SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCase pentru tineri, povesti trecute-n lege

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Subventia acordata pentru ridicarea unei locuinte, de maxim 15.000 de euro, terenurile date in folosinta gratuita pentru ridicarea unei case ori TVA-ul de cinci la suta pentru prima locuinta cumparata raman, pentru cei mai multi tineri, masuri sociale imposibil de atins. Lege prost facuta Cea mai `veche` dintre toate masurile adoptate pentru ajutorarea tinerilor este Ordonanta de urgenta data de Guvern in iunie 2006, pentru sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala. Modificata `in bine` in decembrie 2008, ordonanta ar trebui sa permita oricarui tanar care isi ridica o locuinta sa primeasca o subventie de 30%, dar nu mai mult de 15.000 de euro, din banii cheltuiti pentru ridicarea casei. La Sibiu, `succesul` acestei masuri s-a concretizat in 40 de dosare depuse. `La inceput au venit mai multe, dar in ultima perioada tinerii au renuntat sa mai depuna dosare. Legea nu ia in calcul realitatea – cei mai multi tineri isi ridica apartamente intr-un bloc, nu case`, spune Mariana Fritzmann, membru al Comisiei sibiene de analiza a dosarelor. Ordonanta din 2006 cere ca tanarul posesor de casa sa aduca toate actele, graficele de executie, facturile doveditoare etc. la finalizarea lucrarilor, moment in care va primi si banii. Nu cash, ci virati in contul bancii de unde si-au luat creditul ipotecar. In cazul unui apartament, constructorii nu elibereaza astfel de acte – pentru a nu evita expunerea la diferite controale ori pentru ca nu le au. Iar tinerii care isi ridica in regie proprie o casa, nu prea au cum sa dovedeasca toate cheltuielile. La Sibiu, o singura tanara a reusit sa treaca de toata furcile caudine ale hartogariei. Roxana Geancu a si fost anuntata, cu fast, de prefectura judetului, ca fiind prima tanara beneficiara a acestei subventii. `Banii ne-au fost dati doar pe hartie. In luna februarie a anului 2008, Primaria ne-a spus ca putem primi banii. Trebuia doar sa mai aducem o hartie prin care banca sa-si arate acordul ca primeste acesti 10.000 de euro de la stat. Dar banca a refuzat pentru ca noi nu aveam credit ipotecar, ci imobiliar cu ipoteca. N-am mai reusit sa primesc subventia. Lege e prost facuta", concluzioneaza Roxana Geangu. Pentru a strange si depune toate actele a alergat mai bine de un an. Uite terenul, nu e terenul In 2003, Parlamentul a promulgat Legea 15, prin care administratiile locale erau chemate sa imparta gratuit terenuri tinerilor sub 35 de ani. Primaria era obligata sa asigure infrastructura – apa, canal, strazi, curent, gaz –, iar tinerii, in decurs de un an de la primirea terenurilor, sa inceapa ridicarea casei.

La Sibiu, in vara electorala 2004, Primaria a impatit 419 loturi, cu suprafete cuprinse intre 250 si 400 de mp. In zona marginasa a Sibiului, botezata Cartierul Tineretului, autoritatile au promis ca, in niciun an, infrastructura va fi finalizata. Acum, in 2010, pe multe din aleile Cartierul nu se poate intra decat pe jos – viitoarele strazi sunt, inca, doar niste gropi lungi si adanci de peste un metru, iar pentru unele case deja ridicate, singura `utilitate` adusa la poarta este curentul electric. `Eu nu am cum sa ajung la terenul meu, pozitionat undeva mai in centru. Desi strazile principale sunt gata, cea unde ar urma sa locuiesc eu este o groapa mare de mai bine de un an. Am scos certificat de urbanism, vreau sa scot si autorizatie de constructie, dar nu ma pot apuca de lucru pentru ca nu am acces. Si sa investesc cateva zeci de mii de euro in aceste conditii nu imi prea convine`, spun Catalin Rosca. De sase ani a platit impozit pe terenul primit in folosinta gratuita, dar, acum, Primaria vrea sa ii retraga acest drept lui si altor 72 de tineri. In sedinta de joi, consilierii locali sunt chemati sa voteze o hotarare prin care terenurile sa fie luate inapoi, pe motiva ca, la aproape sase ani de la impartirea lor, cele 73 de familii nu au inceput sa construiasca.

Alti tineri au renuntat de bunavoie la aceste terenuri. `Am incercat sa imi ridic o casa din bani imprumutati de la banca. Nicio banca, insa, nu a vrut sa imi dea un credit ipotecar, pentru ca terenul nu era al meu, ci doar folosinta era a mea. Iar la preturile cerute de Primarie, mai bine ma lipsesc de el`, renunta Cornelius Achim. Lui si celorlalti tineri, Primaria le-a facut, anul trecut, o oferta pentru terenurile impartite – 107 euro pentru un metru patrat, suma considerata enorma de majoritatea tinerilor. Anul acesta, va fi operata o reducere de pret de la 107, la 96,3 euro, pentru un metru patrat. `Tot e foarte mult`, spun tinerii. TVA-ul 5%, pentru norocosi De reducerea taxei pe valoare adaugata au beneficiat doar cei norocosi – adica cei care au avut banii de cumparat case dupa aparitia Ordonantei care reglementa acest lucru, in decembrie 2008. `Reducerea taxei functioneaza, am vandut case cu TVA redus. Din pacate, se aplica doar o singura data pentru cel care cumpara locuinte mai mici de 120 de mp si cu o valoare de sub 380.000 de lei. Dar, in principiu, functioneaza`, apreciaza Iustinian Parolea, director de vanzari in cadrul Residence Investments.

Dar pentru tinerii care au apucat, pana in decembrie 2008, sa plateasca cel putin avansul pentru o locuinta in constructie, lucrurile se complica. `Mi s-a parut simplu – m-am dus la notar, am completat o declaratie pe proprie raspundere ca nu am mai beneficiat de aceste masuri sociale si am dus-o la firma care imi construieste apartamentul. Din nefericire, eu am achitat integral locuinta, cu TVA 19%, inainte ca aceasta sa fie gata. Si, cand sa imi recuperez diferenta de 14%, aproximativ 8.000 de euro, am aflat ca trebuie sa o primesc de la dezvoltator. Care, cu aceasta criza, are datorii la stat. Si, daca cere returnarea de TVA, banii nu ii vor intra in contul propriu, ci in contul datoriilor pe care le are la stat. Adio, bani`, se resemneaza si Marcel Raulea. Directia Finantelor din Sibiu nu are o evidenta a numarului de imobile vandute cu TVA redus.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 29 martie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 06 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter