SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCel mai varstnic veteran de razboi: 100 de ani si trei luni

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »
Eroul acestei evocari a implinit recent onorabila varsta de 100 de ani si 3 luni. Acum este ingrijit de urmasi intr-un scaun pe rotile, supravegheat de copiii, nepoti, stranepoti si stastranepoti, insa in urma cu mai bine de 65 de ani a trait o fascinanta poveste de razboi, luptand pentru pentru eliberarea Basarabiei, Bucuvoniei si tinutului Herta.

Leon Balastiu a vazut lumina zilei in satul Cinesor, comuna Voina, Fagaras, la 19 noiembrie 1911 intr-o familie de tarani care l-au educat in spiritul dragostei fata de tara si de glia strabuna. Scoala primara a absolvit-o in satul natal iar liceul l-a absolvit in Fagaras la " Ladul Negru`, fiind unul dintre elevii eminenti. Apoi a urmat scoala comerciala din Sibiu ca bursier, beneficiand de hrana si cazare gratuite. In timpul scolii a lucrat la banca " Prima Ardeleana` din Sibiu pentru a agonisi bani in vederea absolviri studiilor superioare. In anul 1933, la varsta de 22 de ani, a urmat Academia de Inalte Studii Comerciale din Cluj, fiind printe studentii remarcati. Pe timpul studiilor universitare s-a ocupat si cu " comertul`, editand cursuri pe care le redacta si le oferea colegilor sai student, castigand banii necesari intretinerii. Dupa absolvirea facultatii revine la Sibiu unde este incadrat la " Prima Ardeleana`. La 27 de ani se casatoreste cu Ana-Mioara Vetulia, fiica directorului scolii normale " Andrei Saguna` din Sibiu - actuala facultate de teologie " Andrei Saguna` din cadrul universitatii " Lucian Blaga`. A lucrat la banca pana la pensionare.

In razboi a luat parte de la 22 iunie 1941 pana in luna mai 1943, cand a fost avansat la gradul de plutonier major si trecut in rezerva. A fost mobilizat in regimentul 4 din divizia 11 infanterie si incadrat in functia de casier al regimentului. A ajuns cu regimentul pana in zona luptelor din cotul Donului unde a supravietuit aproape 5 luni, in plina iarna, in 1943. Pentru modul cum si-a indeplinit datoria aliatii l-au decorat cu titlul " Crucea de Fier Germana`. De altfel, cu sprijinul acestora a reusit sa scape din incercuire, stapanind bine limba germana. Prin intelegere cu soferul unei masini ce transporta militari germani, acesta i-a permis lui si inca unui sublocotenent roman sa iasa din incercuire fiind transportati pe aripile masinilor Skoda. Cat a stat in incercuire a suferit mult de foame si frig, socul mortii unor camarazi din cauza foametei si a frigului urmarindu-l pentru tot restul vietii. Pentru a se ocroti de degeraturi a facut rost de o pereche de cizme care l-au salvat. Cat a stat la incercuire, aproape 5 luni, " n-a pus limba pe paine`, hrana de baza constituind-o cartofii copti. Dupa ce a reusit sa scape de la incercuire, a ajuns in zona orasului Odesa unde a predat documentele. Cat a calatorit 5 zile pe aripa camionului german camarazii aliati i-au dat lui si sublocotentului cate putin din ratia lor de mancare pentru a supravietui. Dupa 4 luni de refacere, unitatea lui a fost in intregime incercuita si transformata in prizonieri de razboi.

Reintors la Sibiu si-a reluat locul de munca la banca, unde a lucrat pana la pensionare in 1971, la varsta de 60 de ani. `Sunt mandru ca atata timp cat am fost sub arme mi-am facut datoria fata de patrie si am un deosebit respect fata de ostasii armatei romane de astazi care au preluat si continua cu cinste, deminitate si onoare traditiile Armatei`, a spus cu ocazia aniversarii Leon Balastiu.

col. (r) V. Neghina


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 19 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter