SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCat au mancat si baut cei 2.500 de preoti

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Marea Adunare Ecumenica s-a incheiat ieri. Cel mai mare eveniment gazduit de Capitala Culturala Europeana a stors toate resursele orasului si nu numai. Au fost mobilizate 500 de forte de ordine, au fost prezenti 2500 de prelati, din 39 de tari, dar si 10.000 de turisti si cei peste 1500 de oameni care au lucrat non-stop pentru ca evenimentele sa se desfasoare conform planurilor incepute de acum doi ani. in cifre, Adunarea Ecumenica de la Sibiu a insemnat, numai in cazul gustarilor din pauzele dintre discutii, 300 de cozonaci, 6000 de placinte, 300 de kilograme de saleuri, 2000 de litri de suc de mere, peste 12.000 de sticle de apa minerala si 26.000 de pahare de plastic.

Conferinta Bisericilor Europene si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene au inceput pregatirile pentru cea de a treia Adunare Ecumenica inca de acum doi ani. Atunci au stabilit listele cu personalitatile carora ulterior le-au transmis invitatiile au asteptat confirmarile, iar apoi au trecut la contractarea spatiilor de cazare. Fiecare detaliu a trebuit clarificat din timp, pentru ca cea de a treia Adunare Ecumenica sa aibe loc in cele mai bune conditii. Pentru ca cei 2500 de delegati ai celor 126 de biserici din Europa sa se simta bine la Sibiu, 1500 de oameni au muncit fara incetare. A fost o munca asidua, dar rezultatul a meritat, spun organizatorii. „Procesul de organizare a fost atat de dificil si a solicitat multa energie din partea noastra. Au existat nopti in care n-am putut dormi deloc. Nu numai eu, dar toti colegii mei. La final, avem nevoie de cel putin doua saptamani sa dormim fara incetare", spune Viorel Ionita, reprezentant al Conferintei Bisericilor Europene. Nu mai putin de 100 de preot au fost delegati sa se ocupe de buna desfasurare a acestei adunari si pe langa ei, alti 400 de tineri voluntari, au muncit zi-lumina, pentru ca fiecare detaliu sa fie pus la punct. „Stewarzii s-au ocupat cu primirea, inregistrarea si cazarea invitatilor, iar voluntarii i-au repartizat pe locatii, distribuindu-i in autobuze si masini, astfel incat ei sa ajunga la locatii ", spune un voluntar. Şi fortele de ordine au fost la munca in toata aceasta perioada. Au fost adusi jandarmi si politisti si din alte judete pentru a completa efectivele din judetul Sibiu iar acum, se pare ca munca lor a dat roade, neinregistrandu-se absolut nicio reclamatie in perioada Adunarii.
Personalul din 60 de hoteluri si pensiuni s-a dat peste cap pentru ca delegatilor sa nu le lipseasca nimic si toate spatiile de cazare au fost astfel ocupate. „in preioada aceasta nu mai exista nicun loc liber. Avem contract cu organizatorii Adunarii Ecumenice de un an de zile, nu avem liber nici macar un pat ", spune patroane unei pensiuni sibiene.

4.200 de ceaiuri si cafele pe zi

in timpul discursurilor care au avut loc la cortul multifunctional, in pauzele dintre sesiunile de discutii, zeci de oameni roiau pur si simplu pentru a pregati pauza de cafea. Au fost facute in total 2100 de cafele si tot atatea ceaiuri pe zi. „Am inchis amandoua restaurantele ca sa pot sa adun un efectiv de 30 de oameni cu care
impreuna am lucrat circa 10-12 ore pe zi ca sa putem sa ducem la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus pentru Adunarea Ecumenica. A fost o provocare ", spune Ovidiu Nicoara, furnizor coffe break, la cea de a treia Adunare Ecumenica Eurpoeana. in pauzele de cafea insa participaantilor li s-au pregatit si alte gustari. in cifre asta inseamna: 300 de cozonaci, 6000 de placinte, 300 de kilograme de saleuri,
2000 de litri de suc de mere, peste 12.000 de sticle de apa minerala si 26.000 de pahare de plastic.
Şi la capitolul logistica, Adunarea Ecumenica a inregistrat cifre record
Peste 50 de persoane au tinut prelegeri Pavilionul Multifunctional. S-au tinut aici discursuri in sase limbi, iar pentru buna intelegere a tuturor participantilor., 15 perosoane au fost angajate pe post de traducatori. De asemenea, discursurile au fost printate si s-au folosit tone de hartie. „Pentru Adunarea Ecumenica se fac 1,5 milioane de printuri, sunt 750.000 de foi de hartie reciclata de sase culori, fiecare limba vine tiparita pe alta culoare ", spune Ionut Anca, responsabil documente in cadrul Adunarii.

Mesajul final, in Carta Ecumenica

Concluziile tuturor acestor eforturi s-au materializat in zece recoimandari pe care cei 2500 de delegati le vor transmite mai departe credinciosilor din tarile din care vin. Mesajul final al Adunarii Ecumenice de la Sibiu a fost trecut in Carta Ecumenica si va fi urmat de catre Bisericile din Europa. Cuprinde sase pagini de declaratii si recomandari, desi organizatorii au cerut sa aiba cel mult doua pagini. Comitetul de redactare a spus ca va fi imposibil ca toata lumea sa fie multumita cu aceasta forma finala, dar ca cele mai multe recomandari si puncte de vedere au fost trecute in mesajul final. Membrii comitetului de redactare au precizat ca s-a lucrat aproape zece ore la redactarea textului final al mesajului Adunarii, iar textele au fost traduse in toate limbile vorbite la Adunarea Ecumenica.

Recomandarea adunarii: sa ne rugam unul pentru altul

in mesajul final, participantii la cea de-a treia Adunare Ecumenica au vorbit despre un continent fara violenta, despre schimbarile climatice si reducerea lor, despre drepturile romilor si sustinerea lor, dar si despre sustinerea dreptului fiecarui individ la credinta. „Noi speram sa realizam unitatea in Europa si asta va fi credibila daca va fi o unitate vizibila. Asta nu inseamna uniformitate. in Sibiu am resimtit din nou rana separatiei dureroase dintre bisericile noastre. Evolutiile statelor noastre si ale noastre particulare au contribuit la aceste diferente ", se arata in mesajul final al Adunarii. De asemena el mai cuprinde si o serie de recomandari:
-Recomandam reinnoirea misiunii noastre ca si crestini si ca biserici, de a il proclama pe Hristos ca Lumina si Salvatorul Lumii.
-Recomandam sa se continue discutiile privind recunoasterea botezului, fiind constienti de importantele realizari pe aceasta tema in mai multe tari si fiind constienti de faptul ca aceasta chestiune este strans legat de intelegerea euharistiei.
- Recomandam sa se gaseasca modalitati de a identifica experiente care sa ne uneasca: sa ne rugam unul pentru celalalt, pelegrinaje ecumenice, studierea teologiei in comun, initiative sociale si diaconice comune, proiecte culturale si sprijinirea vietii societatii pe baza valorilor crestine
- Recomandam intreaga participare a integului popor al lui D-zeu si la aceasta adunare, in particular sa tinem cont de apelul tinerilor, al bisericilor, al minoritatilor entice si al persoanelor cu dizabilitati.
- Recomandam ca bisericile noastre sa recunoasca ca migrantii straini nu sunt doar beneficiarii ai grijii crestine, ci si ei pot sa joace un rol activ in viata bisericii si in a societatii. Sa oferim o mai buna ingrijire pastorala migrantilor, celor care cer azil si refugiatilor si sa promovam drepturile minoritatilor etnice in Europa, in mod special al romilor
- Recomandam sa implementam in continuare Cartea Ecumenica ca un ghid stimulator pentru calatoria noastra ecumenica in Europa
- Recomandam crestinilor din Europa sa sprijine obiectivele de dezvoltare ale Natiunilor Unite ca un pas urgent inspre stoparea saraciei
- Recomandam sa aiba loc un proces consultativ care sa puna accent pe justitia ecologica in contextul schimbarilor climaterice. Recomandam responsabilitate europeana pentru o evolutie justa a globalizarii.
- Recomandam sustinerea initiativelor de anulare a datoriilor Africii si un comert cinstit.
- Recomandam ca perioada intre 1 septembrie si 4 octombrie sa fie dedicata rugaciunii pentru pentru protectia Creatiei si a promovarii unui stil de viata sustenabil care sa combata modificarile climaterice.

Final in lumina

Adunarea Ecumenica Europeana s-a incheiat sambata, in Piata Mare, parintr-o procesiune care a avut punct de plecare tema celei de a treia adunari, si anume, „Lumina lui Hristos ne lumineaza pe toti ", oraganizata de credinciosii romano catolici. Au fost peste 4.000 de lumanari si 200 de torte. Sarbatoarea a inceput la ora 20.00, cu un spectacol pe scena din Piata Mare, pe care au urcat zeci de artististi. S-au strans aproape 5.000 de oameni, iar dupa lasarea intunericului au fost aprinse, una cate una, patru mii de lumanari si doua sute de torte, care au luminat intreaga piata. "Aceasta procesiune reprezinta intrarea Luminii in intuneric. Lumina este simbolul lui Hristos. Lumina este cea care ne calauzeste pasii si de Paste, dar si in aceasta seara, pentru a sugera ca fara Isus nu putem face nimic. Degeaba vorbim despre ecumenism si despre orice altceva. Daca Isus nu este printre noi sa ne calauzeasca cu lumina lui, sunt doar caricaturi si vorbe goale ", spune Attila Nagy, preot romano-catolic, unul dintre organizatorii „Sarbatorii Luminii ".
De asemenea, 39 de drapele ale tuturor statelor care au participat la Adunarea Ecumenica si au defilat in fata miilor de credinciosi purtate de catre copii imbracati in costume populare romanesti. in plus, o toaca a batut pentru fiecare tara. in mijlocul pietei a fost amplasat un altar simbolic luminat cu zeci de lumanari, iar in jurul lui s-a rostit in 12 limbi, vorbite in Europa, o parte a Evangheliei. A fost un moment cu o profunda incarcatura emotionala, iar credinciosii care au asistat la Sarbatoarea Lumii au fost de-a dreptul incantati de ceea ce le-a fost dat sa vada. 2Am aprins o lumanare pentru a aduce Lumina in viata noastra. Trebuie sa-l marturisim pe Hristos si sa-l facem partas la viata noastra prin credinta si prin marturiile noastre ", a declarat una dintre credincioasele sosite la Sibiu din Germania. „E inaltator ceeea ce se petrece la noi in Sibiu. Tot evenimentul este istoric pot spune. Eu sunt si mai in varsta si e emotionat pentru mine. Cine stie daca peste 10 ani mai prind macar sa vad la televizor asa ceva ", spune o sibianca. Procesiunea s-a incheiat dupa mai bine de doua ore si a inchis in mod simbolic ceremonia de inchidere a celei de-a treia Adunari Ecumenice.

Bartolomeu s-a intors

Oficial, Adunarea Ecumenica s-a incheiat ieri, cand iPS Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, s-a reintors la Sibiu. Alaturi de el pe scena din Piata Mare a urcat iPS Daniel si mitropolitul Ardealului Laurentiu Streza. Adunarea s-a incheiat in prezenta a peste 6.000 de oameni. Credinciosii au venit din toate bisericile din Sibiu si impreuna cu inaltii prelati au intonat imnuri religioase si au spus rugaciuni. La finalul ceremoniei, inaltii prelati au coborat intre credinciosi si i-au binecuvantat pe cei pe langa care au trecut.
in mijlocul multimii, IPS Daniel a spus ca prezenta atator oameni in aceasta piata demonstreaza importanta intrunirii de la Sibiu. "Este mai bine ca bisericile sa lucreze impreuna decat una impotriva celeilalte. Faptul ca la sfarsitul ceremoniei a iesit soarele, demonstreaza ca si Dumnezeu este alaturi de noi", a spus IPS Daniel.
Timp de aproape o saptamana, inalti pelati din toate statele Europei au fost prezenti la Sibiu. Alaturi de acestia, si personalitati din viata politica printre care presedintele Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, presedintele APCE, Rene van der Linden, dar si mai multi comisari europeni.

A patra adunare, in Germania

Urmatoarea Adunare Ecumenica va fi gazduita de Germania, iar pana atunci toti prelatii din Europa trebuie sa urmeze liniile directoare ale acestei Adunari, care vor fi trecute in Carta Ecumenica, primul document comun al Bisericilor din ultimii 1000 de ani, care a fost semnata in urma celei de-a doua Adunari de la Graz.
de Gabriela ROMAN


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 10 septembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter