SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCele mai putine cazuri de tuberculoza la copii din Romania

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Potrivit declaratiilor dr. Ovidiu Nicolae Francu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, la 24 martie s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Tuberculozei marcand descoperirea de catre Robert Koch a bacilului ce provoaca teribila boala. S-a intamplat la 24 martie 1882, marea descoperire dand multe sperante oamenilor sfarsitului de secol al XIX-lea, cand tubeculoza era o boala incurabila. "Se estimeaza ca aproximativ doua miliarde din populatia globului sunt infectate cu bacilul Koch ", a declarat dr.

Ovidiu Nicolae Francu subliniind faptul ca a fi infectat, nu inseamna a fi bolnav de tuberculoza, ci ca exista posibilitatea ca, in anumite conditii, cel infectat sa devina bolnav. "Conditiile in care infectia se transforma in boala sunt: malnutritia, alcoolismul, tabagismul, tratamente pentru neoplazii, diabet, afectiuni gastrice, SIDA, tratamentele imunosupresive ", mai spune medicul Ovidiu Nicolae Francu.Nu e de neglijatTuberculoza nu este o boala de neglijat, intrucat la nivelul globului, in fiecare an se inregistreaza in jur de noua milioane de cazuri noi, tot anual murind din cauza bolii in jur de 1,5 milioane de oameni. in ceea ce priveste tara noastra, comparata cu tarile bogate ale Uniunii Europene, are incidenta cea mai crescuta. "Daca la noi, in Romania, incidenta medie a tuberculozei este de 98, la suta de mii de locuitori, in tarile dezvoltate este de sub 10 la suta de mii de locuitori. Deci, iata, ca la noi este de aproape zece ori mai multa tuberculoza decat in aceste tari ", arata doctorul Ovidiu Nicolae Francu, facand, totodata, o comparatie si cu fostele tari comuniste, precum Cehia, Slovenia, Slovacia sau Ungaria, unde incidenta este sub 30 la suta de mii de locuitori.

Astazi, spre deosebire de perioada de dinaintea descoperirii chimioterapicelor antituberculoase, cand mai mult de jumatate dintre cei diagnosticati cu aceasta boala decedau, tuberculoza poate fi tratata cu succes. "Daca e diagnosticata precoce si daca este tratata corect este vindecabila. Netratata duce la deces in doua din trei cazuri ", mai spune doctorul Ovidiu Nicolae Francu, subliniind faptul ca, cu cat pacientul ajunge mai repede la medic, cu atat el se vindeca mai repede. in acest sens, simptomele care ar trebui sa-l duca pe un om la medic si la un examen radiologic toracic sunt : tusea persistenta de cel putin trei saptamani, oboseala, adinamia, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate, febra, subfebra persistenta, transpiratiile nocurne sau expectoratia cu sange.Optimism si nu preaDesi previziunile sunt optimiste, ceea ce-i ingrijoreaza pe medici este infectia cu germeni chimiorezistenti la medicamente - MDR - multy drug resistant, care fac ca medicamente precum Hidrazida si Rifampicina, folosite cu mare succes, in cazul tuberculozei obisnuite, sa devina ineficiente. "Noi va trebui sa inlocuim aceste medicamente, cu altele din linia a doua, dupa cum le numim, care sunt scumpe, cu reactii adverse multiple, au o eficienta scazuta si o durata de tratament extrem de lunga de 18 - 24 luni ", mai spune specialistul.

Tuberculoza este o boala de care trebuie sa fim constienti, simptomele enumerate mai sus fiind motive suficiente pentru a merge la medic. Atat pentru sanatatea noastra, cat si a celor din jur, pentru ca boala se transmite numai interuman pe cale aeriana, sursa principala de infectie fiind bolnavul, care imprastie bacilul Koch prin tuse, vorbit, stranut sau particule de saliva infectate. Din fericire, cazurile de tuberculoza MDR nu sunt foarte frecvente in prezent, programul national de sanatate care are in vedere tratamentul tuberculozei fiind, de altfel, cel mai eficient dintre toate celelalte programe, care urmaresc tratamentul altor boli grave.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter