SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCartierele de blocuri intra complet in reabilitare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Alei, parcari si locuri de joaca modernizate


Ati avansat recent ideea unor planuri pentru reabilitarea cartierelor de blocuri din Sibiu. Despre ce este vorba?

Klaus Iohannis: in afara de infrastructura rutiera, la care lucram in aceasta perioada, exista, in Sibiu, probleme destul de mari in cartierele de blocuri. Acolo, viabilizarile s-au facut, la vremea respectiva, cand s-au construit cartierele, in mare graba, cu bani putini, aleile sunt foarte slabe, locurile de joaca, in parte au fost reabilitate de noi, in parte necesita reabilitari si inlocuiri, zonele verzi sunt nedefinite si nici locurile de parcare nu sunt bine definite. in foarte multe cartiere, oamenii si-au realizat, cu balast si cu alte improvizatii, parcari.

Eu consider ca toate aceste situatii trebuie rezolvate, dar nu punctual, ci ca si ansamblu pentru cartierul de blocuri si atunci vreau sa luam fiecare cartier in parte, sa analizam situatia de acum, sa vedem de ce anume este nevoie pentru cartierul respectiv si apoi sa-l punem in practica.

Am inceput cu un cartier, lucram la detalierea planurilor si, in paralel, la ceea ce se numeste reglementarea situatiei juridice, adica delimitarea clara a terenurilor care sunt in proprietatea municipiului, trecerea lor in Cartea Funciara si asa mai departe, si daca totul merge bine, la anul putem sa ne apucam fizic sa reabilitam primul cartier.

Care este acest prim cartier?

K.I.: Pana la urma toate cartierele vor beneficia de aceste refaceri, ceea ce facem noi acum este un proiect pilot, vreau sa vad cum avansam cu el.

Ce va insemna practic reabilitarea?

K.I.: Parcari, alei, locuri de joaca, locuri pentru pubelele de gunoi, banci, si asa mai departe, absolut totul va fi realizat si delimitat.

Cat vor dura lucrarile intr-un cartier?

K.I.:
Nu cred ca vom reusi sa reabilitam mai mult de un cartier pe an si atunci va dura cativa ani buni pana terminam toate cartierele. Evident, cartierele mai mari vor dura un pic mai mult si microcarierele se vor termina, probabil, in cateva luni.


┼×antierele nu mai pot sta dupa Gaz

Am trecut de jumatatea anului, cum au mers lucrarile la strazi pana acum, sunt mai multe decat anul trecut, spre exemplu?

K.I.:
┼×antierele merg bine. in privinta lucrarilor, este comparabil cu ce am avut anul trecut. Diferenta consta in faptul ca am avut lucrari mult mai ample pe strazile care au fost afectate de traficul greu si pe strazile care au fost afectate de lucrarile de la gaz. Am avut pana acum lucrari foarte mari de reasfaltare, cea mai mare actiune de acest tip care s-a pus in practica vreodata in Sibiu. Este vorba despre Alba Iulia, Semaforului, Constitutiei, lucrari foarte mari, si vor mai fi probabil unele tronsoane pe Maramuresului, pe Panta Cristianului.

Strazile pentru care deja s-au desfasurat licitatiile si care sunt finantare din creditul BERD vor intra toate in santier anul acesta, avand in vedere ca doar o parte este in lucru?

K.I.: O sa intre toate in lucru. Am avut o serie de discutii cu cei de la gaz (n.r. societatea EOn Gaz) pentru a ne pune la punct cu perioada in care intra fiecare cu lucrarile, dar acum am hotarat sa atacam toate strazile si vom vedea atunci cand cei de la gaz isi finalizeaza procedurile de proiectare, cum armonizam si arterele. Probabil, cele mai multe strazi vor ajunge sa fie inclusiv asfaltate cu primul strat de asfalt si de abia dupa aceea o sa intre gazul. Este varianta cea mai simpla. Nu putem sa stam cu toate santierele si sa asteptam dupa gaz deoarece ei, anul acesta, nu au reusit sa faca progrese notabile in faza pe hartie si atunci vom accelera noi santierele.

Nu ati reusit sa va intelegeti cu ei in privinta strazilor pe care doriti sa le modernizati si sa inlocuiasca si ei conductele pe acele strazi?


K.I.: Deocamdata documentatiile lor nu sunt finalizate, nu pot sa previzionez cand isi termina ei documentatiile, dar suntem deja in august si perioada in care se poate lucra nu dureaza mai mult decat octombrie. Nu putem sa mai asteptam.

La societatea de gaz procedura interna este foarte complicata si cei de la Sibiu au un rol minor in planificarea lucrarilor. De aceea trebuie sa clarificam noi, de la Primarie, ce se intampla si sa nu asteptam prea mult dupa planul lor.

in cazul in care strazile modernizate se vor asfalta cu primul strat, iar apoi societatea de gaz va interveni pe ele, EOn va plati refacerea asfaltului?

K.I.: Evident. Noi nu platim aceste refaceri, noi doar le planificam si aprobam perioada in care se realizeaza.

Anul viitor veti primi o noua transa din creditul BERD. Se vor face mai multe lucrari decat anul acesta?


K.I.: Pentru anul acesta am constatat ca ofertele firmelor de constructii au fost avantajoase si am reusit sa avem mai multe lucrari decat erau planificate la inceputul anului, pe aceeasi bani.

Va intra si Calea Poplacii in santier?

K.I.: Calea Poplacii este mai complicata decat alte strazi, fiindca acolo se gasesc retele mari, acolo se gaseste reteaua de alimentare a orasului cu apa, o retea mare de canalizare care colecteaza apele pluviale din intreaga zona, este o retea de canalizare menajera care trebuie inlocuita, este o conducta de alimentare a orasului cu gaz si toate acestea trebuie inlocuite inainte de a se trece la reabilitarea carosabilului. Fiecare din aceste conducte va necesita o lucrare mare si atunci vom avea, inainte sa ne apucam de carosabilul propriu-zis, cateva lucrari succesive mari, care vor impiedica traficul in zona. Nu se va putea circula pe Poplacii si doar dupa ce se termina toate acestea vom putea sa refacem drumul.

S-a imbunatatit mult situatia traficului in acest an, in conditiile in care traficul greu nu mai intra prin oras?


K.I.: Da situatia traficului este mult mai buna acum decat inainte de deschiderea centurii.

Mai sunt necesare adaptari, modificari ale semafoarelor pentru o circulatie mai buna?

K.I.: Este nevoie de imbunatatiri substantiale in continuare. Nici in momentul de fata nu sunt multumit de cum merge traficul in zona ┼×aguna, intersectia cu Victoriei, Piata Unirii mai necesita cateva armonizari, vom face cateva adaptari mici. Mai este nevoie de multe lucrari pentru a avea un trafic care functioneaza optim si cred ca este nevoie si de ajutorul sibienilor care ar putea sa renunte, macar intr-o anumita masura la masina proprie, sa foloseasca autobuzul sau bicicleta sau sa mearga, pur si simplu, pe jos.

Lucrurile se pot misca pentru Paltinis


Spuneati la un moment dat ca intre proiectele care nu v-au reusit, dar pe care nu le abandonati, sunt Paltinisul si UNESCO. Sunt sanse pentru dezvoltarea Paltinisului cu acest demers pe care l-ati facut recent?

K.I.:
Am avut multe discutii cu domnul presedinte Bottesch (n.r. Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu) pe tema Paltinisului si am hotarat sa reluam demersurile pentru dezvoltarea Paltinisului. I-am invitat la o discutie si pe primarii din comunele limitrofe, am avut un sprijin de la Guvern si s-a elaborat acel prim prestudiu de fezabilitate, dupa care am hotarat sa incepem cu o parte care, credem noi, ca este realista, dezvoltarea in imediata apropiere a Paltinisului, dezvoltare care se va face partial, intr-o mai mica masura, pe teritoriul Sibiului, si pe teritoriul comunei Poplaca.

Pentru a fi in situatia de a investi bani publici in aceste proiecte este nevoie de o asociatie, de aceea am infiintat Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Paltinis - Cindrel, intre judet, municipiu si comuna Poplaca si credem ca acest demers are sanse sa miste lucrurile in sensul dorit de noi si sper sa fie dorit si de sibieni.

in privinta realizarii documentatiei pentru candidatura Sibiului la UNESCO lucrurile par sa stea pe loc. Credeti ca este rea-vointa din partea Ministerului Culturii?

K.I.: Noi am avut schimburi de scrisori cu Ministerul Culturii, s-a stabilit cine participa in comisia de adaptare a documentatiei si trebuie sa mergem inainte, dar nu cred ca mergem cu o viteza foarte mare...

Care sunt domeniile in care Sibiul s-ar putea extinde in viitor?


K.I.:
Sibiul se poate extinde foarte bine in domeniul turistic si de aceea am inceput primele discutii pentru ceea ce apare si in Planul Urbanistic General ca si Centru de conferinte si cultura. Credem ca turismul stiintific, deci turismul de conferinte, poate sa aduca o crestere semnificativa a turismului in Sibiu si aceasta este latura pe care vom incerca sa provocam o dezvoltare semnificativa.

Ce inseamna primele discutii?

K.I.:
Suntem la primele discutii in care incercam sa vedem ce anume trebuie sa se construiasca acolo. Doar dupa ce clarificam ce dorim noi, cu Casa de Cultura, cu Teatrul, cu structurile Primariei, sa se construiasca acolo vom putea sa comandam si studii de fezabilitate, sa ne gandim la modalitatea de finantare si doar ultima etapa este realizarea propriu-zisa.

Se vehiculeaza foarte des ideea iesirii din criza. Cum vedeti aceste lucruri?

K.I.:
Sibiul nu a avut foarte mult de suferit din cauza crizei datorita faptului ca noi am pregatit economia locala de ani de zile pentru aproape orice situatie. Am avut multe investitii, le-am sprijinit, le-am promovat, am dezvoltat branse noi aducatoare de venituri, de exemplu turismul prin evenimentele culturale.

Sibiul a pierdut acolo unde a pierdut toata lumea, la salariile bugetarilor, care au fost taiate, total nemotivat. Sunt, in continuare, de aceasta parere si, in continuare, nu cred ca masurile luate de Guvern au fost consistente si adecvate, nu pot sa fac eu o previziune daca Romania va iesi sau nu din criza, dar este foarte posibil ca lipsa unor masuri coerente sa prelungeasca iesirea din criza a tarii.

Evident aceste lucruri vor avea urmari, este insa bine ca nu au avut urmari grave, si, in continuare, situatia Sibiului este mai buna comparativ cu a altor zone.

Poduri rutiere in Tineretului

Au mai avansat viabilizarile in Tineretului?

K.I.: Viabilizarile in cartierul Tineretului au mers bine anul acesta. Vom avea, pana la sfarsitul anului, o buna parte din cartier cu strazi care au toate utilitatile si sunt asfaltate.

Cat mai dureaza lucrarile de viabilizare, in zonele in care sunt construite case?

K.I.: Este o zona care a ramas putin in urma, dincolo de Rosbach, si care nu poate fi viabilizata in acelasi ritm fiindca este nevoie de crearea a doua poduri rutiere, lucru care nu a fost prevazut in actualul plan de viabilizare si care este relativ scump. Dar si in acea zona, unde sunt putine case, noi am realizat utilitatile.

in acest an vom ajunge intr-o faza avansata cu drumurile, pana la Rosbach, urmand ca, la anul, sa realizam podurile si sa finalizam si cealalta parte. in cursul anului viitor viabilizarea se va apropia de finalizare.

Ce se intampla cu locuintele ANL care s-au construit pe strada Independentei si care teoretic ar putea fi repartizate?


K.I.: Situatia este un pic complicata juridic, chestiune care nu ni se datoreaza. Este vorba despre niste neclaritati in cadrul ANL-ului. Acum suntem in faza in care asteptam sa se lamureasca lucrurile si sa ne spuna ce se va intampla exact cu acele locuinte. Sper sa nu se prelungeasca prea mult aceasta faza.

Vointa primeste bani

Estimati la inceputul anului ca, fiind an preelectoral, 2011 va fi "mai amestecat" din punct de vedere politic.

K.I.: Da, dupa cum se vede...

Exista un conflict cu PDL?

K.I.:
Nu exista niciun conflict cu PDL. Dumnealor au hotarat sa politizeze o tema care nu trebuia politizata; este realmente problema lor si vor avea probleme.

in ce sens?

K.I.:
Nu cred ca sibienii agreeaza aceste politizari de dragul politicii.

V-au cerut cei de la Vointa bani pentru lucrari la Stadion, bani pentru proiecte?

K.I.:
Noi am discutat cu cei de la Vointa imediat ce au promovat si este evident si ne este si noua clar ca trebuie sa venim cu un sprijin mai mare, si in ce priveste reparatiile si viabilizarile pe stadion si in ce priveste sumele alocate pentru diferite proiecte ale clubului Vointa. ┼×i vom face aceste lucruri, dar intr-o maniera bine organizata si gandita, nu intr-o maniera heirupista.

Veti aloca banii prin urmatoarea sedinta de Consiliu Local?

K.I.: Nu stiu daca vom avea deja toate lucrurile detaliate, dar in viitorul apropiat vom pregati aceste lucruri.

FDGR isi face planuri, dar inca nu le spune


Ati mai discutat la nivelul FDGR despre alegerile locale de anul viitor, despre candidatii pentru Consiliul Judetean, primarii, etc?


K.I.: Noi vorbim tot timpul in Forum si ne facem planuri, dar din motive strategice nu iesim in public cu ele.

Candidatura dumneavoastra este un lucru stabilit?

K.I.: Nu vad niciun motiv pentru care nu as candida.

Sunteti primarul Sibiului de peste 11 ani. Nu v-ati saturat?

K.I.: Nu! Sper ca nici sibienii nu s-au saturat.

Se discuta uneori despre faptul ca nu acordati audiente. Se rezolva problemele oamenilor in urma audientelor?


K.I.: Nu se rezolva niciodata. Am mai spus-o si raman la aceasta parere - pentru un primar parerile cetatenilor trebuie sa fie importante si pentru mine sunt importante, dar eu prefer sa discut cu sibienii acolo unde sunt ei acasa, unde-mi prezinta problemele lor, care sunt reprezentative pentru comunitate: pe strada lor, in piata, in cartierul lor si asa mai departe. Eu vorbesc tot timpul cu oamenii.

Problemele cu care vin sibienii la Primarie si in audienta sunt, desigur, probleme reale, dar am constatat, statistic, ca majoritatea celor care vin in audienta la mine vin sa ceara o locuinta sau un loc de munca. Treaba cu locul de munca nu putem s-o rezolvam deloc, iar treaba cu locuinta nu o rezolva primarul, ci Comisia Sociala. Am toata simpatia si intelegerea pentru oamenii care cauta o locuinta sau un loc de munca, dar primarul nu are atributii in aceste domenii.

Au fost foarte putini sibieni care au venit cu alte probleme la mine in audienta, motiv pentru care cred ca este mai bine sa vorbesc cu oamenii acolo unde imi prezinta problemele de pe strada lor, din cartierul lor, lucru care ma ajuta si sa ii ajut pe ei si sa cunosc problemele Sibiului acolo unde apar ele.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 02 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter