SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Casa pe Rennes. Chirie 100 de lei pe luna. Sa o repar eu sau primaria?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In urma Legii caselor nationalizate, mai multi sibieni ramasi pe drumuri au primit locuinte de la primarie. Spatiile primite in chirie erau insa de cele mai multe ori nelocuibile, iar reabilitarea lor presupunea costuri considerabile. Responsabilitatea reparatiilor a devenit o lunga tema de disputa intre noii chiriasi si Primarie. Cine sa repare? Statul sau proprietarul?

Legea caselor nationalizate (controversata Lege 112) a starnit reactii diferite celor pe care i-a afectat. Pentru unii a fost o ocazie unica in viata de a achizitiona o locuinta la un pret `promotional`, pentru altii, si anume vechii proprietari plecati, a fost o suma considerabila de bani venita neasteptat, iar pentru altii un adevarat cosmar aparut in momentul cand s-au vazut siliti sa-si evacueze locuinta. Pentru ultima categorie, statul s-a sesizat si a oferit ajutor prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta speciale (OG nr. 74/2007) care indreptateste persoanele evacuate sa beneficieze de repartizarea unei locuinte aflate in proprietatea unitatii administrativ teritoriale. Fondul de locuinte e insa limitat si nu poate acoperi in totalitate cererile. Mai mult, putinele locuinte disponibile sunt intr-o stare jalnica, chiriasii la stat ce le-au ocupat abuzand de ele ca de `ceva de la stat`. In acestea sunt trimise familiile evacuate din locuintele retrocedate. Locuintele eliberate prin evacuarea vechilor chiriasi, pentru neplata chiriei sau a utilitatilor, sunt neintretinute si necesita reparatii a caror costuri de multe ori depasesc bugetul alocat pentru acest capitol. In aceste locuinte au locuit sau locuiesc oameni. `De ce este atat de greu sa respecti locul in care iti petreci timpul?` se intreaba retoric autoritatile. Chiriile percepute de la chiriasi sunt subventionate de Primaria si Consiliul Local al municipiului Sibiu. Din chiriile incasate insa, care sunt modice, in general o patrime din pretul pietei, nu pot fi efectuate renovarile care sunt prea costisitoare. In cadrul reparatiilor trebuie intervenit la refacerea instalatiilor si a rezistentei, tamplaria de lemn, tencuit si zugravit. In limita bugetului alocat se efectueaza lucrarile de reparatii. Astfel, in prezent exista sase locuinte in asteptare pentru efectuarea reparatiilor. Sugestia Primariei pentru chiriasi de a face eforturi si de a-si face minimele reparatii la locuintele primite se bazeaza si pe legea 114/1996, care prevede obligatii de ambele parti si care obliga chiriasul sa efectueze lucrari de intretinere.

Casa pe Rennes. Chirie 100 de lei pe luna
Pe de alta parte, optica chiriasilor e cu totul alta. Ei considera ca sunt neindreptatiti primind o locuinta in stare nelocuibila si ca reparatiile necesare pentru o aduce la normal sunt parte din ceea ce legea trebuia sa le acorde. Locuintele primite sunt intr-adevar de multe ori intr-o stare deplorabila si descurajeaza pe oricine are pretentia unui trai decent. Reparatiile urgente si costisitoare ce se impun presupun eforturi mari pentru chiriasi, mai ales ca exista si multe familii de pensionari printre ei. Un astfel de caz nefericit este cel al familie Iacob. Legea112 i-a silit in 2006 sa cedeze casa de pe strada Faurului si sa solicite ajutor din partea Primariei. `Ne-a dat afara ca pe animale, nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sa cumparam sau nu`, se plange familia Iacob. In urma cererii, au primit o locuinta in fostul camin CFR. Aici insa, baia comuna si conditiile precare i-au determinat sa ceara o alta varianta. Primaria le-a oferit varianta unei case pe strada Rennes, in schimbul unei chirii de 100 lei pe luna. Au primit-o si s-au trezit pusi in fata urmatoarelor probleme: mucegai si egrasie pe toti peretii, un acoperis in paragina, o gaura in tavan prin care ploua in mijlocul casei si inundatii la fiecare ploaie. Mai mult, utilitatile principale nu erau racordate. Fiind ambii pensionari si cu probleme de sanatate, le-a fost extrem de dificil sa aduca locuinta la un nivel acceptabil. Asta a insemnat credite in banci si ajutoare din partea fiicei lor din Germania. Au cerut in nenumarate randuri ajutor din partea Primariei. Toare memoriile, plangerile si auditiile pe care le-a facut nu i-au adus nici un sprijin material. `Asta-i tara in care traim si orasul in care stam` a primit raspuns domnul Iacob. Un an mai tarziu a primit totusi o a treia (si ultima, i-au promis autoritatile) varianta, si anume un apartament intr-un cartier ANL din cartierul Strand, dar care nu era racordat la utilitati si care la fel trebuia renovat. Familia Iacob a preferat sa ramana totusi la locuinta de la casa. Aici au investit aproape 100.000 de lei. Pe baza investitiei facute in casa si dupa mai multe procese a reusit sa obtina o decizie judecatoreasca irevocabila care l-a facut proprietar pe casa, din 2008. Datoriile cu care a ramas trec insa de limita capacitatii lor de acoperire si in prezent se confrunta cu mari probleme financiare. Responsabila de aceste probleme e doar Primaria, considera dansii, care nu a alocat din fondurile specifice si pentru lucrarile de reparatie. Pozitia autoritatilor este insa ferma `Faptul ca au primit deja o locuinta, avand in vedere ca alte 86 de cereri asteapta sa fie solutionate, e deja o realizare. Astea au fost conditiile pe care prin acceptarea casei si le-au asumat. Au primit un deget iar acum vor toata mana..`.
S-a imprumutat ca sa repare casa statului

La fel, o problema spinoasa e si cea a domnului Palade. Acesta, in urma unor evenimente similare a primit o lucuinta pe strada Bieltz. Nu e racordata nici in prezent la apa iar starea peretilor necesita interventii urgente. Domnul Palade a ales insa sa nu investeasca mult si sa astepte ajutor din partea Primariei. Alegerea lui e insa fondata si pe teama ca valoarea imobilului va creste si va avea dificultati in momentul achizitiei lui.
O alta problema la care a carei solutionare sunt provocate autoritatile este aceea ca locuintele sociale din fondul vechi de multe ori nu asigura suprafetele locuibile prevazute de legislatia actuala.
Din motivele prezentate mai sus, in anul 2010 din 18 locuinte repartizate pentru persoane evacute sau in curs de evacuare, 18 au si fost respinse de cetateni. Ca si motive au fost invocate insuficienta suprfetelor locuibile, etajul blocului sau starea locuintei. In anul 2011 pana in prezent au beneficiat 16 persoane sau familii de repartizarea unei locuinte. Primaria mai are in evidenta 87 de dosare actualizate de solicitanti, prsoane evacuate sau in curs de evacuare din 40 de imobile retrocedate in natura fostilor proprietari.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 25 iulie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter