SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCar de metal, unic in Romania, descoperit la Miercurea Sibiului

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Constructia autostrazii Orastie - Sibiu e cu folos mare pentru arheologi: descarcarea arheologica necesara pe traseul autostrazii a dus la crearea unuia dintre cele mai mari santiere arheologice organizate vreodata in Romania. Cercetarile au vizat diagnosticarea a 40 de kilometri de pe teritoriul viitoarei autostrazi si s-a concertizat in identificarea a noua situri arheologice ce insumeaza aproximativ 5 kilometri pe traseul autostrazii.

Sute de oameni au fost angrenati in acest demers: peste 40 de specialisti in domeniu, dar si muncitori zilieri si detinuti. Coordonarea lucrarilor a fost asigurata de Muzeul National "Brutkental". Dupa un an si patru luni de munca, incep sa fie date publicitatii si rezultatele cercetarilor.

Car reconstituit din 80 de fragmente

Miercurea Sibiului a fost unul dintre santierele arheologice cu mari surprize pentru arheologie. Aici fusese atestata o asezare cu mai multe niveluri de locuire ce porneau inca din neolitic, dar la metri buni sub pamant au mai fost comori de descoperit. Comori la propriu si la figurat. Una dintre ele este un car din metal: "Avem o piesa superba, unica in acest areal, un car din fier care la momentul publicarii va fi cert un cap de serie si se va numi Tipul Miercurea Sibiului pentru ca este unic. in zonele celtice consacrate se ingropa cu carul in marime naturala, aici s-a preferat ca intr-o groapa sa se depuna acest obiect extraordinar, unic", a spus Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului "Brukenthal".

La momentul descoperirii, carul era rupt in 80 de fragmente, asa ca restaurarea a durat ceva vreme, iar pentru ea a fost necesara aparatura de ultima generatie: "A fost ca un puzzle recompunerea acestui car. Restaurarea a durat in jur de trei saptamani, lucrand cate 8-9 ore pe zi ", a subliniat Dorin Barbu, restaurator in cadrul muzeului sibian.

Cercetarile de la Miercurea Sibiului au fost completate si de descoperirea unui adevarat tezaur: 281 de monede grecesti si dinari republicani romani. Tezaurul este unul de marime medie si se alatura unui sir lung de peste 150 de descoperiri similare de pe teritoriul vechii Dacii, dar este unic prin modul in care a fost descoperit: "E importanta descoperirea acestui tezaur pentru ca foarte rar se intampla ca tezaurele sa fie descoperite de arheologi in situ. in general sunt descoperite intamplator. E important de asemenea faptul ca acest tezaur dateaza in mod cert, cred eu, unul din momentele finale ale existentei acestei uriase asezari dacice", a adaugat Luca.

in ceea ce priveste banii necesari pentru acest imens santier arheologic de pe autostrada, Sabin Adrian Luca a apreciat ca sumele s-ar ridica in jurul a 5-6 milioane de euro, sume care in mod obisnuit se primesc in arheologia din Romania in cateva zeci de ani.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 02 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 15 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter