SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCeata Junilor in Cipru

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Cindrelul - Junii " Sibiu, alaturi de Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, prin reprezentanti ai junilor tineri (Ceata Junilor), a fost partener la proiectul initiat de Asociatia Culturala din Ormidia, derulat in Cipru, in perioada 3 – 11 septembrie 2010, prin finantare de la Comisia Europeana. La schimbul de tineri intitulat Let’s dance! Poverty and Social Exclusion au participat tineri din Romania, Lituania, Grecia, Malta, Ungaria si, bineinteles, tara gazda, Cipru. Timp de o saptamana, organizatorii au gandit activitati si provocari pentru tineri, astfel incat, intr-o atmosfera de prietenie si destindere, acestia sa acumuleze cunostinte si informatii importante pentru dezvoltarea lor viitoare ca adulti ai Uniunii Europene. Astfel tinerii, impartiti in echipe multinationale, au practicat jocuri de socializare, de cunoastere si li s-a dat ocazia sa-si exprime ideile pe o tema data, iar mai apoi sa ajunga la un numitor comun, la o concluzie pe care sa o prezinte celorlalte echipe.

Ceata Junilor in Cipru

Discutiile din cadrul seminarilor nu au fost menite sa gaseasca o solutie universal valabila, ci mai curand sa stimuleze schimbul de idei, libertatea de expresie si sa atraga atentia asupra realitatilor europene. Temele discutate in cadrul seminarilor au fost: explorarea diverselor tipuri de saracie, excluderea sociala, realitatile Europei, diversitatea culturala, minoritatile si lupta impotriva rasismului. Fiecare dintre temele abordate pe plan teoretic au fost mai apoi puse in practica cu ajutorul unor metode creative variate: dans, arta plastica sau versuri.

Astfel, echipa a carei tema a fost axata pe discutarea problemelor de rasism existente in Europa si a situatiei minoritatilor a exprimat prin dans, prin miscare corelata cu muzica viziunea comuna asupra acestui subiect. Tot printr-o coregrafie realizata de tineri din echipele multinationale s-a reflectat ideea de diversitate culturala in Europa.

Arta plastica a fost forma de exprimare a ideilor pe tema saraciei si, de-asemenea, a barierelor culturale. Cu ajutorul unor materiale reciclabile si a altor obiecte neconventionale, tinerii au reflectat intr-o maniera creativa temele atribuite.

Ceata Junilor in Cipru

Schimbul de idei pe tema excluderii sociale si a saraciei a prins contur in forma unor versuri care, alaturate muzicii, au constituit imnul acestui proiect. Cantecul despre saracie si excluderea sociala a fost inregistrat intr-un studio si prezentat, in diverse ocazii, in fata publicului.
Numitorul comun al participantilor la schimbul de tineri din Cipru nu a fost doar varsta si cetatenia europeana, ci si dragostea pentru folclor si apartenenta la un ansamblu de dansuri si cantece din tara de provenienta. Astfel, in aceasta perioada, au fost organizate spectacole folclorice in diverse locatii din Cipru: Ayia Napa, Achna Forest, Ormidia. La fiecare dintre aceste reprezentatii, programul delegatiei din Romania a fost ovationat, iar cetatenii de origine romana prezenti printre spectatori au fost vizibil emotionati. Prezentarea tarii noastre s-a facut nu doar prin muzica si dans, ci si prin intermediul unor materiale promotionale si de prezentare a Romaniei, a Sibiului si a folclorului din judetul nostru, in cadrul zilei speciale dedicate tarii noastre. imbracati cu frumosul costum popular din Marginimea Sibiului, junii tineri au intampinat oaspetii dupa datina strabuna, cu paine si sare, in ritmurile muzicii populare traditionale. Ziua Romaniei a inclus momente de vizionare de filme, slide-uri, quiz interactiv, jocuri de socializare si mult indragite dansuri populare, precum hora si perinita.
Fiecare dintre grupurile participante a avut ocazia de-a prezenta tara de provenienta si de-a face cunoscute informatii despre folclorul si obiceiurile locale. Astfel tinerii din Romania au invatat despre maltezi, despre lituanieni, despre greci si ciprioti, dar si despre vecinii unguri, in spiritul acceptarii si a respectarii diversitatii culturale.

Tot in acelasi scop a fost organizata si o seara interculturala, in cadrul careia fiecare tara participanta a pregatit o masa traditionala, ce a inclus feluri principale de masa, desert si bauturi locale. Cina interculturala s-a dovedit o ocazie extraordinara de socializare si cunoastere a membrilor Uniunii Europene.

Dimensiunea interculturala a fost punctata si prin montarea unui dans european, ce a constat dintr-un colaj de momente muzical- coregrafice din folclorul fiecarei tari participante, dans prezentat pe scena de catre tinerii din Romania, Cipru, Lituania, Ungaria, Grecia si Malta.
Orarul acestui schimb de tineri a fost unul solicitant, insa plin de recompense sufletesti si de invataminte pe termen lung. Educarea tinerilor este foarte importanta, iar ocaziile de socializare fata - fata trebuie incurajate si exploatate la maxim, mai ales in contextul in care este tot mai mare influenta comunicarii cibernetice.

Programul Uniunii Europene  "Tineret in Actiune" (Youth in Action) sustine activitatile de invatare non formala pentru tineri, prin proiecte, ce pot fi implementate in perioada 2007 - 2013. Programul vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate si toleranta, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari, promovarea cooperarii europene si contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatii de tineret.
Programul are o serie de prioritati permanente: cetatenia europeana, participarea activa a tinerilor, diversitatea culturala, includerea tinerilor cu oportunitati reduse. La acestea se adauga prioritati anuale, reprezentate in anul 2010 de propunerile de proiect care vizeaza aspecte precum: combaterea saraciei si excluderii sociale, somajul in randul tinerilor si promovarea participarii active in societate a tinerilor someri, precum si constientizarea si mobilizarea tinerilor cu privire la provocarile globale.

CJCPCT Sibiu

Director,
Silvia Macrea
Sursa: www.sibiul.ro
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 23 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter