SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCarnavalul lolelor - "Toata Agnita loleste deja"

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Bogdan Patru este un simplu invatator la o scoala din Agnita. Dar care din 2005 si pana astazi a reusit sa organizeze si sa reinvie una din cele mai vechi si frumose traditii sasesti din zona Sibiului. Obiceiul lolelor, cu care va veti intalni maine pe strazile Sibiului.
Reporter: Cum a pornit acest proiect de readucere in actualitate a lolelor?
Bogdan Patru: Eu sunt invatator la sectia germana in Agnita si in cursul anului 2005 am avut in cadrul unui proiect scolar mai lung cu tema "Sasii din Transilvania". In proiectul acesta am prezentat elevilor mei de atunci, printre altele un costum de lola. Imediat au fost foarte curiosi si am hotarat sa prezentam costumul si celorlalti elevi din scoala. Totul s-a dezvoltat foarte rapid si in data de 5 februarie, in 2006, am alergat prin Agnita. Eram 13 elevi si 4 adulti, toti imbracati in costume de lola, cu gogosi, bice si talangi.
R: Si de la cateva lole fugind prin Agnita ati ajuns la asociatie si breasla cu cateva sute de membri din tara si strainatate care fac parada in Sibiu si Bucuresti.
B.P.: Totul a evoluat dupa ce in vara anului 2006 am fost contactat de catre Fundatia Culturala Euroest, care a coordonat un proiect mult mai amplu, numit "Carnavalul lolelor". Atunci au fost invitati 40 de sasi din Germania iar in zilele de 27 si 28 ianuarie a avut loc evenimentul "Carnavalul lolelor". Eu am organizat totul in Agnita, am adunat atunci circa 100 de "lole – romani". Ei si-au confectionat singuri costumele sau si-au procurat costumele de lola complete. Nu a fost deloc usor sa organizezi 100 de oameni pentru prima data, dar cu ajutorul si entuziasmul lor am reusit.
R: Si tot cu entuziasm ati reinviat si breasla?
B.P.: Am vazut ca obiceiul are succes si am hotarat sa continuam acest obicei si pentru anii urmatori. Astfel ne-am constituit Asociatia "Breasla lolelor". Scopul asociatiei este acela de a conserva, perpetua si organiza parada lolelor, un obicei sasesc pe care noi il vedem ca pe o mostenire culturala locala.
R: A prins atat de bine incat v-au cautat si bucurestenii…
B.P.: Da, in Bucuresti am fost in 20 ianuarie. Acolo am inaugurat strada Smardan din centrul istoric, ce se numea odinioara Ulita Nemteasca.
R: Ce au pregatit lolele pentru acest week-end?
B.P.: Anul acesta Breasla Lolelor va prezenta in Sibiu si Agnita "Parada lolelor", impreuna cu reprezentantul Breslei Dogarilor-Reifenschwinger, dansul ursilor, care reprezentau odinioara breasla blanarilor, dansuri populare sasesti, acompaniate de fanfara. De asemenea vor fi prezenti in agnita si Cavalerii Hermannstadt. Dar cel mai spectaculos ramane costumul de lola insusi, care prin pocnituri de bici si zgomot de talanga alunga "duhurile rele" si iarna grea. In Sibiu, lolele vor darui trecatorilor peste 3000 de gogosi sasesti. Perioada de dinainte de eveniment este foarte obositoare pentru organizatori, dar plina de emotii pentru toti participantii. In toata Agnita se "loleste" deja, se fac ultimele pregatiri, cu speranta ca distractia va fi la inaltime si toti spectatorii se vor bucura de prezenta noastra.
Programul lolelor
Lolele se vor intalni maine in Sibiu, de la ora 12:00, in parcarea Salii Thalia.
De aici vor strabate Bulevardul Coposu, Strada Cetatii, Bulvarul Nicolae Balcescu si vor ajunge in Piata Mare.
Duminica, in Agnita, lolele isi vor incepe fuga la ora 11:00. iar seara vor avea un foc de tabara si un bal al lolelor.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 25 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 20 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter