SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`Cand am hotarat sa evadez am mers la risc, ori scap ori ma impusca`

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »


de col. (r) V. Neghina

Poveste vietii veteranului de razboi col. (r) Cufteac Serghie, din Asociatia Veteranilor de Razboi `Traian Mosoiu` Sibiu, ar putea fi oricand subiectul unei carti sau a unui film.

A vazut lumina zilei la 17 decembrie 1920 in orasul Hotin in iulie 1940 cand a inceput invazia sovietica peste Nistru asemenea tuturor tinerilor romani din teritoriul cotropit si-a gasit refugiul dincoace de Prut. A hotarat atunci sa-si puna bratul in slujba patriei, absolvind Scoala de ofiteri de rezerva nr. 2 din Bacau cu calificativul exceptional, cu gradul de sublocotenent in specialitatea infanterie. Dupa absolvire a fost incadrat in Regimentul 7 Vanatori Divizia 8 Infanterie in functia de comandant de pluton puscas. Botezul focului l-a primit pe frontul de rasarit incepand de la sfarsitul lunii martie 1944 pana la 23 august acelasi an dupa care a luat parte la toata campania din vest pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei. In est a participat la luptele purtate de armata romana pe raul Bug pe aliniamente succesive la vest de acest rau. In aceste aprige lupte la inceputul lunii aprilie 1944, impreuna cu multi alti camarazi a cazut prizonier la armata sovietica fiind dat disparut si sters din evidenta Regimentului 7 Vanatori.

A ramas in captivitate pana pe 6 aprilie cand a reusit sa evadeze intorcandu-se la regimentul sau reluandu-si comanda plutonului cu care a participat la luptele din zonele localitatilor Moghilev, Edinet si Dorohoi. `Cand am hotarat sa evadez am mers la risc, ori scap sau ma impusca. Decat sa ajung sa traiesc calvarul vietii de prizonier la rusi am riscat totul. Stiam la ce chinuri m-ar fi pus sovieticii, mai ales ca in 1940 m-am refugiat peste Prut la fratii mei romani. Sovieticii aveau o mare rafuiala mai ales cu prizonierii romani din teritoriul rapit si care s-au incadrat in armata romana. Cand am evadat din spate trageau rusii iar din fata trageau aliatii, pentru ca ma indreptam spre pozitiile lor. Am facut salturi am mers taras, am mers in zig-zag si nu m-au tintit. Am avut mare noroc ca in afara de curaj am avut si o foarte buna conditie fizica care m-au ajutat. Nu mi-a fost usor deloc pentru ca a trebuit cateva zile sa rabd de foame, limitandu-ma numai la apa, cautandu-mi unitatea. Stiam ca daca ramaneam prizonier nu as mai fi avut nici o bucurie, nici bucuria de a fi in viata" , imi marturiseste batranul veteran.

Dupa 23 august 1944, a fost `varsat" la Regimentul 19 Caracal, Divizia 11 Infanterie unde a primit comanda plutonului 3 din companie 4 batalionul 2 infanterie. La comanda acestui pluton de olteni fara o temeinica pregatire si experienta de front a participat la luptele din Transilvania, pe teritoriile Ungariei si Cehoslovaciei pana in luna ianuarie 1945 cand a fost repartizat la comandamentul Armatei a IV-a in functia de translator al comandantului acesteia, gen. Nicolae Avramescu, cu generalii sovietici. `Cunosteam foarte bine limba rusa, rupeam ceva si din germana si franceza cat invatasem in anii liceului si Scoala de ofiteri din Bacau. Am fost translator pana la sfarsitul campaniei din vest" , isi incheie povestea de razboi veteranul Cufteac Serghie.

A fost decorat cu ordine si medalii precum: `Ordinul serviciului Credincios cu Spade clasa a III-a" , `Coroana Romaniei clasa a V-a cu Spade si Panglica de Virtute Militara" ; `Ordinul Steaua Romaniei clasa a V-a cu Spade si Panglica de Virtute Militara" ; medalia sovietica `Ordinul asupra Germaniei fasciste in marele razboi 1944-1945; `Ordinul Steaua Republicii Populare Romane clasa a V-a pentru fapte de arme savarsite in razboiul impotriva Germaniei fasciste" si altele. Dupa revolutia din decembrie 1989 a fost avansat succesiv pana la gradul de col.(r) iar in 2005 a primit `Crucea Comemorativa a celui de al doilea razboi mondial 1941-1945" . In 1946, cu gradul de sublocotenent aspirant la gradul de capitan a fost obligat sa spuna adio arme, pe motiv de dosar politic - luptase impotriva URSS. Dupa razboi a urmat Academia Comerciala si a lucrat la IPAS unde timp de 35 a fost seful serviciului plan pana 1989 cand s-a pensionat.

La inceputul primaverii acestui an, distinsul veteran de razboi col. (r) Cufteac Serghie, la venerabila varsta nonagenara, a trecut in lumea somnului de veci, lasandu-ne amintirea unui adevarat erou care si-a facut datoria fata de tara, armata si tron, sub sacra deviza: `PATRIE, ONOARE, DEMNITATE`. Odihna vesnica, glorie eterna si recunostinta din partea urmasilor.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 11 iulie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter