SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCat costa un km de autostrada si unul de drum judetean in Sibiu?

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Autostrada Orastie - Sibiu este scumpa, dar confortabila

Cei 82 de km ai viitoarei autostrazi Orastie - Sibiu, ce va fi inclusa in coridorul patru pan-european de transport, costa destul de mult, insa vor fi extrem de confortabili in momentul in care tronsonul va fi deschis circulatiei rutiere. Acest tronson a fost impartit de CNADNR in patru loturi. Astfel, primul lot are un cost mediu pe un km de drum construit de 22,9 milioane de lei (24 km lungime). Un km de drum pe lotul doi costa 17,7 milioane de lei (19 km), in timp ce lotul 3 are prevazut un cost de 27,4 milioane de lei pe un km (22 km). in fine, ultimul lot necesita 28,5 milioane de lei pentru un km de autostrada construit. Costurile sunt calculate avandu-se in vedere valoa­rea contractelor de executie semnate de CNADNR cu asocierile de constructori. Pentru aceasta autostrada banii vin in proportie de 75% de la Uniunea Europeana,iar restul de 25% de la bugetul de stat. Costurile au fost stabilite in urma licitatiilor, insa difera din cauza terenului pe care se construiesc kilometrii de autostrada, de unde sunt aduse materialele de con­structii sau depind de cate viaducte se afla pe res­pectivul km. Un km de autostrada se poate construi, potrivit specialistilor, intr-un interval cuprins intre o luna si jumatate si chiar un an, daca sunt viaducte importante. Termenul de executie pentru autostrada Orastie - Sibiu este de 24 de luni. Cheltuielile cu constructia unui km de autostrada presupun pe langa lucrarile fizice si plata consultantilor, a dirigintilor de santier si a celor care su­pervizeaza investitia. Spre comparatie ramane de vazut cat va costa un km din viitoarea Autostrada Sibiu - Pitesti, in conditiile in care aceasta va fi construita prin parteneriat public privat. Aceasta inseamna ca costurile vor fi suportate in mare parte de constructor, care apoi are dreptul de a decide asupra taxei de folosire a autostrazii.

Drumurile judetene consuma mult mai putini bani

in ultimii doi ani, Consiliul Judetean este prins in reabilitarea si modernizarea a patru drumuri judetene din fonduri europene. Acestea sunt Sibiu - Agnita, Jina - Şugag, Sadu - Sadurel si Rasinari - Poplaca - Orlat. in afara acestor drumuri, nu se mai desfasoara investitii de proportii in acest moment, ci doar lucrari de intretinere si reparatii pe restul drumurilor judetene. Pe DJ Sibiu - Agnita, un km costa in medie aproximativ 700.000 de lei, ceea ce inseamna mate­rialele de constructii, refa­cerea platformei drumului, costurile cu combustibilul si transportul materialelor de constructii, marcaje si semne de circulatie, plus plata dirigentiei de santier, a consultantei si a cheltuielilor aferente obtinerii finantarii pentru proiect. Sibiu - Agnita masoara 53 de km.

in schimb, asfaltarea DJ Jina - Şugag este una destul de costisitoare. Pe langa faptul ca drumul se afla in zona de munte, el mai nece­sita ziduri de sprijin si largiri din cauza diferentei de nivel. Aici, costul unui km se ridica la 2,3 milioane de lei. Jina - Şugag are 10 km. Costuri ase­manatoare se regasesc si pe DJ Sadu - Sadurel, drum reabilitat tot intr-o zona turistica. Un km de drum judetean in aceasta zona costa 1,2 milioane de lei. in fine, DJ Rasinari - Poplaca - Orlat, care se intinde pe 14 km, presupune, de ase­menea, investitii majore, inclusiv constructia unui pod important la intrarea in Rasinari. in medie, un km de drum judetean din acest tronson se ridica la 1,25 milioane de lei. Aici este mai greu de estimat cat dureaza constructia unui km de drum, deoarece lucrarile sunt atacate in acelasi timp pe mai multe tronsoane, iar stratul final de asfalt se pune concomitent pe intreaga lungime a drumului.
de Cosmin Pal


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 22 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter