SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCasa din Piata Mica Nr. 22 - ruina de dincolo de fatada

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Aflata in interiorul celei de-a doua centuri de fortificatii a Sibiului, Piata Mica este considerata ca fiind "centrul comercial " al vechiului oras. impartita de actuala strada a Ocnei in doua parti distincte, piata este delimitata, in partea vestica, de constructiile care delimiteaza, in acelasi timp, latura estica a Pietei Huet. Pe cea nordica si estica de locuintele care au apartinut membrilor breslelor - casele cu loggii, inspre sud-est de Turnul Sfatului, fostul Colegiu Iezuit, casa parohiala si biserica romano-catolica, iar inspre sud-vest de actualul sediu al Primariei Municipiului Sibiu (fosta Banca de Credit Funciar). Aspectul Pietei Mici a ramas aproape neschimbat din secolele al XV-al XVI-lea, toate cladirile de pe teritoriul ei fiind monumente istorice. Acest lucru, ca si situarea ultra-centrala a acesteia, o fac un obiectiv turistic de prim rang al Sibiului, vechile case, resturile fortificatiilor medievale si in general intregul aspect al zonei transformand-o un simbol al Sibiului. Aici se afla si obiectivul pe care il vom prezenta: casa de la nr. 22 care, in ciuda aspectului exterior relativ ingrijit, este intr-o stare avansata de distrugere, existand chiar riscul ca o parte importanta din ea sa dispara de pe Harta Sibiului.

Istoria locului

Candva, pe aici treceau zidurile incintelor a II-a si a III-a de fortificatii ale orasului, inca vizibile in zidaria de la subsol sau in gradina din spate, desi unii cercetatori sunt de parere ca o parte din zidurile din zona gradinii cladirii ar fi avut doar menirea de sustinere a pamantului folosit pentru nivelarea terasei.

Despre data exacta in care cladirea a fost construita nu se stie prea multe, Lista Monumentelor Istorice oferind aici secolul al XV-lea, datare confirmata si de arh. Ioan Bucur in "Topografia Monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu. Alte date ulterioare le ofera fresca din interiorul imobilului, datata la 1631, si blazonul aflat pe tavan (1694). Aceste elemente, plus asezarea sa centrala, confirma faptul ca a apartinut unui reprezentant de frunte al orasului (comite, jude sau notars), fiind vehiculate numele lui Valentin(us) Frank von Frankenstein, al familiei Haupt sau al lui Johann Zabanius Sachs von Harteneck (caruia ii este atribuit si blazonul). Alte surse fac referire la destinatia comerciala a cladirii: locuinta/spatiu comercial/depozit si ca scaun de breasla. Tot aici, in perioada Revolutiei de la 1848 - 1849, a fost sediul statului major al armatei austriece. O imagine de epoca, databila in perioada anilor `20, ne arata cladirea de la nr. 22 din Piata Mica avand o destinatie comerciala: depozit de bauturi sau chiar restaurant-terasa. Pe fatada se poate descifra numele unei firme "Ernst(s) Holl(änder) (s) cuvantul "Cafea " si o reclama la "Vinuri ". O alta imagine de epoca, luata dinspre Scarile Aurarilor, ne arata ca aici, era si magazinul cu articole de menaj al lui Joseph Scherbaum, despre care se stie sigur ca locuia in curtea de la nr. 22. in perioada comunista, aici functiona o unitate "Aprozar " si un atelier de incaltaminte. La inceputul anilor `90, imobilul gazduia un atelier de confectionat incaltaminte la comanda, o sifonerie, redactia ziarului "Evenimentul Sibian " si magazinul de antichitati "Fresca ". Actualmente, casa din Piata Mica nr. 22 se afla in proprietatea Primariei Municipiului Sibiu, aici functionand o sectie a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu " din Bucuresti, "Sala Fresca " a Muzeului National Brukenthal, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat al Municipiului Sibiu si Centrul de Documentare Oraș Istoric și Monumente din cadrul Primariei Sibiu. Deasupra portii, inca mai este vizibila placa ce confirma ca edificiul a fost asigurat la Casa de Asigurari "Transsylvania ".

O descriere a monumentului, dar care prezinta suficient de lamuritor edificiul, este oferita de arh. Ioan Bucur, in aceeasi "Topografie ", chiar daca unele elemente nu mai sunt "la zi ", fiind disparute sau distruse. Casa este constituita din trei corpuri, dintre care doua, unificate, formeaza o incinta compusa din subsol, parter si un etaj. A fost construita in mai multe etape, iar fatada actuala, de secol XIX, a unificat cele doua corpuri mai vechi. Aceeasi descriere mentioneaza portalul in arc de cerc, cu borne laterale de piatra (actualmente disparute), poarta de lemn de factura baroca (inlocuita), pivnitele boltite si gradina din spate. in gradina se ajungea printr-un pasaj cu scara de lemn, si printr-o poarta cu scara de piatra cu doua rampe divergente, acum disparuta, construita in secolul al XVIII-lea.

Starea actuala

Casa din Piata Mica Nr. 22 este un obiectiv accesibil, din exterior aparandu-ne o constructie cu aspect, repetam, agreabil, mai ales ca sunt cladiri - tot monument istoric - in zona, care, nebeneficiind nici macar de o fatada reabilitata, dau un aer de "asa nu " locului. La o privire, asa, rapida, totul pare in ordine, ba chiar un exemplu despre cum o cladire istorica ar trebui sa arate, remarcand aici mai ales faptul ca au fost puse in evidenta arcele si stalpii fostei loggii, a fost inlocuita poarta veche si au fost eliminate complet cablurile electrice care parazitau fatada. insa, la o observatie mai atenta, si aici, in portiunea "curata " se vede ca exista unele probleme, vizibile mai ales pentru cineva obisnuit si cu aspectul ante-reabilitare al fatadei. in primul rand, iese in evidenta, trecand peste tencuiala plesnita in unele locuri, disparitia unor elemente. Nu mai exista corpurile de iluminat stradal din stanga portii si de la extremitatea estica a cladirii; bornele "anti-osie " din piatra, de la intrare nu mai sunt nici ele prezente. Iar poarta, chiar restaurata (mai exact inlocuita) are incuietoarea clar realizata cu stangacii care sunt inestetice, daca nu chiar caraghioase: materialul metalic este clar cu rezistenta mica, ornamentele sunt clar facute fara grija detaliului, la clanta se vad urmele punctelor de sudura, incuietoare este prinsa in holsuruburi zincate nici macar montate simetric, iar mai sus troneaza o yala "Made in China ".

Surpriza, ca sa nu spunem socul, intervine atunci cand patrunzi in curtea interioara. Aici se vad clar dimensiunile dezastrului si ca aceasta casa este in curs de auto-demolare. Pereti fisurati, jumatate din corpul vestic prabusit complet de la etaj pana la subsol, tencuiala cazuta, urme de foste instalatii electrice de pe vremea cand aici erau locuinte, scocuri orientate in asa fel ca apa sa se scurga pe pereti (s!s), bucati de piatra profilata pe jos, totul dandu-ne impresia ca ne aflam in curtea unui depozit parasit. Am decis sa continuam aventura mai departe, spre subsol si gradina interioara prin pasajul care "se lasa " in pamant vazand cu ochii. Da, in Piata Mica nr. 22 poti cobori in pivnita si ajunge in gradina. Poarta din secolul al XVIII-lea este acum un morman de pietre moloz si caramizi, insa la mijlocul anilor 90 aceasta era inca in picioare si in stare relativ buna. Gradina este acum o padurice tanara, un crang, care mascheaza faptul ca aici este un fel de groapa de gunoi. in spate, corpul nordic al casei, lipsit complet de tencuiala, domina zona. Terenul este instabil, iar sentimentul este ca totul va cadea, aluneca, prabusi in orice minut. Constructia are nevoie urgenta de masuri de salvare desi, cel putin dupa cum se observa, par mai vizibile masuri de "despensare " de pe harta orasului a acestei cladiri: scurgeri de apa orientate neadecvat inspre ziduri, acoperis lipsa, eliminarea completa a tencuielii de pe ziduri abandonarea gradinii.

La polul opus este Sala Fresca, pe care o vom vizita in detaliu in editia de sambata a Tribunei, dar pana atunci va starnim curiozitatea pomenind blazonul si urmele zidurilor centurii a II-a de fortificatie, vizibile in structura unui perete.

Pe lista Primariei Sibiu

Monumentul din Piata Mica nr. 22 a fost cuprins in fiecare an in lista obiectivelor de investitii cu finantare de la bugetul local. S-au reabilitat corpurile de la strada si din partea dreapta a imobilului, iar pentru corpul din partea stanga s-au facut lucrari minime de punere in siguranta. Reabilitarea completa mai are nitel de asteptat, date fiind costurile imense. "Situatia de la acest imobil nu e deloc simpla: acolo sunt necesare lucrari ample de reabilitare, dar totul trebuie inceput cu consolidarea intregului corp din spatele imobilului. Din pacate, legislatia nu ne permite sa consolidam corpuri separate din acest imobil, sa facem proiecte diferite pentru fiecare corp de cladire, iar proiectul total are un cost mult mai mare decat isi poate permite Primaria Municipiului Sibiu. Au existat intentii de parteneriat pentru consolidarea acestui mobil, dar nu s-au concretizat. Primaria Municipiului Sibiu a reluat demersurile si speram ca in acest an sa demaram un nou proiect de restaurare", spune Ioana Urdea, arhitect-sef al orasului Sibiu.

***

Pana cand acest monument important de pe harta istorico-turistica a Sibiului va fi la fel, atat in exterior cat si in interior, va indemnam sa nu va sfiiti in a intra pe poarta cladirii de langa Casa Artelor. Puteti indrazni chiar si mai departe, spre vechea gradina, dar sa nu uitati ca este deosebit de riscant si ar fi bine sa luati in serios acest avertisment. in rest, speram ca acest prim "subiect " al campaniei noastre "Salveaza-ti trecutul. Salveaza-ti monumentul " sa nu va faca indiferenti. Nici la trecutul nostru, nici la monumentele noastre. Mai multe detalii, fotografii si actualizari pe www.salveazamonumentul.blogspot.com.
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 17 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter