SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCentenar Emil Cioran (1911-2011)

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Multi l-au acuzat pe Cioran (unii inca-l blameaza) de lipsa de patriotism pentru ceea ce scrisese in "Ispita de-a exista", a doua lui carte de cand se stabilise la Paris. Iata un fragment: "Marturisesc ca am considerat odinioara ca o rusine faptul de-a apartine unei natiuni care e oarecare, unei colectivitati de invinsi, asupra originii carora nu-mi era ingaduita nicio iluzie. Credeam, si poate nu ma inselam, ca noi ne tragem din drojdia barbarilor, din pleava marilor navaliri, din acele hoarde care, neputincioase sa-si continue mersul lor spre Apus, s-au tupilat de-a lungul Carpatilor si a Dunarii, cautandu-si culcus ca sa dormiteze; masa de dezertori la marginea Imperiului, golanime spoita c-un nimica de latinitate. Asa trecut, asa prezent. Şi asa viitor. Ce incercare pentru tanara mea aroganta!".

in realitate, scriitorul, filozoful, tanjea dupa anii copilariei si tineretii, dupa Rasinarii natali, dupa Sibiul liceului, oras pe care-l compara cu cele mai frumoase din Europa: "As spune ca sunt trei orase in lume care m-au fascinat: Parisul, Dresda si orasul meu natal (sic!) Sibiul (...) Cu cativa ani in urma, Romania a fost zguduita de un puternic cutremur de pamant; a doua zi, citesc in Herald Tribune, chiar pe prima pagina, ca Sibiul e la pamant. imi amintesc ca era o sambata. Pentru mine a fost o lovitura absolut teribila. M-a cuprins brusc o criza de disperare cumplita. Am iesit din casa, voiam sa intru intr-o biserica, am trecut prin fata catedralei Notre Dame, dar, nu stiu cum, n-am simtit niciun imbold sa intru. Total demoralizat, am continuat sa merg pe jos si pasii m-au purtat, nu stiu cum, intr-un cartier unde privirea mi-a cazut pe afisul unui film pornografic. M-am oprit si am intrat. Sala era plina de muncitori imigranti, mana de lucru de prin alte tari. Filmul era lamentabil, absolut ignobil, dar, in starea in care ma gaseam, era exact ce imi trebuia. Mi-am zis, iata, e absurd, dar o civilizatie unde ruleaza astfel de filme este condamnata. Cel putin, mi-am zis, sub un regim comunist, un astfel de film nu ar fi tolerat. Era ca o consolare. (...) Şi mi-a venit in gand Sibiul, Hermannstadt, Nagyszeben, orasul pe care atat de mult l-am iubit".

De fapt, in toate discutiile cu diversi, Emil Cioran pomenea de Transilvania, de Sibiu, de Rasinari, iar in aprilie 1990, cand a aflat, din ziare, probabil, ca un grup de elevi sibieni se afla pentru doua zile la Paris, a dat fuga sa se intalneasca, pe treptele primariei generale, cu ei. Atunci l-a intalnit pentru prima si ultima oara, pentru ca avea sa moara cinci ani mai tarziu.

Foto: Emil Cioran in apartamentul din Paris


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 05 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter