SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCampanie: cum trebuie intretinute cosurile de fum, jgheaburile si burlanele in centrul istoric

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Primaria Sibiu si Fundatia Heritas au lansat un nou comunicat `Cum sa...` din cadrul campaniei denumita Reabilitarea centrului istoric - Impreuna protejam patrimoniul construit al Sibiului.

Tema noii informari este legata de cosurile de fum, jgheaburile si burlanele din centrul istoric, elemente care, de asemenea, au un statut special.

Sistemul de preluare si dirijare a apelor meteorice

Jgheaburile si burlanele formeaza un sistem care colecteaza apele meteorice de pe acoperis si le dirijeaza catre sol, protejand fatada. Initial cladirile nu au fost prevazute cu astfel de sisteme. Cel mai probabil primele elemente de acest fel au fost instalate la cladirile importante, cum ar fi biserici sau cladiri ale administratiei. Pana la aparitia si dezvoltarea la scara larga a plasticului si aluminiului extrudat, dupa cel de al doilea razboi mondial, jgheaburile si burlanele erau confectionate in principal din plumb si fonta. Desi jgheaburile din lemn au o istorie respectabila si s-au folosit pe scara larga (astfel de jgheaburi exista la multe dintre cladirile din Muzeul Astra), fonta, protejata de obicei cu un strat bituminos s-a dovedit a fi cea mai rezistenta.

Plasticul a fost si este inca folosit adeseori la confectionarea acestor piese, dar intre timp acesta a fost exclus din categoria materialelor rezistente: s-a constatat ca devine casabil dupa o perioada scurta de timp si se deformeaza sau se crapa usor sub greutatea zapezii sau a unei scari sprijinite. In plus este si inestetic, iar in centrul istoric al Sibiului, conform Regulamentului Local de Urbanism, este interzis. In schimb se recomanda folosirea tablei de cupru si a celei aramite, iar daca se foloseste tabla de zinc, aceasta se va lacui in tente inchise (vezi RLU – Zona Istorica, articolul 13, punctual 13.2.2).

Este importanta verificarea jgheaburilor dupa trecerea sezonului rece. Jgheaburile trebuie curatate de depunerile de praf si material vegetal, pentru ca infundarea si /sau colmatarea lor inseamna apa care stationeaza si care permite inmultirea tantarilor si dezvoltarea vegetatiei in jgheaburi. De asemenea, apa meteorica nu se mai scurge corect din jgheaburi in burlane, apoi in canalizare, sau la suprafata pavajului, ci poate ajunge direct pe fatada, provocand degradari ale tencuielilor si zugravelilor, uneori chiar si ale zidariei. Sistemul de preluare si dirijare al apelor meteorice trebuie verificat periodic: trebuie reparate neetanseitatile, iar pantele si conexiunile intre parti trebuie verificate. Acolo unde burlanele sunt conectate la canalizare, se vor verifica/inlocui elementele subterane de racordare deoarece, in foarte multe cazuri, in acel loc, exista scurgeri de apa, care constituie sursa umiditatii peretelui adiacent. Daca nu este posibila racordarea burlanelor la canalizare, acestea se vor prevedea cu rigola care va prelua apa si o va dirija spre cea mai apropiata gura de scurgere la canalizare.

In cazul in care este necesara inlocuirea burlanelor, se va acorda o atentie deosebita amplasarii lor, astfel incat acestea sa fie integrate corect in compozitia fatadei si cat mai discret. Nu sunt acceptate coturi sau coborari oblice pe planul fatadei.

Cosurile de fum

Se pare ca prin secolul al XII-lea, cand in Transilvania incep sa fie colonizati germani, in Europa incep sa fie construite cosuri de fum. Realizate din caramida, cu coronamente frumos executate, cosurile de fum pot fi de multe ori identificate ca facand parte dintr-un anume stil. Ornamentele de tipul " cocosilor` metalici sunt elemente originale, care sporesc valoarea acoperisului, si deci a casei.

Dupa trecerea ierniii si cosurile de fum trebuie verificate si, dupa caz, reparate, pentru ca agravarea degradarilor la cosurile de fum conduce la aparitia situatiilor periculoase (vezi fotografia).

Conform Regulamentului Local de Urbanism, cosurile de fum istorice, cu tot cu partea lor superioara ornamentala vor fi conservate si restaurate. In cazul in care tencuielile degradate au permis infiltrarea apelor si la zidaria de caramida, va fi verificata stabilitatea cosurilor iar zidaria va fi refacuta partial acolo unde sunt probleme, prin inlocuirea caramizilor degradate cu altele de aceleasi dimensiuni, urmarindu-se reteserea zidariei (fara rost pe rost). Cosurile vor fi tencuite la exterior, fara a fi zugravite, sau vor fi zugravite intr-o nuanta deschisa, apropiata de cea a tencuielilor. Strapungerile invelitorilor in dreptul cosurilor vor fi etansate cu mortar, chiar daca se realizeaza o hidroizolatie suplimentara, neobservabila din exterior. Cosurile metalice sau din beton armat afecteaza aspectul autentic al caselor istorice si nu sunt potrivite acestora, asadar se va evita folosirea lor.

Pentru mai multe detalii puteti accesa Regulamentul Local pe site-ul Primariei, la sectiunea `Urbanism`. Reprezentantii Primariei nu urmeaza doar procedura standard, ci va si sustin in demersul dumneavoastra de a respecta regulile si de a gasi cea mai potrivita solutie pentru o reabilitare corecta. Mai multe detalii, materiale informative si consultanta puteti obtine la Primaria Municipiului Sibiu sau la Fundatia Heritas.Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 24 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter