand acasa, celor care anunta prin scoala sau prin facultate ca vand asa ceva si nu deschid magazin la stradas

I. B.: Pai din acest motiv se afla in campania aceasta si Politia.

`Bei un ceai si visezi frumos`

Rep.: Directia Sanitar Veterinara ce treaba are cu etnobotaniceles

I.P.: Noi avem in grija si produsele non-animale. Magazinele astea care valorifica furaje, plante si alte chestii se autorizeaza si de noi. A si fost facut un control ieri seara, un control mai mult de pana ca practic la noi sunt inchise magazinele astea, nu functioneaza. Tot ieri am vazut si eu un caz in media, le comercializeaza pe sub mana cumva.

Rep.: Si i-ati prins aseara, la controls

I.P.: Deci ieri s-a facut un control cu mai multe institutii, cu OPC-ul, Politia, cu oamenii nostri, si au fost mai mult la informare, pentru ca nu functioneaza. Mai mult substanta activa este de verificat, sunt niste combinatii de plante, nu sunt ca ceaiurile.

Rep.: Clar ca nu-s ca ceaiurile.

I.P.: Si noi trebuie sa identificam substantele nocive si cele nenocive, ca sa stii ce dai voie si ce nu dai voie, ca asa, am vazut pe internet ca sunt mii de plante care pot sa afecteze. La noi am vazut ca numai vreo 30 sunt interzise. In Sibiu s-au format echipe comune si facem periodic controle de genul acesta, cum a fost cel de ieri. Dar nu am gasit nimic deosebit.

Rep.: Dar daca spre exemplu verificati plantele din plic si vedeti ca nu este coada soricelului ci planta halucinogena, ce poate face DSV-uls

I.P.: Oamenii nostri de la inspectie, pe domeniul non-animal, se duc asa cum merg la verificarea furajelor, a alimentelor si asa mai departe. In rest, daca sunt droguri, aici politia trebuie sa intervina. Iar daca se gasesc neconformitati, fapta intra deja la natura penala. Nu mai e vorba de o amenda sanitar-veterinara. Dar uite ca ieri nu s-a gasit nimic.

Rep.: Mai veti timp.

I.P.: Dar copiii aia cine stie ce surse au, ca s-ar putea sa functioneze unii din ei pe ascuns. Ei au clinetii lor. Este exact cum se face cu narcoticele, mafie.

Rep.: Oficial nu sunt, neoficial este mafie.

I.P.: Cam asa sta treaba. Nici nu mai poti avea incredere, te duci sa iei un ceai de stomac si te trezesti ca visezi frumos.Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 28 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter