SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCandidatura Sibiului pe lista UNESCO, decisa saptamana viitoare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Toti factorii implicati in candidatura Sibiului pe lista UNESCO se vor intalni la Sibiu in a doua parte a saptamanii viitoare pentru a decide cum va fi reintocmit dosarul Sibiului: impreuna cu Sighisoara sau cu Marginimea Sibiului.

Decizia trebuie luata dupa ce, potrivit conducerii Directiei pentru Cultura, dosarul Sibiului nu va fi acceptat niciodata in actuala formula. Singurele sanse, potrivit reprezentantilor Directiei, apar doar daca Sibiul va candida in tandem fie cu Sighisoara, deja inscrisa pe celebra lista, fie cu satele din Marginimea Sibiului.

Potrivit viceprimarului Sibiului, Virgil Popa, primaria a cerut parerea avizata a Asociatiei Ordinului Arhitectilor (AOR) si a Directiei pentru Cultura, pentru a raspunde Ministerului Culturii in cunostinta de cauza.

"Noi nu am decis, deocamdata, ce optam. Nu avem de la Directia pentru Cultura niciun raspuns. Cei de la AOR nu au ales inca. Urmeaza ca, pe data de 22 iulie, sa ne reunim la primarie, toti factorii implicati local si un secretar de stat din Ministerul Culturii, pentru a dezbate care este calea cea mai potrivita pentru a continua imbunatatirea dosarului nostru", a spus Virgil Popa pentru Agerpres.

Stetiu asteapta sa fie sunat de la Primarie

Faptul ca Sibiul nu va reusi de unul singur sa intre pe lista Unesco a fost anuntat de Mircea Stetiu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. "Vreau sa intram in UNESCO cu orice pret. Singur, Sibiul nu va intra pe lista UNESCO. Cu Marginimea Sibiului, dosarul ar dura zece ani ca sa il facem. Impreuna cu Sighisoara putem intra pe lista UNESCO", a spus Mircea Stetiu.

Primarul Klaus Iohannis a refuzat luni sa comenteze declaratiile facute de Mircea Stetiu, insa, anterior, edilul mai declarase ca va fi foarte greu Sibiului sa intre in patrimoniul UNESCO singur, din cauza ca, la nivel mondial, exista deja foarte multe alte orase medievale precum Sibiul care deja au fost acceptate, iar politica UNESCO este de a-si indrepta atentia spre alte situri.

Mircea Stetiu a precizat luni, pentru Agerpres, ca unul dintre vinovati de stagnarea candidaturii Sibiului este chiar Primaria municipiului. "De sase luni de zile, eu, personal, am solicitat la secretara domnului primar o intalnire cu acesta pentru a discuta de UNESCO si de PUG-ul Sibiului. Nimeni nu m-a sunat sa imi spuna de atunci sa merg la primarie. (...) Pentru ca Sibiul sa candideze impreuna cu Sighisoara, trebuie ca Primaria Sibiului sa semneze ca vrea asta, apoi cei doi primari sa se intalneasca. Din cate stiu, primarul orasului Sighisoara este de acord", a explicat directorul Directiei Judetene pentru Cultura.

El este convins ca la dosarul Sibiului lucreaza in continuare o echipa de la Ministerul Culturii. Stetiu a sustinut ca Ministerul Culturii a prezentat, intr-o scrisoare adresata la inceputul lunii, primariei, trei posibile variante de lucru pe dosar: Sibiul singur; Sibiul sa candideze cu Sighisoara, Sibiul sa candideze cu Marginimea Sibiului.

Hop, si Brasovul

Conform directorului Directiei Judetene pentru Cultura si a primarului Klaus Iohannis, dosarul Sibiului depus la UNESCO in septembrie 2005 nu a fost respins. Cei de la UNESCO au sugerat Romaniei sa imbunatateasca dosarul si eventual sa se uneasca Sibiul cu Sighisoara, pentru a intra si fosta capitala culturala europeana in patrimoniul mondial. In 2007, chiar in anul in care Sibiul s-a mandrit cu un record de un milion de turisti, majoritatea culturali, Sibiul si-a retras dosarul de la UNESCO pentru a-l imbunatati, constient fiind ca, daca va fi jurizat, va fi respins. Acum, la cinci ani de la candidatura si dupa mai bine de sase-sapte ani de expertize si lucrari de restaurare efectuate in centrul istoric, tocmai pentru a intra pe lista patrimoniului mondial, Sibiul nu a ales cum vrea sa mai continue calea spre UNESCO.

In judetul Sibiu mai exista doua situri UNESCO, la Biertan si Valea Viilor. Mircea Stetiu a mai precizat, pentru Agerpres, ca, daca Sibiul ar accepta sa candideze impreuna cu Sighisoara pentru UNESCO, atunci s-ar deschide calea si pentru Brasov de a intra pe lista UNESCO, printr-o unire comuna a celor trei orase, care au in comun faptul ca sunt orase medievale si pot alcatui un traseu cultural cu o infrastructura ce permite turistilor sa parcurga acest traseu.

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 14 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter