SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Buna ziua! Eu sunt TRIBUNA si azi implinesc 129 de ani!!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Tribuna nu vine cu idei preconcepute, nu e menita a face politica personala, nici a propaga tendente politice pornite din redactia ei: ea va fi organ al cuvintelor populare, va lamuri si va motiva dorintele majoritatii concetatenilor nostri romani si va sustine pe aceia dintre oamenii nostri politici, car, primind inspiratiunile lor din sentimentul public al Romanilor, vor fi sciut sa-si castige o popularitate covarsitoare". Aceasta este profesiunea de credinta prin care o mana de romani deschideau in 14/26 aprilie 1884 primul numar al cotidianului Tribuna. A fost o aparitie mult asteptata, avand in vedere ca Tribuna a militat de la inceput pentru afirmarea politica a romanilor transilvaneni si pentru educatie. La baza ctitoriei s-a aflat un colectiv bine inchegat, format din Ioan Bechnitz, Aurel Brote, Eugen Brote, Ioan Dusoiu, Diamandi Manole, Simeon Marginean, Ioan Neagoe, George B. Popp, Ioan de Preda, condus de un scriitor cu o sustinuta activitate in presa vremii, Ioan Slavici.

Utilizand principiul fonetic in ortografie, la doar trei ani dupa hotararea data de Academia Romana, Tribuna a aparut "intr-o frumoasa limba romaneasca", impunand acest principiu in constiinta cititorilor. Corectand mereu si "prescriind" contributiile colaboratorilor, tribunistii au fost "nu numai redactori, ci totodata si dascali de limba romaneasca", marturisea Ioan Slavici.

Condamnati la temnita pentru cultura

Tribuna devine glasul celor multi, iar pentru cuvinte precum "Suntem loviti in drepturile noastre, suntem asupriti si suntem jigniti in dezvoltarea noastra culturala", numai intre anii 1893-1903 redactorii Tribunei au fost condamnati impreuna la 17 ani de temnita si la 40.000 de coroane amenda. Şi totusi, cotidianul a crescut an de an, ajungand de la 600 de abonamente la 2000, pentru ca Tribuna a devenit "glasul poporului", "organul de presa cel mai autorizat in slujba intereselor romanilor din Transilvania" (Acad. Dimitrie Vatamaniuc).

Idealul politic urmarit a fost augmentat si de unul literar, ce a fost pus in slujba dorintei de unitate si de educare a romanilor. S-au publicat in Tribuna, "centru de lucrare literara", culegeri din folclorul transilvanean, creatii ale unor autori romani consacrati, traduceri si contributii literare ale cititorilor. intru sustinerea acestei activitati, la Institutul Tipografic al Tribunei iau nastere Foaia poporului si Tribuna literara, printre colaboratori remarcandu-se Simion Florea Marian, Ion Pop-Reteganul, George Cosbuc, Octavian Goga, Ilarie Chendi, G. Bogdan-Duica, Andrei Barseanu si Zaharia Boiu.

Atunci, ca si mai tarziu, indiferent de greutatile intampinate, tribunistii nu au abdicat niciodata de la convingerile lor, Ioan Slavici insusi scriind in primul numar ce aparea dupa condamnarea sa la inchisoare, din 1888, "Sus inimile", un articol de imbarbatare pentru toti romanii. in anii Memorandumului, persecutiile impotriva tribunistilor se inmultesc, iar Slavici este nevoit in cele din urma sa paraseasca Sibiul, dar importanta pe care Tribuna, "cea mai scumpa dintre creatiunile mele", a avut-o pentru marele scriitor si publicist este dezvaluita prin cuvintele: "fericesc ceasul in care am plecat de acolo (din Bucuresti - nn) caci am gasit aici ceea ce cautam, ba chiar mai mult... A ramas brazda adanca pe unde am trecut si orisicat de multe rele ar fi in brazda aceasta, sunt si multe bune".

Inspirata si preocupata de comunitate si cultura

Tribuna isi inceteaza aparitia in 29 aprilie 1903, dar semintele puse in brazda de Slavici vor rodi prin renasterea de mai tarziu a Tribunei. Astfel, in perioada interbelica, la Sibiu au luat nastere succesiv Tribuna, Tribuna noua si Tribuna libera, sub directiunea lui Nic. C. Droc, iar dupa ce de-al doilea razboi mondial, Tribuna infiintata de Slavici a reaparut sub numele Romania viitoare, (1944-1949), Lupta Sibiului (1949-1952), Flacara Sibiului (1952-1968).

in 18 februarie 1968, ziaristi consacrati ai vremii si tineri condeieri s-au intors la radacini, infiintand Tribuna Sibiului. Tribuna Sibiului a fost organ al Comitetului Judetean al PCR, dar, dincolo de retorismul impus de regimul politic, acest ziar s-a dovedit a fi cel mai longeviv dintre toate Tribunele. Subiectele abordate s-au dovedit mereu de interes pentru cititorii nostri, publicatia atingand in perioada 1968-1989 cele mai ridicate cote de tiraj, pentru ca, dincolo de informatiile de natura economica, politica, un loc primordial l-au detinut intotdeauna aspectele sociale si culturale, dupa indemnul intemeietorilor de la 1884. Aici s-au nascut si s-au dezvoltat ideea lansarii Clubului de Jazz la Sibiu, cea a Salonului International de Arta Fotografica, aici a luat nastere un supliment literar, aici a functionat timp de un sfert de secol o adevarata scoala de jurnalism, in lipsa unei institutii formale de invatamant.

Dar aceasta longevitate de aproape patru decenii se datoreaza si cititorilor nostri, cei care au raspuns mereu dialogului initiat de noi si ne-au primit in casele lor zi de zi. Cititorii au fost alaturi de tribunisti si in zilele sangeroase ale Revolutiei din 1989, cand in noaptea de 22/23 decembrie ziaristi, tipografi si cativa tineri au dat tiparului primul numar al Tribunei libere. Astfel, crezul lui Slavici, Bechnitz si al tuturor romanilor din Transilvania sfarsitului de secol XIX a rodit in 1989 in cuvintele: "Nu avem nimic mai sfant decat slujirea menirii noastre fundamentale, a idealurilor de libertate si demnitate a cititorilor nostri, a sibienilor fara vorbe goale, fara lozinci de prost gust, fara false declaratii de principii". in curajul si entuziasmul acelor zile s-a nascut Tribuna LIBERTĂŢII, devenita apoi Tribuna, cotidian al judetului Sibiu, nume sub care apare si azi.

Tribuna a crescut mereu, de la patru pagini, la opt, la 16, la 24, pentru a putea oferi cititorilor cele mai diverse evenimente si informatii. Independenta economica a fost castigata in 1991, cand Tribuna si-a realizat propria tipografie cu eforturi investitionale deosebite, iar Casa de Presa si Editura Tribuna a fost privatizata.

Eforturile au fost rasplatite de cititorii nostri, numarul mare de abonati pe care Tribuna il inregistreaza astazi dovedind ca legaturile create in 1884 sunt trainice, datorita respectului pe care Tribuna il poarta fiecarui cititor in parte si fidelitatii pe care cititorii ne-o demonstreaza. Asa ca omagiul adus intemeietorilor Tribunei este chiar prezenta noastra in casele oamenilor si continuarea traditiei in spiritul careia au crescut atatea generatii de ziaristi.Dupa 129 de ani, la fel de tanaraAstazi Tribuna este liderul incontestabil al presei sibiene aducand sase zile din sapte vestile atat in municipiu, cat si in judet. Este singurul cotidian din Sibiu care mai apare sub forma tiparita si, conform ultimelor date difuzate de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), pentru perioada octombrie - decembrie 2012, Tribuna se situeaza intre primele cotidiane locale din tara si tot intre primele cotidiane de la nivel national ca numar de exemplare vandute. Cu o medie de 12.041 de ziare in fiecare zi, Tribuna are un tiraj apropiat de publicatii ca Evenimentul Zilei, care vinde zilnic 14.427 de exemplare sau Adevarul, cu 14.360 total vanzari, in conditiile in care distributia acestora este la nivel national. Cel mai bine vandut cotidian generalist din Romania este, potrivit datelor publicate de BRAT, Romania Libera, care are, la nivelul intregii tari, 25.241 de exemplare vandute.

in fiecare zi, Tribuna ajunge in mainile a mii de sibieni si este citita de zeci de mii de oameni, pentru ca in conformitate cu Google Analytics, site-ul ziarului - www.tribuna.ro - atrage in medie, 12.000 de vizitatori unici. in fiecare zi. Cititorii care ajung pe pagina de internet a Tribunei nu sunt doar din Sibiu, ci si din Bucuresti, Mures, Cluj, Harghita, Brasov, Germania, SUA, Canada, Spania, Marea Britanie. Mai mult decat atat, conform datelor oficiale, numai in luna martie 2013, www.tribuna.ro a fost vizitata de 28.000 de cititori noi.

Tribuna este unul dintre putinele cotidiane din intreaga Romanie care au reusit sa isi pastreze cititorii dupa cinci ani de criza. Cei care ne citesc sunt si cei care fac ca ziarul de suflet al Sibiului sa traiasca. Nici nu e de mirare acest lucru, daca tinem cont ca generatii intregi de sibieni au crescut, s-au maturizat si isi traiesc viata, cu bune si cu rele, alaturi de Tribuna.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 26 aprilie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter