SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Buna Vestire a venit cu o lucrare monografica la Fofeldea

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Se intampla ceva in Fofeldea, ceva care merita atentia, atentia fofelzenilor care locuiesc in sat si a celor care s-au asezat in alte locuri. Iar acel "ceva" e cartea in care Fofeldea si-a asezat aproape 700 de ani de istorie atestata prin documente. Lucrarea monografica a fost lansata ieri, in ziua de Buna Vestire, in biserica din sat.

Recuperarea trecutului

Numarul oamenilor care locuiesc in Fofeldea depaseste putin cifra 300 si cu toate ca unii sunt prea mici, iar altii prea batrani ca sa mearga la biserica, ieri lacasul a fost plin: locuitorii satului si fofelzeni pripasiti pe alte meleaguri au urcat dealul spre biserica pentru ca au vrut sa afle dintr-o carte cine au fost stramosii lor si cine sunt ei. Cartea cu pricina e lucrarea monografica, in doua volume "Fofeldea", si a fost lansata in prezenta colectivului de autori, a presedintelului Consiliului Judetean Sibiu - Martin Bottesch, a primarului comunei Nocrich - Ionel Visa, a preotului Ioan Tatoiu si a altor oaspeti care si-au adus contributia la aparitia editoriala.

Primarul Ionel Visa si-a exprimat increderea ca fiecare locuitor al satului se va regasi in paginile acestei lucrari si, de asemenea, isi va regasi mosii si stramosii, iar Martin Bottesch a facut aprecieri asupra dificultatii muncii de realizare a unei monografii: "Cui nu-i place sa asculte povestile batranilor?! Dar daca nu se scriu, aceste povesti se uita. Povestile batranilor merg in urma cu 60-70 de ani, dar trecutul unui loc e mult mai vechi. O monografie cerceteaza acest trecut indepartat si e o munca ce necesita un efort indelungat; tocmai pentru acest efort vreau sa ii felicit pe autori si vreau sa felicit comunitatea ca are o asemenea carte. Ca sa stii incotro te indrepti, trebuie sa stii cine ai fost si cine esti."

Ioan Grunca, presedintele Asociatiei "August Treboniu Laurian", a vorbit in schimb despre importanta pe care lansarea cartii o are in viata comunitatii si a oferit diplome de recunostinta celor care au contribuit la elaborarea lucrarii.

O carte-eveniment

Lucrarea dedicata satului Fofeldea cuprinde doua volume. in primul dintre ele sunt coagulate cinci studii cu caracter monografic: Monografia comunei Fofeldea din 1943, selectii dintr-o alta lucrare monografica aparuta in 1968, Schita monografica a folclorului din satul Fofeldea, de Doina Blaga, monografiile realizate de Anghel Petru si Constantin Modi. "Toate aceste lucrari au fost reproduse asa cum au fost scrise de autorii lor, nu am facut nicio modificare pentru ca am considerat ca merita ca dumneavoastra sa vedeti Fofeldea prin ochii inaintasilor dumneavoastra, merita sa stiti cum era satul in acele vremuri", a spus Marius Halmaghi, co-autor al lucrarii monografice. in acest context, marele merit al noii monografii sta tocmai in faptul ca reuneste studii uitate in timp, ca restituie istoria locului fofelzenilor de azi.

Mai trebuie subliniat ca cele doua volume beneficiaza de o colectie impresionanta de imagini, care trec in revista traditii din sat, edificii importante, momente din viata comunitatii sau reproduc documente.

Sprijinul financiar pentru editarea acestei lucrari a fost asigurat de Consiliul Local si Primaria comunei Nocrich, de Consiliul Judetean Sibiu, de Banca Carpatica Sibiu si familia Nicolae Grunca din Sibiu. Lucrarea a fost tiparita la Tipotrib. (M.S.)


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 26 martie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter