SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGBuna Vestire, cu sau fara slujba in bisericile ce poarta hramul "Buna Vestire"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

in fiecare an, pe 25 martie, Biserica Ortodoxa marcheaza Buna Vestire, adica momentul cand Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare ca il va naste pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Este una dintre cele 12 mari sarbatori religioase de peste an si este ziua cand Biserica acorda dezlegarea la peste, data fiind celebrarea ei in Postul mare al Pastilor.

Din punct de vedere istoric, este una dintre cele mai vechi sarbatori confirmate in documente. Sarbatoarea a fost introdusa in calendarul religios inca din secolul al VII-lea, dar data la care era marcata varia, Buna Vestire fiind sarbatorita fie in ianuarie, fie in decembrie. Abia din secolul al IX-lea s-a generalizat sarbatorirea ei in data de 25 martie.

Hramul "Bunei Vestiri"

E traditie in Biserica Ortodoxa ca fiecare biserica sa poarte un hram, adica sa fie patronata de un sfant sau sa primeasca numele unui eveniment din Sfanta Scriptura. Prin sfintirea bisericii, hramul devine ingerul pazitor al bisericii, patronul sau spiritual. Hramul este marcat pe edificiul propriu-zis, in pisanie, dar si prin asezarea in iconostas a icoanei reprezentative pentru hram.

in jur de 20 de biserici din judetul Sibiu poarta hramul "Buna Vestire", iar opt din ele sunt monumente istorice. Conform Listei Monumentelor istorice din 2010, cele opt monumente istorice ce poarta acest hram sunt: Biserica veche din Şura Mare, Ansamblul bisericii "Buna Vestire" din Groapa din municipiul Sibiu, secolele XVIII - XX, Biserica din Streza- Cartisoara, anii 1818 - 1821, Biserica din Cristian - anul 1790, Biserica din Ighisu Nou - anul 1747, Biserica de lemn din Ilimbav - anul 1852, Biserica din Jina - anii 1795 - 1796, Biserica din Toparcea - secolul al XVIII-lea.

Hramul unei biserici se serbeaza, de obicei, cu multa solemnitate si cu participarea intregii comunitati. in doua biserici din Sibiu, acest lucru nu este posibil, data fiind starea avansata de degradare. Din cele doua biserici, una este monument istoric, cealalata nu, dar ambele au peste 250 de ani vechime.

La Brosteni, bate vantul in biserica veche de peste 270 de ani

in urma cu trei ani, scriam despre Biserica " Buna Vestire " din Brosteni, ca fiind unul dintre edificiile ce necesita urgente reabilitari. Usa de la intrare nu se inchidea, usile imparatesti de la altar disparusera, iar pictura interioara, mentionata in documente, mai era vizibila doar ca pete de culoare pe portiuni restranse. Singurele creaturi ce mai calcau pe aici erau pasarile cerului si cativa curiosi. De atunci si pana acum, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: biserica e tot in paragina, iar astazi nu se va oficia serviciu religios aici: "Din pacate nu putem oficia serviciu religios in interiorul acestei biserici. Este in stare foarte avansata de degradare, dar speram ca vom primi fonduri pentru a incepe reabilitarea ei", ne-a declarat pr. Emilian Artene-Piloiu, preot paroh instalat in Brosteni in anul 2012.

Biserica din Brosteni e construita din barne de brad si se pare ca dateaza cel putin din veacul al XVIII-lea. in sematisme se mentioneaza trei posibili ani: 1541, 1741 si 1743, cei mai multi istorici fiind de parere ca biserica ar fi fosat pictata in 1741 si deci construita anterior acestui an. Documentele vorbesc si despre portretele votive ale "Neagoescilor ", pictate in biserica. in anul 2011, acestea nu mai erau vizibile, dat fiind faptul ca in secolul trecut, interiorul a fost acoperit cu stuf si un strat de tencuiala. Mai trebuie spus ca pe clopotul din turnul clopotnita, aflat in imediata vecinatate a bisericii, se gasea unul dintre cele mai vechi clopote din turnurile bisericilor din Sibiu, un clopot inscriptionat cu anul 1628.Buna Vestire si un monument istoric in IlimbavNici in Biserica de lemn cu hramul "Buna Vestire" din Ilimbav nu va fi nicio slujba astazi, iar motivul e unul pe cat de simplu, pe atat de trist: starea avansata de degradare: "Nu putem face slujba in biserica. E frig, bate vantul, umbla soarecii... Biserica are nevoie de restaurare", spune parintele paroh Viorel Pantea. in schimb, serviciul religios se va oficia in biserica aflata in imediata vecinatate, biserica ce poarta hramul Sf. Nicolae.

Biserica de lemn nu a fost initial a ilimbasenilor, ci a fost adusa in anul 1852 din localitatea Nou, se arata in Lista Monumentelor Istorice, sau din satul Nou Roman, cum mentioneaza Ioan Abrudan, intr-un studiu publicat in "Revista teologica", nr. 3/2009. Acelasi cercetator estimeaza construirea initiala a bisericii, in Nou Roman, in ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea. La jumatatea secolului al XIX-lea, edificiul a fost cedat/ vandut ilimbasenilor, asa ca biserica de lemn a fost desfacuta bucata cu bucata si remontata in Ilimbav. Data fiind demontarea, pictura interioara a peretilor s-a pierdut, recuperandu-se, din fericire, scenele zugravite pe boltile naosului si pe tavanul absidei.

Mai trebuie spus ca pe piciorul mesei altarului este inscriptionat, cu caractere chirilice, anul 7147, adica 1639, afirma echipa care a lucrat la Proiectul "60 de biserici de lemn". Adica, masa este cu peste o suta de ani mai batrana decat biserica. intrebari ridica si identitatea celui care a zugravit pictura. Cum pisania s-a pierdut (probabil odata cu demontarea si transportarea bisericii) nu se mai stie cine a realizat pictura interioara; se stie doar ca aceasta a fost finalizata la 1811. Se banuieste insa ca pictor ar fi fost un mester taran, din satele de pe Olt pentru ca "factura taraneasca a picturii e evidentiata de expresia ei curata si sincera, fara a fi naiva", subliniaza Ioan Abrudan, in studiul mentionat. Zugravul necunoscut e insa laudat de cercetatorul teolog pentru rigurozitatea cu care a organizat programul iconografic, in stilul artei bizantine.

***

Brosteni si Ilimbav sunt doua dintre satele mici ale Sibiului, asa ca e greu de crezut ca oamenii de aici ar putea sustine realibilitarea a doua biserici vechi. Ambele edificii asteapta insa o mana de ajutor de ani buni. Cat vor mai astepta? Cine stie... e sigur insa ca nu vor ramane in picioare la infinit, asteptand reabilitari.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 25 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter