SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Ca sa repari o inima cu o malformatie complexa trebuie sa fii si creativ"

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Dupa ani intregi in care a operat pe inima copii in spitale de stat, unii dintre ei nascuti de doar o zi, chirurgul cardiolog pediatru Manuel Chira a parasit Institutul Inimii din Cluj si a venit la Polisano. Marturiseste ca a facut aceasta alegere pentru ca, in spitalul privat din Sibiu, din punct de vedere medical are tot ceea ce poate visa un chirurg cardiolog. in plus, acum este platit ca un doctor, iar legaturile stranse pe care Polisano le are cu Spitalul AKH din Viena ii permit sa faca performanta in aceasta ramura a medicinii. Dupa ce in ultimii ani a putut face deplasari la congrese din strainatate doar pe banii lui, acum Manuel Chira are parte de legaturi mai mult decat stranse cu strainatatea n Opereaza la Polisano alaturi de renumitul profesor dr. Gunther Laufer, de la AKH. Lunar, timp de o saptamana, chirurgul austriac poate veni sa opereze la Sibiu cazuri de malformatii cardiace rare la copii. Sunt operatii care se fac si in Romania, insa sunt atat de rare incat medicii romani nu au avut prilejul sa opereze decat cel mult cateva astfel de cazuri n Primii copii au fost deja operati pe cord deschis la Polisano, iar in perioada urmatoare, alaturi de Gunther Laufer, vor urma si alte interventii n in total, sunt 14 oameni, medici si asistente, alaturi de profesorul Mircea Barsan, care au venit de la Institutul Inimii din Cluj, la Sibiu, pentru a forma echipa de chirurgie cardiaca.

- Unul dintre medicii renumiti ai AKH Viena a venit in aceste zile la Polisano. Ce inseamna concret colaborarea dintre Polisano si AKH Viena?

Manuel Chira: Avem parafata o relatie institutionala cu Chirurgia Cardiovasculara de la Spitalul AKH din Viena, respectiv cu profesorul Gunther Laufer, care este chirurg la AKH. Avem colaborari cu acest spital, foarte cunoscut in Romania, cu mai multe specialitati, si chirurgie toracica, este o relatie in care e implicata si Facultatea de Medicina din Sibiu, si cea din Viena, este un acord parafat inclusiv de Ministerul Sanatatii.

Doctorul Laufer poate sa vina, cu acordul ministerului, sa opereze in fiecare luna cate o sapt[mana in Spitalul Polisano.

Este o colaborare care ne onoreaza si care ne duce inainte. in cadrul acestei colaborari, profesorul Laufer a venit in Spitalul Polisano a treia oara si acum a venit concret. A vazut cativa copii cu malformatii cardiace foarte dificile, foarte rare, in care noi nu avem foarte mare experienta. Am facut operatii de acest gen, dar mai rar, si atunci vrem, in beneficiul copiilor, sa maximizam sansele lor si demaram aceasta colaborare, de a-i opera impreuna cu profesorul Laufer,cu mine, cu restul echipei de la Polisano.

- Ce varste au copiii si de unde sunt?
M.C.: Cel mai mic are 5 saptamani si cel mai mare 6 ani, sunt toti copii cu malformatii cardiace foarte complexe. Am luat o hotarare in cazul fiecarui copil, unii sunt de operat, altii sunt de investigat in plus. in continuare, profesorul Laufer va hotar^ o data cand va veni aici si vom opera acesti copii, care sunt cu malformatii foarte complexe si cu riscuri operatorii, bineinteles, mai mari.

Copiii sunt din toata tara.

Chirurgii cardio-vasculari nu lucreaza pe zone. De exemplu, unul este din Baia Mare, unul din judetul Alba, unul si din Sibiu. Am si doi copii pe care i-am operat eu, unul este din Cluj si cel de-al doilea din Bucuresti. 

- Acest gen de interventii chirurgicale nu se face in Romania, de regula?

M.C.:Sunt operatii care se fac si in tara noastra, dar sunt foarte rare. Exista malformatii care sunt foarte rare si spre exemplu, intr-un caz, in care am hotarat sa ii facem deocamdata o operatie paleativa, eu am operat numai doi pacienti, fiindca este o asociere de malformatii foarte rara. in chirurgia cardiaca, operand doar doua cazuri, care pot sa spun ca au iesit binisor, nu inseamna experienta. Experienta este cand ai facut 50 de cazuri, 60 de cazuri, atunci poti sa spui ca intr-o anumita malformatie ai o experienta.

Polisano - divizia AKH in Romania

- Medicul austriac a fost la prima vizita in Romania?

M.C.:Profesorul Laufer este foarte cunoscut in Romania pentru ca timp de aproximativ 10 ani a avut o colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara. Şi la Cluj Napoca a venit in perioada in care lucram la Institutul Inimii.

El este familiar in Romania, este foarte cunoscut in randul chirurgilor cardiaci din Romania si inca inainte de a veni noi aici, patronul Polisano, dr. Ilie Vonica, parafase si realizase aceasta colaborare care, din punctul meu de vedere este un atu puternic pentru Spitalul Polisano.

Practic, Spitalul Polisano va fi divizia din Romania a Spitalului AKH din Viena. Aceasta colaborare este benefica si pentru noi, si pentru bolnavi, si pentru ei, care isi doresc aceasta colaborare si vor sa ne ajute.

De cand au venit prima data au fost foarte nerabdatori, au intrebat cand ne apucam de treaba, au fost foarte incantati. Au spus ca un astfel de spital, atat de bine utilat, nu exista nici in strainatate, aparatura este de ultima generatie, beneficiem cam de ce au si ei la Viena, ca si aparatura si ca si conditii ale pacientilor, de hotelizare si de confort psihic, motiv pentru care sunt incantati de colaborare si ei, pentru ca au gasit aici un spital foarte frumos, aparatura ulttramoderna si o echipa cu experienta.

Spitalul mi-a oferit conditii foarte bune ca sa imi continui meseria si sa o duc mai departe, patronul este un om care ne-a cerut din start excelenta si are posibilitatea sa ne ofere conditiile pentru a ne face meseria foarte bine. Eu sunt de parere ca tot timpul ai de invatat de la cei din jur, si ca poti sa inveti, la orice varsta, de la cei cu mai multa experienta.

Avantajul pentru noi este ca patronul este medic, este ginecolog, si cunoaste foarte bine problemele de care eu ma pot izbi la nou-nascuti, cu malformatii cardiace. in plus, acest spital are o neonatologie care functioenaza deja de 2 - 3 luni, cu personal bine calificat.

- Ati luat decizia de a parasi Institutul Inimii si a veni la Sibiu. A fost o decizie dificila?

M.C.:M-au tentat foarte mult mai multe aspecte ale ofertei Spitalului Polisano. in primul si in primul rand pentru ca am absolut tot ce-mi trebuie din punct de vedere al aparaturii si al materialelor. Un spital de chirurgie si un spital in general, este ca o uzina, ca un furnal la foc continuu. Daca o zi nu il aprovizionezi cu tot ce ii trebuie, activitatea se opreste.

intr-un spital de stat, in ultimii ani, tot timpul au existat sincope, nu din cauza medicilor, ci din cauza sistemului care nu reuseste sa aprovizioneze continuu spitalele de stat.

in al doilea rand, este aceasta colaborare cu Clinica AKH, care imi permite sa nu ma deprofesionalizez, sa merg inainte, sa imi mentin contactul cu strainatatea, ceea ce in ultimii ani nu am reusit. in ultimii cinci - sase ani mergeam doar pe banii mei la toate congresele. Spre exemplu, chirurgia cardiaca pediatrica nu are bibliografie romaneasca, iar o carte costa 300 - 400 de euro, pe care mi-o aduc din America sau din Europa. Din salariul meu de 2.800 lei la Stat va dati seama ca nu puteam nici macar sa imi cumpar strictul necesar ca si carti. in acest domeniu, tot timpul trebuie sa fii in contact cu strainatatea si cu ce se intampla in lume, deoarece in fiecare an apar operatii noi.

in al treilea rand, sunt platit ca un doctor, recunosc cinstit. Am ajuns la varsta la care nu vreau sa traiesc in lux, dar vreau sa am si eu ceea ce imi trebuie, sunt chirurg cardiac. Suntem foarte, foarte putini chirurgi de chirurgie cardiaca. La ora actuala, oameni care fac chirurgie cardiaca pediatrica sunt trei. Nu 30, nu 300, ci doar 3.

- Cum vi se pare Sibiul?

M.C.:imi place Sibiul, imi place cladirea, imi place personalul, am venit muli de la Cluj, ne stim, si este tot Transilvania. Aici este seriozitatea imprimata, pe care oamenii au invatat-o de la sasi. Chirurgia cardiaca, in special urmarirea in terapie intensiva a copilului operat, in special a nou-nascutului este o terapie care necesita foarte multa seriozitate. Şi nu numai din partea doctorului, ci si a asistentelor si a personalului auxiliar. Sunt lucruri care nu se pot face in chirurgia cardiaca. De exemplu, peste noapte la ora 4, daca nu sunt cel putin doua- trei asistente care sa stea cu ochii pe copilul operat - nu asa ca se pun pe un scaun sau atipesc un pic, cum se mai intampla in alte parti - asa ceva nu se poate, pentru ca iti moare copilul, il gasesti dimineata rece.

Ajutor si pentru pacientii cu bani putini

- Ce costuri presupun acest operatii pentru pacienti?

M.C.:Am stabilit niste preturi, care, spunem noi, sunt minimum posibil, sunt cateva mii de euro, dar avand in vedere ca aceste operatii in strainatate costa in jur de 20.000 euro si noi le facem cu cateva mii, este un sistem avantajos. La copii, in functie de complexitatea interventiei chirurgicale, preturile sunt intre 2.000 si 5.000 de euro, sunt operatii foarte complexe, in care bolnavul sta foarte mult in terapie si atunci costurile spitalului sunt foarte mari. Sunt multi pacienti care nu au posibilitatea sa plateasca, de aceea am demarat inclusiv colaborari cu bancile care sa acorde rate fara dobanda, pentru ca pacientul sa poata plati in rate aceste interventii chirurgicale. 

Am inceput deja sa avem contacte cu Cluburile Rotary, cu diferite fundatii, ca sa ne ajute ca de serviciile noastre medicale sa beneficieze si copiii cu parinti care nu au asemenea posibilitati financiare. in acest fel putem sa ii ajutam pe toti, noi suntem medici si trebuie sa facem tot posibilul sa ii ajutam pe toti bolnavii, chiar daca lucram intr-un spital privat.- De ce ati ales chirurgie cardiaca pediatrica?M.C.:Chirurgia cardiaca pediatrica este foarte interesanta, niciun caz nu seamana cu altul. Spre deosebire de chirurgia cardiaca de adulti, cea pediatrica ofera o foarte mare varietate in ceea ce priveste morfologia bolnavului, doua cazuri nu sunt la fel, nu ai timp sa te plictisesti niciodata. intotdeauna creativitatea iti este pusa la incercare. Ca sa repari o inima cu o malformatie complexa trebuie sa fii si creativ. Va spun sincer ca am talent ingineresc si imi place sa repar "motoare stricate".

- Exista o legatura intre aceste doua ramuri, ingineria si medicina?

M.C.:Da. Este un fel de inginerie, sigur ca la alt nivel. Trebuie sa ai vedere in spatiu, sa iti poti inchipui cum poti sa pui un petec. Nu este bine nici un pic la stanga si nici un pic la dreapta si cand e vorba de inima unui nou- nascut, care este cat o capsuna, fiecare milimetru conteaza. Daca l-ai pus cu 2 milimetri mai la stanga s-ar putea ca peste doi ani sa ai probleme si sa trebuiasca sa il reoperezi. Este o munca de mare finete, dar care aduce mari satisfactii. Sigur ca si insatisfactiile, caci sunt si astea, sunt foarte dureroase. Acesta este apanajul chirurgiei cardiace pediatrice, care este o chirurgie de mare risc.

Un spital nu se porneste la cheie

- Care este cel mai mic copil pe care l-ati operat?

M.C.:Cel mai mic copil pe care l-am operat a fost un copil de o zi, a fost vorba despre o mama care a venit de la Bucuresti special sa nasca la Cluj pentru ca nou-nascutul sa ajunga imediat la noi, in Institutul Inimii. 

Echipa din care fac parte, a profesorului Barsan, a inceput sa opereze primii in tara nou-nascuti pe inima, in anii 2000. Dupa noi, in 2005 - 2006 a inceput si Targu Muresul si pana in ziua de azi am ramas singurele centre care facem chirurgie cardiaca pediatrica la sugari si nou-nascuti. Meseria aceasta trebuie facuta din pasiune, pentru ca pot sa fie zile intregi in care nu ajungi pe acasa si daca nu esti pasionat este foarte greu.

- Cand veti opera si nou-nascuti la Polisano?

M.C.:Am inceput cu copii mai maricei, astazi am operat un copil de sase ani, iar prima operatie am facut-o acum o luna, la un copil de 9 ani, aceea fiind prima operatie de chirurgie cardiaca pediatrica intr-un spital privat din Romania,

Nou-nascuti previzionez ca vom ope-ra dupa sase luni. Spitalul nu este o masina sa o pornesti la cheie, in spital trebuie sa rodezi echipa sa functioneze. Am venit 14 oameni de la Cluj, ca sa ii invatam si pe altii aceasta meserie. Sigur ca activitatea de chirurgie cardiaca in-tr-un spital privat are particularitatile ei. De aceea am venit atat de multi, asistente, doctori, ca sa invete impreuna cu noi sa facem aceasta chirurgie cardiaca sa mearga si avem toate conditiile sa facem performanta.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 14 august 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter