SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCentrul Sibielului isi schimba fata printr-un concurs inedit

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un spatiu de joaca pentru copii, un refugiu verde, de liniste si destindere, si punerea in valoare a monumentului eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale. Acestea sunt principalele obiective urmarite prin concursul de arhitectura "Sibiel - Cultura construita", cu tema "Reamenajarea centrului satului", un program ce a unit ideile locuitorilor satului, administratiei publice si ale arhitectilor din toata lumea. 25 de astfel de proiecte s-au inscris in competitie, cel castigator apartinandu-i arhitectului Eduard Spindler din Sibiu.

Planuri pentru 2013

Daca astazi centrul Sibielului nu ofera intocmai un spatiu potrivit pentru ca cei mici sa se poata juca cele specifice copilariei ori sa poata incerca experientele unui adevarat parc in localitate, iar cei varstnici nu au, inca, ocazia de a-si spune povestile nepotilor afara, in aer liber, pe o banca, anul acesta administratia locala isi propune o schimbare. Astfel, Eduard Spindler, castigatorul concursului, vrea sa evidentieze caracterul rural mulandu-se pe necesitatile satenilor. in acest sens, propune crearea unei alei pietonale de-a lungul raului si langa carosabil, din pavale cubice gri, combinand obiecte de mobilier urban traditionale din lemn, utilizate, de altfel, si in zona locului de joaca ce se doreste a fi amenajat. De asemenea, ca material se va folosi piatra de rau si modul traditional de pus in opera. in ceea ce priveste zidul de sprijin al malului raului, acesta este propus integral pentru consolidare, transformat si folosit pe post de loc de sezut, pastrandu-se, in acelasi timp, o zona verde pentru mentinerea ideii satului traditional. "Iar pentru colectarea apelor meteoritice nu este nevoie de rigole din beton, care sa strice aspectul traditional al satului. Din piatra de rau se pot realiza usor rigole aspectuoase cu costuri reduse", se specifica in prezentarea proiectului arhitectului premiat. De asemenea, tot in programul lui 2013, prin acest proiect se urmareste amenajarea unor spatii publice dedicate diferitelor manifestatii, intalnirilor comunitatii, expozitiilor sau workshopurilor, precum si a unei piste de popice, ce reitereaza istoria localitatii. "Din punctul meu de vedere, e un proiect ce aduce eleganta intr-un sat autentic de munte", marturiseste Horatiu Racuciu, primarul orasului Saliste.

Finantare de 100.000 de lei

Deci, 2013 promite schimbari in Sibiel. Primaria Saliste finanteaza cu 100.000 de lei, iar rezultatele se vor sa dureze cel putin zece ani, dupa cum afirma primarul. Dar si castigatorii au primit premii. Astfel, premiul intai a constat in 6.000 de lei, premiul al doilea 4.500 de lei, iar cel de-al treilea in 1.700 de lei. in ceea ce priveste jurizarea celor 25 de proiecte, aceasta a inceput vineri, ora 10, si a tinut pana sambata, ora 19, membrii comisiei declarandu-se multumiti de participanti. Astfel, juriul a fost compus din Mirela Ileana Weber, din Austria, presedintele juriului, Horatiu Racuciu, primarul orasului Saliste, Aurel Pau, presedintele Asociatiei "Sibiel 2000", Gerhard Stadler, profesor al Universitatii Tehnice din Viena, Peter Schneiderm de la "Schneider &Lengauer Architekten", Vera Marin, de la Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Ernö Bogos din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania. Initiativa competitiei a avut la baza, de fapt, ideea unor locuitori din satul Sibiel, care au dorit modernizarea spatiului, cu respectarea traditionalului. Asa ca, avandu-se in vedere modelul experientei locale a Fundatiei "Heritas" din Sibiu si experienta Asociatiei "LandLuft" din Austria, s-a putut desfasura competitia de la Sibiel. "Mai toate proiectele pe care le-am jurizat au avut viziuni futuriste, aliniindu-se cu cerinta locala. Ma bucur ca au fost arhitecti interesati de Sibiel. E un bun exemplu de bune practici aplicate. E o premiera in mediul rural in tara noastra, o idee originala care sunt convins ca va da roade", conchide Horatiu Racuciu.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 20 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter