SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Cant si Joc pe Hartibaci"

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Este foarte greu de redat in cuvinte tot ce s-a intamplat pe scena Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " in cele doua zile in care festivalul national "Cant si joc pe Hartibaci " a adus in Agnita multe nestemate folclorice, unele in stare pura, altele slefuite si cunoscute ca valoroase.

Fiecare moment, prezentat de-a lungul celor doua zile de sarbatoare folclorica, a fost un act artistic de inalta traire emotionala. ┼×i pe parcursul celor peste sapte ore de spectacol au fost foarte multe momente emotionale.

Startul l-au dat cei 15 concurenti care s-au prezentat in fata publicului cu obiecte de tezaur in port si in cantece aduse din judetele Sibiu, Timis, Alba, Arges, Prahova, Gorj si Suceava. Erau emotionati in fata publicului dar mai ales in fata unui juriu foarte exigent condus de reputatul etnomuzicolog Eugenia Florea, alaturi de care au stat cunoscuta Elise Stan realizator de emisiuni folclorice la TVR, Silvia Macrea director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Trditionale Cindrelul Junii Sibiu, Marcel Parau referent si solist vocal la Cindrelul Junii Sibiu, Florin Parau profesor de educatie muzicala la Colegiul Tehnic ATL Agnita si Ioan Sarbu directorul Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " din Agnita - presedintele onorific al festivalului.

Tinerii interpreti au venit la Agnita constienti ca festivalul "Cant si joc pe Hartibaci " este o rampa de lansare spre consacrare, ca cei incununati aici vor primii in continuare lauri asa cum s-a intamplat cu castigatorii editiilor precedente. Asta i-a determinat sa ofere spectatorilor ce aveau mai frumos, sa prezinte in fata juriului cantece si costume populare reprezentative zonelor din care le-au cules. Publicul a apreciat talentul si frumusetea interpretarii, fiecare concurent bucurandu-se de aplauze meritate.

Aplauzele spectatorilor au continuat si dupa incheierea concursului cand momentele artistice prezentate de formatiile, ansamblurile si solistii vocali au completat un spectacol folcloric deosebit.

Au incantat publicul cei mai tineri jucatori, elevii claselor II- V de la ┼×coala Gimnaziala G.D. Teutsch cu dansuri invatate de la Ioan Sarbu. Micii artisti, mai putin emotionati decat parintii din sala, au cucerit inimile spectatorilor cu farmecul inocentei si dezinvoltura cu care au jucat.

Aceeasi incantare au transmis-o publicului si formatia de dansuri de la Clubului Elevilor, invatati sa joace de profesora Doina Parau. Tot profesoara Doina Parau a pregatit si grupul vocal al Casei de Cultura, de fapt un minigrup format din patru minisoliste dar dotate cu maxitalent.

Au cucerit aplauze binemeritate jucatorii din Merghindeal ca si cei din Chirpar si ansamblul folcloric "Marginimea " al Casei de Cultura a Studentilor din Sibiu, instructor, prof. Vasile Stoia.

Un minunat potpuriu de cantece populare au interpretat elevii clasei de Canto Popular ai ┼×colii Populare de Arte "Ilie Micu " din Sibiu, instructor profesorul Florin Parau.

Ansamblurile "Hartibaciul " si "Cununa " , solistii vocali Constantin Vasilescu, Ioana Bogdan, Diana Nistor, ┼×tefan Vaida, Florin Parau si Petronela Sandu acompaniati de taraful condus de Nicolae Vastea, au completat un spectacol de mare valoare artistica. De pregatirea solistilor vocali care au incantat publicul s-a ocupat prof. Doina Parau iar coregrafia spectacolului a fost bine pregatita de profesorul Ioan Sarbu.

A doua zi a sarbatorii agnitene a inceput tot cu emotiile concurentilor care au urcat pe scena pentru a afla hotararea juriului. Un juriu competent condus ca si in anii precedenti de intrasigenta Eugenia Florea care nu a facut rabat la calitatea cantecelor, a interpretarii lor si a costumelor, elemente de baza ale patrimoniului nostru cultural.

Premierea a inceput cu acordarea cate unei diplome de participare tuturor celor care au venit sa reprezinte folclorul pe scena Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " din Agnita.Premiul cel mare, trofeul festivalului..."Cant si joc pe Hartibaci " a fost acordat de Ioan Dragoman primarul orasului, tinerei interprete Andra Matei din Suceava o excelenta reprezentanta a folclorului bucovinean. Eugenia Florea a tinut sa-l felicite si sa-i inmaneze lui Gabriel Dumitru din Arges premiul I. Tot in Arges a plecat si premiul II, primit de Letitia Boroi de la etnomuzicologul Elise Stan. Reprezentantul Banatului, solistul Ciprian Pop a primit felicitari si premiul III de la Marcel Parau iar premiul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cindrelul Junii Sibiu a fost inmanat de Silvia Macrea solistei Fleaca Alina din Alba Iulia, reprezentanta a folclorului de pe Valea Secasului. Au primit mentiuni Ioana Bogdan din Agnita, Madalina Andrita din Gorj si Ana Maria Patrascioiu din Prahova.

Fiecare castigator a mai incantat odata publicul cu un cantec iar castigatoarea marelui premiu a fost indelung aplaudata pentru doua cantece.

Dupa aceasta gala a laureatilor a urmat un spectacol extraordinar dedicat solistului de muzica populara Marcel Parau, referent la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cindrelul Junii Sibiu, pentru 30 de ani de activitate. Lui i-a revenit onoarea sa deschida acest minunat spectacol impreuna cu Ansamblul Veteranii Junii Sibiului, prin tabloul coregrafic "┼×ezatoare ".

Peste trei ore a durat acest minunat spectacol la care au fost invitati si au luat parte mari interpreti de cantece populare, prieteni de suflet ai sarbatoritului. Au fost prezenti fosti laureati ai Festivalului "Cant si joc pe Hartibaci " Isabela Tomita, Virginia Irimus, Codruta Rodean, Alexandru Bradatean, Stana Stepanescu si Razvan Nastasescu care l-au felicitat pe Marcel Parau remarcand implicarea lui in organizarea acestui festival.Cantece si jocuri... i-au fost dedicate de colegii si prietenii din Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul Junii Sibiului " de solistii Robert Tarnaveanu, Alina Baca, Nelu Albu, Viorica Telcean si Daniel Rosalim.

Au cantat si l-au felicitat Mariana ┼×andru, Ion Dragan, Maria Butila, Cornelia si Lupu Rednic, Camelia Cosma Stoita, Alina Pinca, Adina Hada, Carmen Popovici Dumbrava si Mariana Anghel. Toti au tinut sa-l aprecieze pe sarbatorit si sa-i ureze inca multi ani de activitate.

Pentru activitatea lui, Marcel Parau a primit cu aceasta ocazie diplome de excelenta si plachete din partea Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " din Agnita, a Primariei si Consiliului Local Agnita, Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si a Consiliului Judetean Sibiu.

Despre activitatea lui privind promovarea folclorului hartibacean a vorbit Silvia Macrea care a remarcat implicarea in organizarea festivalului "Cant si joc pe Hartibaci, activitatea lui in ansamblul Cindrelul Junii Sibiului, repertoriul bogat in cantece de pe Valea Hartibaciului.

Eugenia Florea a tinut sa remarce ca in afara de talentul cu care interpreteza cantecele populare, Marcel Parau este si un neobosit cautator de valori etnofolclorice, un strangator de piese de patrimoniu care a realizat acasa o valoroasa colectie demna de un muzeu al culturii populare.

Felicitandu-l , Elise Stan a rememorat debutul sarbatoritului pe micul ecran, surpriza placuta de a descoperii un valoros purtator de tezaur folcloric.

Spectacolul dedicat lui Marcel Parau c-a incheiat cu "Nunta Hartibaceana " in finalul careia sarbatoritul a fost acoperit de florile oferite de membrii Ansamblului Profesionist Cindrelul Junii Sibiu.

Prezentatoarea spectacolului, Mandra fagarasana Adina Rosca a reusit ca timp de peste sapte ore, sa realizeze o atmosfera placuta pe scena si in sala.

Orchestra Ansamblului Junii Sibiului condusa de Gabriel Popescu a contribuit la nivelul artistic al intregului spectacol.

A XVIII-a editie a fost organizata de Consiliul Judetean Sibiu, CJPCCT "Cindrelul-Junii " Sibiu, Primaria Agnita, Consiliul Local Agnita si Casa de Cultura "Ilarion Cocisiu " Agnita.
chirpar agnita merghindeal mandra suceava populara concurs cindrel fagaras alba iulia sibiul valea robert tarnaveanu valea hartibaciului ioan centrul consiliul judetean sibiu consiliului judetean sibiu jocuri junii sibiului consiliului judetean casa de cultura muzica rent ion muzeu dumbrava tvr consiliul judetean consiliul local dansuri consiliul local agnita bac primaria agnita consiliul arme muzica populara cantece populare otp cant si joc pe hartibaci prima constantin vasile uta folclor mariana anghel cindrelul junii cindrelul junii sibiului junii sibiu vasile diplome miere consiliului local agnita oina centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale cindrelul junii daniel rosalim viorica telcean lulu ansamblul cindrelul junii emotional tablou silvia macrea casa de cultur


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 11 decembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter