SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Cetatene, fa-ti datoria - Satul moare, precum omul! "

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Manifestarea de vineri, 18 iunie a fost onorata de prezenta primarilor Radu Curcean (gazda manifestarii) si Stanulet Chirion (comuna Chirpar) dar si a presedintilor de asociatii Ioan Grunca - Asociatia A.T. Laurian Fofeldea si Gheorghe Donu - Asociatia Obstea Satului Sasaus. Multi au fost invitati, putini au fost prezenti. Marii absenti remarcati au fost reprezentantii protopopiatului Agnita si ai parohiilor bisericilor pictate de fratii Grecu, toti invitati dar ilustri absenti.

Expozitia gazduita de sala mare a primariei, structurata pe doua componente (patrimoniu local si comunitatea), a asigurat subiectul dezbaterilor. Podisul Hartibaciului inca mai pastreaza un patrimoniu valoros (imobil, mobil si imaterial), un patrimoniu neglijat si neidentificat corespunzator. Iar populatia mostenitoare a acestui patrimoniu nu constientizeaza valoarea acestuia, multe initiative din acest domeniu fiind lipsite de efect. Dl Ovidiu Calborean - seful serviciului monumente istorice din cadrul Directiei de Cultura a insistat pe necesitatea conservarii si promovarii acestui " Patrimoniu in pericol ", interventiile si constructiile neautorizate incepand sa polueze zona si sa modifice peisajul cultural autentic.

Dar oare cum sa sprijini acest efort daca proprietarii si gestionarii acestui patrimoniu istoric lipsesc de la dezbaterile publice organizate in acest scop? Se invoca deseori lipsa sprijinului comunitar, al finantarilor necesare conservarii bisericilor, monumentelor istorice si zonelor protejate dar, in acelasi timp, nu se observa faptul ca finantarile europene destinate acestor scopuri sunt neaccesate, lipsind proiectele necesare. Iar pentru proiecte este necesar un efort colectiv, in care epitropi, preoti si specialisti sa aleaga cele mai bune solutii pentru elaborarea unor documentatii viabile. Vorbim de lipsa punctelor de informatii turistice, de Obiective Turistice inchise (fara un acces facil la monument), lipsa oamenilor calificati sa prezinte comunitatile cu valorile ei, mentalitatea conservatoare a locuitorilor etc. Lista nevoilor remarcate este lunga si sperie atat prin complexitate cat si prin lipsa mijloacelor financiare.

Şi toate acestea in comunitati pe cale de disparitie, depopularea generand situatia prezenta. Daca, pana nu demult, biserica, scoala si familia erau institutiile fundamentale ale lumii rurale remarcam ca scoala se desfiinteaza (copiii facand naveta in resedinta de comuna), familiile sunt destramate (unii lucrand aiurea pentru un pumn de arginti) iar multe biserici si monumente sunt administrate de oameni pusi pe capatuiala si lipsiti de cultura necesara evaluarii nevoilor.

Parintele din Coves, Cosmin Cosorean, a sustinut initiativele satului Coves (nevoia edificarii unui punct muzeal local, al unui punct de informatii turistice, etc) fiind singurul prezent la dezbateri.

Unde sunt preotii facatori de istorie, modele de corectitudine si de viata exemplara?

Unde este Zosim Oancea, preotul care a transformat Sibielul in destinatia turistica rurala favorita din judetul Sibiu? Unde sunt preotii care cu cultura lor vasta erau primii in consiliile de administratie ale reuniunilor de credit si bancilor populare, care sprijineau initiativele agricole ale cetatenilor (livezile si atelierele scolare, etc) si isi invatau obstea sa aleaga calea de mijloc, in toate cele lumesti?

O dezbatere vie s-a tinut pe tema salarizarii unui animator in fiecare sat, persoana de contact pentru grupurile de turisti (si nu numai), alternativa fiind o asociatie a comunitatii locale care sa elaboreze proiecte si sa solutioneze gradual problemele comunitare. Argumentele pro-contra sunt multiple si pertinente.

Lectorul univ.dr. Mihaela Astafie a prezentat conceptele de bisecuritate si biodiversitate in contextul in care podisul Hartibaciului este sit natura 2000 iar majoritatea cetatenilor nu cunosc avantajele acestei protectii legiferate. Logo-ul "Aici Nu se cultiva organisme modificate genetic ", lansat de Ecomuzeu, ar asigura, prin sustinerea de catre administratiile publice locale, o buna imagine pentru turismul ecologic si agroturism, cunoscut fiind faptul ca exista deja, si in turismul intern, un segment important pentru acest tip de oferta. S-ar sparge tiparele informatiei iar sudul Transilvaniei ar putea sa-si prezerve agricultura traditionala si modul de viata natural si autentic.

Dezbaterile au prilejuit si lansarea invitatilor "neoficiale " pentru marile sarbatori ale anului (in iulie, la Fofeldea si 21-22 august, la Sasaus), ambele manifestari fiind concepute pentru ca toti cei nascuti pe aceste meleaguri sa revina pentru trei zile acasa, tema principala a manifestarilor fiind: "Are viitor satul meu? ".

in context s-au distribuit chestionare pentru elaborarea "Catalogului Meseriasilor din judetul Sibiu " - primul de acest gen din Romania, un instrument necesar si extrem de oportun. Toti meseriasii din judetul Sibiu se pot inscrie gratuit in prima editie a acestui catalog! (vom reveni). Prezentarea monografiei "Reuniunea Meseriasilor din Saliste " - autor: Vasile Crisan a trezit un viu interes intre cei prezenti.

in acelasi cadru s-au inmanat cele noua colectii 2008-2009 din revista Transilvania, donatii ale Centrului Cultural Interetnic Transilvania pentru primarii (bibliotecile publice locale), un mic semnal de vitalizare a "punctelor de acces public la cultura si informatie ".

O premiera o reprezinta si lansarea initiativei Clubul "Amicii Ecomuzeului " o parte din cei prezenti completand formularul de inscriere in acest club informal.

in finalul simpozionului toti invitatii au degustat produse traditionale din Sasaus (din care nu au lipsit telemeaua de vaca, slanina, socata, siropul de soc dar si rachiul de mere), remarci pesimiste facandu-se auzite: "in cativa ani nu mai are cine sa le produca "!

Sa nu uitam versurile adaptate ale poetului:

"Pe langa plopii fara sot, adesea eu treceam ...

Puteam sa trec si printre ei, dar ce ghiseft faceam ...? "

Avem valori in sat dar stim oare sa le valorificam?

Cu cine sa le valorificam si pentru cine?

Asociatia Ecomuzeul Regional Sibiu

Marius HALMAGHI
de Teodor BOANTA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 24 iunie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 12 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter