SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Cercetare de milioane in centrele specializate ale ULBS

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

in ideea in care rolul unei institutii de invatamant de valoare nu este doar sa le transmita studentilor sai informatia, ci si sa o obtina ea insasi, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu a dezvoltat in urma cu sapte ani un departament specializat in cercetarea stiintifica. in cadrul institutiei functioneaza, de asemenea, peste 30 de centre de cercetare, cinci dintre aceste fiind acreditate de Consiliul National al Cercetatarii Åžtiintifice in invatamantul Superior. Rezultatele se masoara in zecile de proiecte de cercetare derulate, in acreditarea revistelor si a buletinelor stiintifice, dar si in premierea rezultatelor de exceptie obtinute in domeniu de studenti si cadre didactice.

Financiar vorbind, cercetarea e rodnica: in decursul unui singur an, Universitatea Lucian Blaga a reusit sa atraga peste 10 milioane lei fonduri destinate cercetarii. Suma a crescut simtitor de la an la an, in conditiile in care, spre exemplu, in 2004, pentru cercetare se atrageau mai putin de 800.000 lei, iar in ultimii trei ani, suma a depasit constant 10 milioane lei. Cu aceste sume se finanteaza cercetarea in sine, dar se si achizitioneaza echipamente, se realizeaza publicatii, se asigura participarea la manifestari stiintifice sau se remunereaza personalul implicat in cercetare, fie ca e vorba de cadre didactice, studenti, masteranzi sau doctoranzi.

Granturi de cercetare

Pe langa proiectele derulate cu fonduri europene, Universitatea "Lucian Blaga" se numara anual printre beneficiarii granturilor de cercetare ale Consiliului National al Cercetarii Åžtiintifice din invatamantul Superior (CNCSIS).

Derulate pe parcursul a mai multi ani, acestea sunt axate pe domenii diferite de activitate: "Determinarea impactului societatii bazate pe cunoastere asupra competitivitatii firmei viitorului si valorificarea acestuia prin construirea unui model comportamental coerent de management", "Extinderea paradigmei analizei scurtcircuitelor monofazate in retelele electrice de inalta tensiune prin metode clasice si euristice", "Adaptarea curriculara - instrument fundamental in educatia incluziva", sau "Cercetari privind producerea, caracterizarea si modelarea structurala si functionala a polizaharidelor sintetizate de microorganisme extrem halofile".

Sunt in derulare, de asemenea, granturi in domeniul resurselor umane, referitoare la reconstructia identitara, la sisteme de clasificare automata a datelor nestructurate, sau modele metodologice europene si nord-americane in teoria literara romaneasca moderna.

Dezvoltare si Inovare

Importante sunt si proiectele in care universitatea este partener sau colaborator, alaturi de alte universitati. "Sistem inteligent de asistare a deciziei in planificarea si proiectarea avansata a produselor si proceselor" si "Sisteme agabaritice de control al miscarii plane si spatiale utilizabile in industria autovehiculelor" sunt doua dintre proiectele de amploare derulate la acest capitol, la care se adauga alte noua proiecte in colaborare cu alte universitati din tara. Cercetarile se desfasoara prin Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.

in cercetare s-au implicat si cadrele didactice tinere, la nivelul ULBS derulandu-se astfel trei proiecte: "Sistem de clasificare automata a datelor nestructurate folosind metaclasificatoare bazate pe metode tip Support Vector Machine si Naive Bayes", "Modele metodologiece si ideologice europene si nord-americane in teoria, critica si istoriografia literara romaneasca din perioada 1965-2010" si "Reconstructia identitara a tinerilor de etnie romana si maghiara sub impactul manelizarii. Consecinte asupra implicarii sociale, civice si politice". Cele trei proiecte ale tinerilor cercetatori au obtinut o finantare cumulata de 611.040 lei.

Recunoastere ISI

La ULBS se organizeaza periodic trei conferinte indexate Thomson Reuters; este vorba de "Balkan Region Conference on Engineering and Business Education", "International Economic Conference" si "The Romanian Educational Network International Conference". De asemenea, revista Transilvania Review of Sytematical and Ecological Research este indexata Thomson Reuters, aceasta fiind organizatie care monitorizeaza productia stiintifica internationala in functie de anumiti indici scientometrici si este numarul unu la nivel mondial raportat la numarul de publicatii indexate, volum de informatie, recunoastere internationala.

La nivel national, universitatea sibiana editeaza zece reviste cotate cu B+ de CNCSIS: General Mathematics; American, British and Canadian Studies; Revista Teologica; Acta Terrae Septemcastrensis; Germanistiche Beitrage, Acta Medica Transilvanica, Revista Economica, Management of Sustainable Development, Academic Journal of Manufacturing Engineering si Studias Securitas. O alta evista intra in categoria B: Acta Universitatis Cibiniensis / Technical Series. CNCSIS este singura institutie din Romania care realizeaza o ierarhizare a revistelor stiintifice.

Rezultate recunoscute

De aproape un deceniu, Universitatea "Lucian Blaga" recompenseaza meritele studentilor si profesorilor care se remarca in activitatea de cercetare. Astfel, anual se acorda Premiul "Lucian Blaga" - pentru studentii cu rezultate deosebite in activitatea de cercetare stiintifica si creatie artistica si Premiul "Ad augusta per angusta" - pentru cadrele didactice tinere cu rezultate foarte bune in activitatea de cercetare stiintifica. De asemenea, se acorda premii si diplome de merit pentru initiative in domeniul mentionat.

Pentru profesori, rezultatele pe care le obtin in centrele de cercetare sunt o dovada concreta a calitatii invatamantului, iar pentru studenti, in special pentru cei din anii terminali, participarea in echipele de cercetare este o parte extrem de importanta a activitatii de pregatire.

* Anul trecut, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a inaugurat un Centru de Cercetari Avansate in Domeniul Artelor Spectacolului si un studio de teatru, in cadrul Facultatii de Litere si Arte. Investitia s-a ridicat la 112.641 lei.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 01 noiembrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter