SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGChiriac alege si consiliaza viitoarele Capitale Culturale

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Pentru prima oara in istorie Romania are un membru comitetul european care selecteaza, monitorizeaza si consiliaza viitoarele Capitale Culturale Europeane – Constantin Chiriac, directorul Teatrului National `Radu Stanca` din Sibiu.Cea mai recenta intalnire a Consiliului Educatie, Tineret si Cultura al Uniunii Europene, care s-a desfasurat la Bruxelles in perioada 26-27 noiembrie 2009, s-a inchieat cu o premiera pentru tara noastra. Consiliul, din care fac parte ministrii culturii din toate tarile membre ale Uniunii Europene, a acceptat in comitetele de selectie, monitorizare si consiliere ale actiunii comunitare Capitala Culturala Europeana doi experti culturali noi, unul dintre acestia fiind directorul teatrului sibian.

Romania a fost reprezentata la reuniunea de toamna a Consiliului de catre ministrul culturii, cultelor si patrimoniului, Theodor Paleologu.Recenta numire inseamna ca in urmatorii ani Constantin Chiriac va avea un cuvant de spus in tot ceea ce inseamna Capitale Culturale ale Europei si vine si ca urmare a bunei organizari a programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007. Contactat telefonic Constantin Chiriac ne-a spus saptamana trecuta ca se afla tocmai in Finlanda unde reprezinta interesele Teatrului National `Radu Stanca` din Sibiu.

Acesta ne-a mai spus ca va comenta numirea in noua functie si isi va prezenta proiectele pe parcursul acestei saptamani, cand va reveni la Sibiu.Pana atunci insa, Constantin Chiriac are deja un cuvant greu de spus in organizarea Capitalei Culturale din 2013 – Marsilia. Chiriac a fost cooptat de francezi in echipa de organizare a proiectului unde detine functiile de consilier artistic si organizator.`Am reusit un lucru, zic eu formidabil, sa scot Marsilia Capitala Culturala Europeana. Marsilia a fost in competitie cu alte trei orase foarte puternice. Este vorba despre Bordeaux care il are primar pe fostul prim-ministru al Frantei, Lyon care are de trei ori mai multi bani si Toulouse, care este o regiune politica, in sensul ca la Toulouse se fabrica Air Bus si atunci Parisul a impins foarte tare sa iasa Toulouse Capitala Culturala. Asa ca eu m-am zbatut foarte tare sa fac Marsiliei un proiect foarte destept.

Care sa nu poata fi contracarat. Si am folosit realitatile puternice ale orasului, am folosit multiculturalitatea, acolo sunt atat de multe natii, de la arabi si marocani pana la Armeni si tot acolo sunt nenumarate spatii industriale nefolosite. Plecand de la experienta pe care am avut-o in Sibiu cu spatiile industriale, `Faust` la Simerom si altele, am gandit un centru national al artelor spectacolului de strada in fostele docuri dezafectate`, declara Chiriac la inceputul acestui an despre munca sa in proiectul Marsilia 2013.

In acest an Romania a fost reprezentata in programul oficial al Liverpool Capitala Culturala Europeana de Teatrul National `Radu Stanca` care a inregistrat un mare succes cu spectacolul `Faust` in regia lui Silviu Purcarete. Pentru rolul ei in acest spectacol actrita Ofelia Popii a primit premiul The Herald Angel pentru cea mai buna actrita. Cea mai mare sustinere pentru participarea teatrului sibian la Liverpool a sosit din partea Ministerului Culturii si Cultelor.
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 decembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter