SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCalau sau victima?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

As incepe acest articol printr-o intrebare retorica:

"Poti juca tenis de camp cu racheta de tenis daca nu ai nicio minge?" Evident, nu! Nu sunt prezente toate elementele necesare jocului.

"Poti fi considerat colaborator al Securitatii (in acceptiunea OUG 24/2008) daca nu exista nici o persoana c[reia, in urma informatiilor furnizate, sa i se ingradeasca drepturile si libertatile fundamentale ale omului?" Raspunsul la aceasta intrebare ramane sa il gasiti dumneavoastra, urmarind argumentatiile primarului Ioan Dutu, din Gura Raului.

"Pana acum 25 de ani nu am avut vreun contact cu fosta Securitate, nici vreo neplacere din partea acesteia. Atunci, in urma reusitei la examenul de admitere in facultate, sectia matematica - fizica, am fost incorporat, ca militar cu termen redus, in cadrul Ministerului de Interne, la arma Securitate. La finalizarea studiilor, in anul 1985, la convocarea pentru inaintarea in grad de sublocotenent, stagiu desfasurat la Oradea, mi s-a propus (mie si altor cativa colegi) sa raman in cadrul Ministerului de Interne, ca ofiter de Securitate. Am refuzat, dorinta mea fiind de a practica profesia de profesor de matematica, ceea ce am si facut, fiind repartizat la Şcoala Generala din localitatea Chirpar, jud. Sibiu.

In perioada stagiaturii mele in Chirpar am fost abordat, sub diferite pretexte, de un ofiter al fostei Securitati in vederea unei colaborari in plan informational pe probleme de invatamant, propunere ce am refuzat-o, neavand disponibilitatea necesara pentru asa ceva. Pentru a ma determina sa colaborez pe aceasta linie, au inceput presiuni asupra mea, cat si a familiei mele, ca de exemplu:

- parintii mei au fost "vizitati" si perchezitionati in casa de catre securisti (unul dintre ei se numea Picioiu), confiscandu-li-se marfa de provenienta sarbeasca, cu care eu mai faceam un ban in plus pe langa salariul de profesor;

- sotiei mele i s-a redus postul de titular al Şcolii Generale Gura Raului, in conditiile in care Codul Muncii o proteja in perioada concediului de maternitate, cu conditia sa existe mai multe posturi de acelasi fel (in acel moment erau 9 posturi de invatatori);

- eu am fost urmarit si prins cu marfa din fosta Iugoslavie si amenintat ca mi se va deschide dosar penal pentru comert ilegal cu marfa de provenienta straina, daca nu voi fi de acord cu semnarea unui angajament de colaborare cu fosta Securitate.

Aveam 25 de ani, eram speriat si ma simteam ca si cand conduceam cu viteza o masina si intalneam o groapa in asfalt, dar in acelasi timp, sensurile de circulatie erau separate de linie continua. Trebuia sa iau o decizie rapida - ori sa dau cu masina in groapa cu consecinte dezastruoase pentru mine si masina (familie si viata mea profesionala) ori... sa ocolesc groapa si sa calc linia continua, atata timp cat pe celalalt sens nu circula nimeni si deci, nimeni nu suferea din cauza manevrei mele (fortate de imprejurari). Am ales a doua manevra, aceea de a evita groapa si de a calca linia continua (semnand un angajament de colaborare), manevra ce mi-a adus calitatea de "criminal" pentru ca am ales sa "calc" linia continua in loc sa... dau in gropi.

Am ales aceasta cale din doua motive:

- nu am avut si nici in ziua de astazi nu am virtuti de martir. Prefer, atata timp cat nu afecteaza pe nimeni, sa incalc linia continua decat ...sa dau in gropi;

- daca datoria mea era sa nu fac rau nimanui prin deciziile care le-am luat, atunci va rog sa intelegeti ca aceasta datorie o aveam si fata de mine si familia mea.

De comun acord cu sotia mea, in urma presiunilor la care eram supus, am hotarat sa semnez acest angajament, urmand sa nu dau nicio informatie despre colegii mei. In urma unei intalniri cu un fost coleg de clasa a VIII-a, Adrian Moldovan, care si el avea probleme similare cu fosta Securitate, m-a invatat cum sa scap de presiunile facute de acestia si anume, sa le spun informatii pe care acestia le stiau deja, ca de exemplu ca el a incercat sa treaca ilegal granita. Cu acceptul colegului meu am dat aceasta informatie, in urma careia acesta nu a suferit nici o repercusiune. Acestea sunt faptele care au stat la baza constatarii ca eu as fi fost "colaborator al Securitatii" .

Actiunea in constatare initiata de CNSAS am contestat-o in instanta aducand argumente in favoarea apararii mele, in sensul neincadrarii in conditiile OUG nr. 24/2008, de colaborator al fostei Securitati. Solutia pronuntata constituie o afirmatie de constatare a calitatii de colaborator al Securitatii, fara a arata motivele ce au dus la inlaturarea argumentelor aduse in aparare. Din aceste motive am inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului o actiune impotriva Statului Roman pentru incadrarea gresita in prevederile OUG nr. 24/2008, art. 2, lit a)-c), deoarece nu s-a tinut cont de:

- faptul ca am fost constrans de fosta Securitate sa dau declaratii, neavand niciodata initiativa de a furniza informatii, facandu-se abstractie de amenintarile si persecutiile continue la care am fost supu`i eu si familia mea, ceea ce atrage nulitatea actelor emise sub violenta, prin vicierea consimtamantului meu, acestea nefiind apte de a produce consecinte juridice;

- existenta consimtamantului colegului meu, Adrian Moldovan, pentru informatiile referitoare la el

- constatarea eronata ca prin informatiile furnizate ar fi fost denuntate activitati sau actiuni potrivnice regimului totalitar comunist

- "ingradirea dreptului la libera circulatie" - in conditiile in care trecerea ilegala a frontierei reprezenta si atunci, ca si in prezent, o fapta ilegala, sanctionabila potrivit dreptului comun.

Acestea sunt "faptele" . Daca este vreunul dintre dumneavoastra care sa fi suferit din cauza acestor fapte, sa arunce primul cu piatra, apoi pot continua toti ceilalti. Daca nu este nici unul din prima categorie, atunci permiteti-mi sa stau demn, atata timp cat nu am constiinta incarcata de fapte reprobabile.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 06 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter