Primaria Municipiului Sibiu si Baia Populara Sibiu pregatesc un amplu proiect de reabilitare a instalatiilor tehnice ale Baii. Proiectul vizeaza in primul rand modernizarea retelelor de apa, canalizare si electricitate, a sistemelor de incalzire a apei si termoficare, dar si reparatiile in urma acestor lucrari. Proiectul va cuprinde si crearea de noi spatii prin utilizarea mansardei si a spatiilor ineficiente in prezent. Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, primarul interimar Astrid Fodor va supune aprobarii Consiliului Local Sibiu in sedinta din luna august indicatorii tehnico-economici rezultati din studiul DALI, efectuat in vederea realizarii investitiei. "Baia Populara Sibiu este un obiectiv foarte cautat de sibieni, peste 60.000 de persoane apeland la serviciile Baii anul acesta. In acest context reparatiile capitale la retelele de utilitati vor asigura o eficienta sporita a serviciilor. Pe de alta parte am initiat acest proiect pentru a gasi solutii de utilizare la maxim a spatiului oferit de cladire, cautand astfel sa diversificam si oferta de servicii, astfel incat Baia sa devina si mai atractiva pentru sibieni", spune Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.
Cea mai veche cladire publica
Baia Populara Sibiu a contractat in luna martie serviciile de proiectare, studiul DALI fiind deja predat municipalitatii. Acesta defineste oportunitatea interventiei, necesarul de lucrari si valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acestea. Conform acestui studiu, investitia se impune din cauza uzurii avansate a tuturor instalatiilor, dar si necesitatea unor interventii la structura de rezistenta a cladirii. Odata cu aceste lucrari la retele se va avea in vedere si utilizarea mai eficienta a spatiului prin reconversie si reamenajare. Interventia se impune in contextul in care cladirea in care se afla Baia Populara Sibiu este una istorica, construita in anul 1904, fiind una dintre cele mai vechi constructii de interes public din Sibiu. Pana in prezent, imobilul nu a beneficiat de nicio reparatie capitala, astfel incat s-a degradat cu timpul.
Solutie antiumiditatea
Retelele de utilitati necesita reparatii urgente conform studiului amintit, prezentand defecte si o eficienta scazuta. Problema umiditatii excesive a aerului va fi rezolvata prin amenajarea unui sistem de aerisire si prin montarea de dezumidificatoare. Proiectul prevede si imbunatatirea sistemului de incalzire a apei, in prezent aceasta fiind incalzita cu ajutorul aburului, un sistem ineficient si costisitor. In acelasi domeniu al utilitatilor, proiectul prevede amenajarea de instalatii noi de tratare si filtrare a apei din bazine, mutarea centralei termice si refacerea integrala a sistemului de incalzire.
Spatiul folosit mai eficient
Odata cu lucrarile la retelele de utilitati si reparatiile in urma acestora, se vor realiza si o serie de compartimentari si vor surveni schimbari in utilizarea unor spatii. In subsolul cladirii se vor crea bai suplimentare cu cazi, dusuri si vestiare, iar dupa eliberarea spatiului centralei termice se va crea o sala de fitness. La parter se va crea un culoar de trecere intre sauna si bazin, o metoda mult mai eficienta de circulatie a clientilor intre sauna si bazinul de inot. La etajul I al cladirii se va amenaja o terasa, iar in pod se are in vedere mansardarea in volumul existent, spatiul urmand sa fie utilizat pentru activitati sportive si de recreere.
Avand in vedere importanta istorica a cladirii, proiectul propune si restaurarea balustradelor, a usilor si coloanelor, a cabinelor de schimb, a scarilor, a elementelor de feronerie si de piatra. Cosul de fum va consolidat si reabilitat si acesta pentru ca se doreste pastrarea lui, fiind parte a cladirii istorice.
Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, valoarea indicatorilor tehnico-economici (estimativ) pentru aceaste lucrari este de 12.683.029 lei, termenul de executie prevazut pentru aceasta fiind de 12 luni.
de Laura Buciu