SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCalfele calatoare s-au intors

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Turistii care viziteaza municipiul Sibiu in perioada 10 iulie - 6 august au ocazia sa vada la lucru 17 calfe calatoare din diferite state europene, reunite aici pentru a treia oara, pe strada Cetatii, situata intre Turnurile Olarilor si Dulgherilor, potrivit Agerpress.

Diferite meserii, precum dulgheri, tamplari, olari, bijutieri, fierari, constructori de instrumente muzicale si pietrari, care vor putea fi urmariti exercitandu-si profesia. Vizitatorii vor putea admira, totodata, o expozitie de fotografie, care aminteste de diferite momente din anii in care au inceput sa poposeasca la Sibiu calfele calatoare. Expozitia face referire si la istoria mestesugarilor calatori, a diferitelor asociatii de calfe, precum si la deosebirile existente intre calatoria traditionala a calfelor si compagnonnage-ul (tovarasia - n.r.) mestesugarilor francezi.

La Sibiu, calfele au o casa a lor si chiar o asociatie, numita "Casa Calfelor - Gesellenherberge Hermannstadt - Maison des Compagnons Sibiu". Pentru a deveni calfa calatoare in Europa, doritorul - baiat sau fata - va trebui sa indeplineasca anumite conditii: sa fie necasatorit si fara copii, sa nu aiba mai mult de 30 de ani, sa fi beneficiat de o educatie completa, sa stie o limba de circulatie internationala, dar mai ales sa cunoasca bine un mestesug. Inainte de a pleca, ii vor fi croite haine speciale la un atelier vechi de secole din Europa, unde se mai pastreaza traditia calfelor. Costumele calfelor sunt compuse din pantaloni evazati, vesta si haina de culori diferite - negru, crem sau albastru -, camasi albe, o palarie speciala si bocanci negri. Pentru a avea voie sa poarte uniforma de calfa, tanarul trebuie sa faca fata cu cinste si onoare angajamentelor pe care si le asuma si trebuie sa respecte regulile si traditiile fratiei, pentru ca ei vor pleca din Romania pentru o calatorie initiatica de trei ani si o zi. A fi calfa nu presupune un castig material substantial. De regula, calfele pleaca la drum cu sume modice si sunt nevoite sa se descurce in lume, unde isi cauta lucrari de executat, primind astfel bani, gazduire si mancare, totul constituind un prilej de a cunoaste obiceiuri si mentalitati diferite.

Candidatii pentru statutul de calfa calatoare medievala trebuie sa se adreseze fie prim-preotului paroh, Killian Dorr, care poate fi gasit la Biserica Evanghelica din Sibiu, fie calfelor europene care exista deja in oras, la Casa Calfelor, situata in Piata Huet.

Coborand din istorie, cu portul traditional din secolul XIX, palarii si bastoane, calfele calatoare sunt o priveliste deja familiara sibienilor. Ca si in vara anului trecut, calfe din Germania, Franta si Elvetia s-au adunat in Sibiu pentru a-si prezenta traditiile si mestesugul in cadrul unor ateliere culturale in aer liber. Au fost prezente meserii precum cele de dulgher, tamplar, olar, aurar, fierar, lutier, pietrar. esi Sibiul a fost un mare centru mestesugaresc, aceste traditii s-au pierdut in tara noastra la inceputul secolului XX, dar au supravietuit in Germania, Austria, Elvetia, Franta, Norvegia si Suedia. Aproximativ 700 de tineri cu pregatire profesionala (dulgheri, tamplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari) din aceste tari au ales, in prezent, sa porneasca la drum pentru trei ani si o zi, purtand uniforma si palaria calfelor, respectand normele impuse de fratia lor.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 12 iulie 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter