SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCaderea Mecanica netezeste drumul Avrigului spre zona industriala

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

"Caderea" Mecanicii SA nu aduce Marsa in situatia Copsei Mici, insa pune intr-o situatie grea sute de oameni.

Principalele lor alternative raman naveta in Sibiul cu rata a somajului in crestere si speranta ca primarul din Avrig va crea in circa doi ani o zona industriala, cu multe locuri de munca. Mecanica Marsa, o fabrica veche de 70 de ani, cu 10.000 de angajati, pe vremuri, a cedat luna trecuta, cand a intrat in procedura de insolventa. Ce se va intampla cu cei circa 240 de angajati pe care fabrica ii mai are acum nu stie nimeni, deocamdata. Consiliul vechi de administratie, care si-a incetat activitatea luna aceasta, nu a luat o decizie in acest sens. Mecanica va trece printr-o reorganizare judiciara dureroasa. Cert este ca oamenii nu isi fac mari speranta ca fabrica va continua sa functioneze, atata timp cat industria de profil este inca blocata. De altfel, autoritatile locale sunt constiente de problema sociala iminenta si incearca sa dea asigurari ca exista solutii, insa nu pe moment. Primarul din Avrig, Arnold Klingeis, cere rabdare locuitorilor din Marsa amenintati cu pierderea locurilor de munca si crede ca speranta sta in zona industriala pe care vrea sa o creeze. Potrivit lui, cea mai apropiata alternativa pentru cei care isi pierd locul de munca, va veni in primavara anului viitor, cand primarul spera sa porneasca lucrarile de constructie la primele unitati de productie din noua zona industriala a Avrigului. "intr-un an si jumatate, doi ani, cand zona industriala va deveni functionala, in Avrig se vor crea multe locuri de munca. Dar, daca luam in considerare si faptul ca pentru constructia unitatilor de productie este nevoie de forta de munca, putem spune ca din primavara va exista o alternativa, o solutie", spune primarul. Planul Urbanistic Zonal privind amenajarea zonei industriale ar trebui sa fie supus dezbaterii consilierilor locali la urmatoarea sedinta. Primarul din Avrig mai spune ca el intelege situatia mai dificila a fostilor si actualilor angajati Mecanica si da asigurari ca incearca, indirect, sa ii ajute, facand lobby pentru gasirea de comenzi pentru fabrica. Cu toate acestea, Klingeis crede ca profilul fabricii este unul fara viitor.
in afara de Mecanica SA, in Avrig mai activeaza cativa mari angajatori, care, insa, nu par dispusi sa isi mareasca prea devreme efectivul de muncitori. Con-a, spre exemplu, care detine o unitate de prefabricate la Marsa, are perspective bune de dezvoltare, insa, in cazul in care se va pune problema largirii numarului de angajati de la aceasta unitate, potrivit presedintelui grupului, Mircea Bulboaca, prioritate vor avea fostii angajati, la care firma a renuntat pe timp de vara din cauza crizei economice.

Mecanica, datorii de 15,2 milioane lei

La vechea intreprindere Mecanica SA din Marsa lucrau, in vremurile "de glorie", circa 10.000 de persoane. Potrivit raportului pe prima jumatate de an, firma, al carui obiect actual de activitatea este producerea de caroserii, remorci si semiremorci, avea la finele lunii iulie 238 de angajati. "Vom face tot posibilul ca fabrica sa nu intre in faliment", spunea in urm cu circa o luna Constantin Cotora, omul de numele caruia se leaga o buna parte din istoria recenta a Mecanica SA. intre timp, Mecanica SA are un administrator special, Ioan Laufceac, numit in functie in urma adunarii actionarilor din 10 august.
Mecanica Marsa avea la finele lui iulie 2009 datorii totale de 15,2 milioane de lei. Din acestea, datoriile care trebuie platite intr-o perioada mai mica de un an sunt de 14,5 milioane de lei, adica peste 95 la suta. Casa si conturile la banci erau in valoare de 50.000 lei, la finele primului semestru, iar creantele treceau cu putin de 2,3 milioane lei.
Fabrica a incheiat activitatea de exploatare din primele sase luni din acest an cu o pierdere de 4,9 milioane lei.

Numarul somerilor din Avrig este in continua crestere in ultimele luni. La mijlocul anului, 845 de locuitori ai Avrigului erau inregistrati ca someri in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, cu 40 mai multi decat in luna mai.
 
de Laurentiu PARNICA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 august 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter