SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCe e fost si ce-a ajuns! Cooperativa de Consum Agnita

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in urma cu 22 de ani, Cooperativa de Consum Agnita era cea mai performanta unitate din oras. Beneficiile realizate de angajatii acesteia, pentru rezultatele obtinute, erau invidiate de toti ceilalti agniteni. in plus, lucratorii din comert se bucurau de respectul tuturor locuitorilor.


Indiferent de marfa; o carte buna sau hartie igienica, parfum, detergenti, sapun, camasi, chiloti, vata, paine, mezeluri, peste, zahar, bere, totul se cumpara stand la cozi interminabile sau "pe sub mana ", daca te aveai bine cu gestionarul. Nu mai vorbesc despre marfurile "de lux", cafea, portocale, ciocolata, Pepsi, tigari B.T. (Bulgar Tabac), pentru care aveai nevoie de aprobarea presedintelui. Pentru materiale de constructie trebuia sa faci contract de porc, iar pentru televizoare color, trebuia sa te inscrii pe un tabel de asteptare. Şi asteptai pana iti venea randul, dupa cei care aveau prioritate sau relatii. Prioritate aveau directorii si secretarii de partid, iar relatii aveau neamurile, prietenii sau cei care aveau ceva de oferit tot "pe sub mana".

Aceasta facea ca unitatea sa fie foarte importanta in oras iar angajatii ei sa fie respectati si curtati de ceilalti muritori de rind.


in 1979 Cooperativa a inaugurat Complexul Dacia, cea mai mare unitate comerciala din oras, cu magazine de textile si incaltaminte, restaurant cu autoservire, magazin alimentar, hotelul cu restaurantul de cat. I, in care se platea remiza (o taxa suplimentara in restaurantele de lux), consemnate in pliantele turistice ca locuri demne de vizitat.

Dupa 1989 Cooperativa de Consum a devenit proprietatea actionarilor, si-a schimbat numele in "Consum Coop" a mai functionat bine cativa ani, in virtutea inertiei, dar odata cu dezvoltarea comertului privat a inceput sa se dezintegreze, desi avea cele mai mari resurse, avea personalul cel mai scolit in domeniul comercial si detinea, in proprietate, cele mai multe spatii comerciale.
Rand pe rand spatiile au trecut in propietatea altor beneficiari. Unele au fost retrocedate fostilor proprietari, altele au fost inchiriate iar cele mai multe au fost vandute pentru achitarea datoriilor.

S-au vandut in primul rand toate depozitele, cele de pe Avram Iancu si cele de pe Fabricii, apoi laboratorul de cofetarie si brutaria, restaurantul "Gradina de vara " si parterul din Complexul Dacia.

Au fost inchiriate spatiile de pe str. Fabricii, o parte din fostul magazin de electrice si o parte a complexului din piata.Hotelul Dacia este inchis din lipsa de clienti. in hotelul care era odata cel mai luxos din zona, nu au putut fi cazati nici muncitorii care lucreaza la retelele de apa-canal si la artera principala a orasului. Restaurantul in care trebuia sa ai "tinuta corespunzatoare" pentru a fi servit a fost si el inchis, de asemenea marele spatiu unde functiona magazinul alimentar, cel mai bine aprovizionat din zona si unde erau cele mai lungi cozi. Nu mai este nimic nici in spatiul in care puteai cumpara perdele frumoase, covoare, vesela sau incaltaminte de buna calitate, daca aveai relatii.


Acum, din toate magazinele fostei cooperatii, se mai face comert in piata, in spatiile din Ruja si Coves si in ce a mai ramas din fostul magazin de electrice. Dintre toate astea, singurul magazin rentabil este cel de la "electrice". Alimentarele din Ruja, Coves si piata genereaza pierderi, la fel ca si restaurantele din cele trei locatii. De fapt "restaurant " este prea mult spus, ele fiind de fapt simple carciumi, unde se consuma bauturi ieftine in conditii modeste.

Toate "realizarile" acestea au facut ca discutiile de la ultima Adunare Generala a actionarilor, sa fie foarte tensionate, desi Consiliul de Administratie a prezentat rezultatele din 2010 ca fiind pozitive incheindu-se cu profit. Din acesta au putut fi achitate pierderile din 2009, ramanand si 7,6 mii lei pentru dividendele cuvenite celor 39 actionari.


Actionarii s-au aratat sceptici fata de rezultatele raportate, mai ales ca la sfarsitul anului unitatea avea, numai la firma Liliacul, datorii pentru paine de peste 70 mii lei iar la data raportarii acestea au ajuns la 103 mii lei, adica peste 1 miliard in lei vechi.


Desi singurele venituri certe sunt de la magazinul de electrice si din chirii, Consiliul s-a angajat sa achite datoriile din profituri, rentabilizand si celelalte magazine. in acest sens, actionarii au hotarat ca in 2011 sa nu se mai vanda nici un spatiu.

Prezenta la sedinta, reprezentanta firmei Liliacul s-a aratat sceptica fata de aceasta hotarare, firma dorind sa-si recupereze datoria prin compensare cu un spatiu comercial.

Va reusi Consiliul de Administratie sa opreasca in 2011, caderea inexplicabila a acestei unitati comerciale, ori va vinde in continuare spatii nerentabile pentru Consum Coop dar profitabile pentru altiisMasini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 26 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter