SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCasa de sanatate a lansat Marea Executare. In haos

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Mii de sibieni au primit, in plic, un cadou de sarbatori de la Casa de asigurari de sanatate Sibiu: o somatie de plata insotita de un titlu executoriu. Sumele pe care le pretinde CAS de la pensionari, pana la someri si patroni urca, in unele cazuri, la zeci de mii de lei, datoriile fiind calculate la venituri declarate de sibieni inca din anul 2005.

Nimeni, nici chiar reprezentantii Casei de asigurari de sanatate Sibiu, nu se astepta la acest lucru. Mai pe romaneste spus, daca tot e in criza de bani sanatatea, conducerea Casei nationale de asigurari de sanatate a dictat: sa se ia toate veniturile incasate de romani si declarate la Fisc, iar daca nu au fost platite darile la CASS, atunci sa fie calculate si penalitatile de intarziere.

Situatia veniturilor incasate de sibieni a fost transmisa catre CAS Sibiu direct de la Bucuresti, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Intreaga baza de date cu veniturile tuturor sibienilor a ajuns la sfarsitul anului trecut la Casa de sanatate Sibiu. Reprezentantii acesteia au verificat daca cei din baza de date aveau contract de munca sau au realizat venituri din activitati independente, in ambele forme fiind obligatorie plata CASS. Daca sibienii de pe lista nu se incadrau in una din cele doua categorii de mai sus, dar apareau in baza de date cu alte venituri (chirii, dividende, dobanzi etc.), atunci pentru sumele respective cei de la CAS au calculat, in baza Legii 95 din 2006, care este valoarea CASS ce trebuia platit. Bazele de date fac referire la veniturile inregistrate de sibieni inca din 2005, pentru care ar fi trebuit platite asigurari sociale incepand din 2006. Cum nu au fost platite, cei de la CAS au calculat majorari si penalitati de intarziere. In cazul datoriilor pentru veniturile incasate in 2005 si 2006, penalitatile depasesc debitul initial.

In loc de Sarbatori fericite!, somatii de executare

Somatiile de plata insotite de titlurile executorii au fost trimise sibienilor la finele anului trecut. Cel mai aspru loviti au fost pensionarii. `Eu am dat un apartament in chirie. Am zis sa fiu corect cu statul, am inregistrat contractul la finante. In vara anului trecut am cerut de la finante o dovada ca nu am datorii. Am primit-o, nu aveam niciuna. Acum, chiar inainte de Craciun, am primit o somatie ca am la CAS o datorie de 160 de milioane de lei. Au pus penalitati imense. Pe un an intreg nu incasez eu atata chirie cat imi cer acum cei de la Sanatate`, povesteste o pensionara. Sta la o coada de cateva zeci de persoane, formata de la prima ora a zilei la etajul intai al sediului Casei de asigurari de sanatate. Zilnic, sute de sibieni vin sa se intereseze `de unde au datorii`.

Si mortii sunt amenintati cu executarea

In graba transmiterii somatilor, cei de la CAS Sibiu au galopat printre hartiile trimise la gramada prin Posta. Astfel, nu putini sunt sibienii care au primit pe numele parintilor titluri executorii. Este cazul unei pensionare decedata in vara lui 2009. Pentru ea, cei de la CAS au trimis o somatie de plata insotita de titlu executoriu, pentru suma totala de 1.192 de lei. Somatia transmisa femeii decedate scrie, de exemplu, ca pe 2006 ar fi trebuit sa plateasca o contributie de 158 de lei. La aceasta, se adauga majorari de 267 de lei si penalitati de 23 de lei. Pe 2007, suma de platit era de 85 de lei. Saltata serios de majorari de 113 lei si penalitati de 13 lei. `Daca in termen de 15 zile de la primirea prezentei somatii nu veti achita sumele mentionate pentru care termenul legal de plata a expirat sau nu veti face dovada stingerii acestora, in baza prevederilor (...), se va proceda la continuarea masurilor de executare silita`, mai scrie in somatia trimisa femeii decedate.

De altfel, panica s-a instaurat in randul pensionarilor. Miercuri dimineata, pe scarile CAS un batranel plangea. `Am primit studenti in gazda. Le-am facut si de mancare. 12 milioane am de platit si eu am o pensie de sapte milioane. Din ce mai traiesc eu doua lunis`, plangea sincer omul.

Datorii imense

In baza de date a datornicilor la CAS au intrat insa, foarte multi sibieni. Printre acestia si intreprinzatori privati. `Mi-au transmis o somatie ca datorez peste 26.000 de lei (260 de milioane de lei vechi), CASS datorat pentru dividendele incasate. Din care peste 7.500 de lei sunt doar penalitati si majorari. Evident ca am depus contestatie la executare si ne vom judeca. Mi se pare aberant modul in care inteleg cei de la CAS sa recupereze datoriile`, povesteste un patron pentru Turnul Sfatului. Sume impresionate au fost calculate si pentru alti sibieni care nu aveau carte de munca in momentul incasarii unor venituri mai mari.

Pensionarii aparati gratuit

Asociatia Formul solidaritatii sociale a pensionarilor din Sibiu s-a oferit sa ii sprijine gratuit pe pensionarii amenintati cu executarea silita de CAS. `S-a creat un haos. Au speriat oamenii inainte de sarbatori. Au trimis degraba somatiile, pentru ca dupa cinci ani, daca nu sunt recuperate datoriile acestea, se prescriu. Si daca nu trimiteau in 2010, pierdeau datoriile pentru anul 2005`, povesteste Gheorghe Georgescu, presedintele Asociatiei. Deja au venit la el zeci de pensionari sibieni. Au fost pusi in legatura cu un avocat, Horatiu Marin. `In trei zile am depus peste 40 de actiuni in instanta. Somatiile celor de la CAS sunt ilegale. Nu poti trimite un astfel de act fara sa emiti o decizie de impunere. Plus ca in cazul pensionarilor, legea 95 pe 2006 nu se mai aplica de la 1 iulie 2008. Dar cei de la CAS au calculat, totusi, contributii, majorari si penalitati`, spune Horatiu Marin. Potrivit lui, unele din somatiile emise de CAS contin date cel putin hilare. `Am gasit doua astfel de somatii in care majorarile si penalitatile au fost calculate pe 856 de zile, intr-un singur an. Au mai pus ei 500 de zile in plus la un an`.

Asociatia amintita va redacta un memoriu prin care sa solicite ca pensionarii sa fie scutiti, cel putin, de la plata majorarilor.

17.000 de sibieni datornici

Turnul Sfatului a solicitat o situatie a somatiilor de plata transmise la nivelul judetului Sibiu inca din a doua zi a saptamanii trecute. `Cereti un volum foarte mare de date, suntem foarte aglomerati cu timpul, nu cred ca vam putem raspunde in aceasta saptamana`, au declarat reprezentantii CAS Sibiu pentru Turnul Sfatului.

CAS Sibiu nu a raspuns, deocamdata, nici cate somatii au fost trimise. Potrivit unor surse ar fi vorba de 8.000 de locuitori ai municipiului Sibiu. Plus alte 9.000 de oameni din judet.

Nici reprezentantii ANAF nu s-au grabit cu un raspuns, fiind solicitati in aceeasi zi.

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Anonymous ( 02.03.2011 04:40 )
De ce CAS nu au trimis in toti acesti ani 2005 2010 o singura decizie de impunere cum ar fi fost normal este o hotie la nivel de tara ptr ca nu birocratii au cam dormit acum cind au vazut ca nu mai au bani s-au trezit din somn ar trebui sa plateasca ei ptr neglijenta in serviciu


      

Alte stiri adaugate luni, 10 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 16 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter