SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCardul de sanatate scoate sute de lei din buzunarul medicilor de familie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cardurile de sanatate produc probleme inainte de a ajunge in buzunarele sibienilor. Cartela cu cip care va ajunge si la noi, cel mai probabil din toamna va contine - cel putin teoretic - datele personale si medicale ale fiecaruia. Medicii de familie spun, insa, ca noul card va fi primit destul de dificil, atat de personal, cat si de pacienti. Trecerea datelor consultatiei va face din medici IT-isti, iar pacientii vor pierde mult timp. in plus, spun medicii de familie, cardurile vor prelua informatia eronata care exista deja in sistem si astfel vor fi probleme in ceea ce priveste datele personale ale posesorilor de astfel de cartele cu cip.

200 de euro, bani scosi din buzunarul medicului

Medicii de familie contesta faptul ca trebuie sa achite din banii proprii cititoarele de carduri, despre care au aflat ca vor costa destul de mult. "Ceea ce este foarte relevant este formularea "costurile sunt suportate de furnizorii de servicii medicale, adica de medicii de familie din bugetul de venituri si cheltuieli sau, dupa caz, din venituri proprii. Adica dupa ce ca suntem subfinantati, si informatizarea o facem din veniturile cabinetului sau din venituri proprii. Cititoarele, internetul cu banda larga, fibra optica inseamna costuri importante si pentru intretinerea retelei. Costurile unei retele de acest gen este intre 600 si 800 de lei pe luna pentru un cabinet ", a spus dr. Loredana Piloff, presedintele Colegiului Medicilor de Familie din Sibiu.

IT-ist sau medic

O alta nemultumire a medicilor de familie este faptul ca trecerea datelor in cardul de sanatate trebuie facuta tot de medic. Acest lucru se face doar cu pacientul de fata. Trecerea datelor pe card in afara orelor de program sau fara ca titularul sa fie de fata reprezinta caz penal. Tocmai de aceea, spun medicii de familie, "inregistrarea pe card se face in timpul si in detrimentul consultatiei ". "in timpul consultatiei se face scrierea pe sistemul informatic. Transformam medicul intr-un IT-ist. inregistrarea se face in card in fata pacientului. Daca se face in alte conditii este caz penal. Şi nu trebuie sa uitam un lucru extrem de important pe care nu stiu cum de nu l-au luat in calcul: aceste carduri de asigurat preiau erorile din sistemul informatic existent la momentul actual. Sistemul informatic actual este un sistem cu deosebite probleme ", a mai spus dr. Piloff.

" Stoc de sanatate " pe plastic

Cardul de sanatate este unul personalizat. Este fabricat din plastic, are CIP si arata exact ca si un card bancar. Doar ca pe el nu vor fi gasiti bani, ci va fi plin cu informatii medicale: grupa de sange, Rh-ul, date despre bolile cronice de care suferim si posibil optiunea de a deveni sau nu donator.

Cardul va fi folosit atat in situatii de urgenta, cat si la consultatiile medicale de rutina.

Acesta va deveni, cu timpul, monitorul serviciilor medicale de care va benefica un pacient. in el pot fi " stocate " si vizitele la medic, retetele primite, medicamentele prescrise si interventiile in spital.

Pe card va fi scris numele, prenumele asiguratului, data nasterii, codul numeric personal si codul de asigurat. Fiecare roman care are peste 14 ani va primi cardul acasa, din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Asiguratul se va duce apoi la medicul de familie, care il va trece printr-un dispozitiv pentru validare si va introduce in cipul cardului datele medicale ale pacientului.

Cardul national de sanatate va inlocui fostul carnet de asigurat, precum si adeverinta prin care pacientii dovedeau medicului de familie ca isi achita contributia catre stat.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 22 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter