SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Casele memoriale condamnate in uitare

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Judetul Sibiu numara nu mai putin de 926 de monumente istorice si este printre primele zece judete din tara ca numar de monumente. Dintre acestea, multe se leaga de numele unor personalitati care au dat o alta fata istoriei romanesti. Minti luminate ale literaturii, stiintei, aeronauticii. Oameni care si-au hranit spiritul din frumusetile Sibiului si au facut faimos acest colt de tara. Ce se alege insa de memoria lor? Foarte simplu, ca orice altceva in Romania, se alege praful.Poate cea mai importanta casa memoriala din judetul Sibiu, cea de la Paltinis in care si-a trait ultimii ani din viata Constantin Noica, este intr-o situatie mai mult decat incerta. Pe vremuri, casa apartinea firmei S.C. Paltinis. A fost cedata fundatiei Humanitas Aqua Forte, fundatie patronata de Gabriel Liiceanu in anul 2000 iar de atunci a devenit o nebuloasa. `Cata vreme am avut filiala la Paltinis, colega mea avea grija si de casa memoriala. Fundatia lui Liiceanu le-a pus insa in vedere sa elibereze spatiul iar fondul de carte s-a dus la bibliotecile din Saliste si Miercurea. Din cate stiu, casa este folosita pentru bursierii Noica` spune Ion Onuc Nemes, directorul bibliotecii Astra. Casa memoriala de la Paltinis a fost renovata in toamna iar ansamblul este considerat ca fiind bine conservat. Insa despre bursieri, nimeni nu stie mare lucru, daca mai folosesc aceasta casa sau nu. Gabriel Liiceanu, actualul proprietar al casei, e revoltat de situatia in care a gasit ultima locuinta a lui Noica. `Daca aceasta casa nu era, in clipa de fata, a fundatiei Humanitas Aqua Forte, si acum ar fi fost acolo tatuatii aia care jucau table in camera lui Noica`, spune Liiceanu. Potrivit acestuia, camera in care a locuit carturarul a fost conservata in forma lasata de Noica iar restul cabanei a fost transformat intr-o casa de lucru in care lucreaza doctoranzi in filosofie. `Editura Humanitas a bagat bani in aceasta casa in folosul oamenilor din filosofie. Este o casa privata, care a salvat mostenirea lui Noica si in care am investit enorm, in jur de 40 de mii de euro`, mai spune Liiceanu.Pe de alta parte, faptul ca aceasta casa memoriala este inchisa publicului poate este un lucru bun. Pentru ca daca nu esti de-al locului sau nu ai indicatii precise, ai sanse foarte mici sa reusesti sa gasesti casa in care Noica si-a trait ultimii ani din viata. `Chiar am fost cu un grup de persoane la Paltinis si am pornit de la schit, catre casa memoriala.

De abia am gasit-o. Nu sunt indicatoare, nu este niciun fel de semn catre aceasta casa. E pacat ca valorile Romanesti autentice nu sunt scoase in valoare`, spune Mircea Stetiu, directorul Directiei de Cultura a judetului Sibiu. Casa memoriala `Badea Cartan` din Cartisoara se situeaza la polul opus fata de cea a lui Noica din Paltinis. A devenit principalul punct de atractie al zonei si multa lume vine sa vada imobilul in care a locuit taranul ce a mers pe jos pana la Roma ca sa vada Columna lui Traian. Badea Cartan a murit in anul 1911, la varsta de 62 de ani si a fost inmormantat in cimitirul din Sinaia. Pana in anul 1990, muzeul a fost administrat de o retea de muzee satesti. Aceasta retea a fost dezmembrata iar muzeul a trecut in patrimoniul muzeal al Sibiului. Acum apartine de primaria din Cartisoara. `Ansamblul Badea Cartan este compus din casa si sura taraneasca de acum 100 de ani si expunem toate obiectele ce le-am gasit cand am preluat casa. In anul 2002, cu ajutorul `Fundatiei pentru Parteneriat` din Miercurea Ciuc am reusit sa refacem in mare parte acest muzeu. In timpul sezonului cald sa stiti ca avem foarte multi vizitatori. Multi sunt straini, dar majoritatea sunt romani care vin sa vada casa faimosului erou national`, spune Dorin Magda, primarul comunei Cartisoara.

In acest moment, muzeul are un curator. Din pacate, intretinerea imobilului este destul de costisitoare. `Curatorul sta la primarie. Cand vine cineva, atunciu mergem si deschidem usa. Avem planuri mare pentru muzeul lui Badea Cartan. Vrem sa facem un centru de informare intr-una din camerele muzeului. O sa incalzim acea camera si o sa incercam sa reducem costurile cat de mult se poate`, mai spune Dorin Magda. In interiorul casei memoriale puteti vedea o colectie de icoane pe sticla precum si o mare parte dintre cartile si obiectele care i-au apartinut lui Badea Cartan.

In comuna Rasinari exista doua case memoriale, poate cele mai cunoscute din judetul Sibiu, Casa Memoriala Emil Cioran si Casa Memoriala Octavian Goga. Din pacate, ambele se situeaza in afara circuitului cultural in judetul Sibiu. Pentru prima dintre ele exista mari sanse ca ea sa revina in patrimoniul cultural al judetului. Primaria Rasinari a initiat un proiect, care presupune achizitionarea acestei case si redeschiderea ei catre publicul larg. In acest moment, cele doua case pot fi vizitate doar cu acordul proprietarilor, care vin si deschid portile imobilelor in care au locuit cei doi mari scriitori ai Romaniei, in cazul in care grupurile de turisti sunt numeroase. Proprietarul casei Emil Cioran locuieste in Sibiu, insa cei ai casei in care a locuit Goga sunt din Bucuresti. ` Am avut discutii cu ambii proprietari, ca sa lase aceste case memoriale deschise publicului. Am initiat un proiect, `Centrul Cultural Emil Cioran` si acum incercam sa cumparam casa. Am inaintat o oferta de pret iar acum asteptam o expertiza asupra valorii imobilului ca sa putem continua negocierile. Proiectul va fi facut din fondurile primariei`, spune Bogdan Bucur, primarul comunei Rasinari. Cele mai mari sanse sa vizitati Casa Memoriala Octavian Goga le aveti vara, cand proprietarii imobilului vin in vacanta la Rasinari. `Deobicei turistii suna inainte la primarie iar noi ii anuntam atunci pe proprietari, iar in cazul in care este vorba de grupuri ceva mai mari, microbuze, autobuze, vin si deschid casa pentru vizitare. Am infiintat in Rasinari si un centru de informare turistica, unde creem pentru turisti trasee de vizitare. Avem solicitari destul de multe`, mai spune Bogdan Bucur.Alte case memoriale:Medias: casa memoriala Stefan Ludwig Roth, casa memoriala Hermann Oberth, apartine Ministerului Apararii Nou Roman: casa memoriala Dr. TeleaMuzeul Personalitatilor Salistene`Daca aceasta casa nu era, in clipa de fata, a fundatiei Humanitas Aqua Forte, si acum ar fi fost acolo tatuatii aia care jucau table in camera lui Noica`, Gabriel Liiceanu.
de Bogdan BRYLYNSKI


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 21 septembrie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter