SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCine a fost dr. Petru Groza (III)

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Sub presedentia lui dr. Petru Groza, puterea sovieto-comunista introduce idei si practici nepopulare. Groza devine o personalitate cu rang, dar este constrans, treptat, sa se supuna hotararilor Moscovei. La 6 martie 1945 se duce la indeplinire reforma agrara, care va imparti taranimea in trei clase: tarani saraci, mijlocasii si chiaburimea. Chiaburimea, stratul taranilor instariti, era socotita ca fiind "exploatatoare" a taranilor saraci si mijlocasi, motiv pentru care trebuia asuprita si obligata la predarea unor cote agricole pe care nu le putea indeplini, in caz contrar "chiaburii" fiind deportati la munca obligatorie. (de ex. in Delta Dunarii). Scopul acestei actiuni era pur politic. Explicatia era faptul ca orice putere absolutista avea nevoie de un tap ispasitor, o oaie neagra, invinuita nedrept ca fiind capul tuturor nenorocirilor sociale (nota bene: asa cum erau socotiti evreii de catre nazistii germani), pentru ca numai in felul acesta isi acoperau farardelegile. Crearea Gospodariilor Agricole Colective (GAC-uri) s-a facut, in majoritatea cazurilor, cu forta. (vezi, de acelasi autor, "Palma" , publicat in Tribuna din 18 aprilie 2009). Este de remarcat ca Petru Groza era un adept al cooperativizarii agriculturii, dar nu in sensul ca marea majoritate a productiei sa fie predata la stat. El credea ca prin munca organizata in aceste gospodarii, membrii vor obtine si productii, si venituri considerabile. Presupunem ca in gandul lui era ajutorarea taranimii sarace, cand in anul 1933 a luat parte la Ţebea, la mormantul lui Avram Iancu, cu un mare numar de tarani, membrii Frontului Plugarior, al carui infiintator si presedinte era chiar el, precum si cu alte partide de stanga, declarand o lupta moral-politica impotriva tendintele de razboi, si pentru o viata mai buna. (Text parafrazat din Istoria romanilor, de C. C. Giurescu si Dinu C. Giurescu).

n perioada cand se desfasura o propaganda pe plan national, pentru infiintarea GAC-urilor, Groza a facut o vizita in secuime. A ajuns intr-o comuna unde chiar atunci s-a organizat o mare adunare in Caminul Cultural, pentru infiintatrea "colectivei" . Groza a fost prezent. Presedintele Sfatului Popular se "chinuia" deja de o ora pentru a obtine votul pozitiv in acest sens, dar fara rezultat. La un moment dat Groza s-a urcat pe scena, l-a dat la o parte pe presedinte si fara nici o introducere a recitat poezia "A Tisza" (Tisa) in limba maghiara, de Petőfi S�ndor. Este o poezie lunga, foarte dramatica despre revarsarea raului Tisa. Aplauze frenetice. In momentul urmator, Groza s-a adresat adunarii: "Oameni buni, vreau binele vostru si vorbesc in acest sens! Infiintati gospodtria coleectiva! Cine vrea? Eu votez pentru ea!" Dupa aceste cuvinte si-a ridicat mana. Votul a fost unanim.

La 11.iunie 1948, peste noapte, se nationalizeaza toate proprietatile imobile particulare, fabrici, scoli confesiomale, uzine, spitale, magazine etc. (In legatura cu aceasta samavolnicie va voi prezenta, in viitorul apropiat, o intamplare cu titlul "Calvarul"). Intorcandu-ne in timp cu un an, partidul comunist (zis si "muncitoresc"), fiind la putere, a organizat pe plan national "stabilizarea banilor" adica schimbarea banilor dar numai pana la un plafon. Era o metoda de a deposeda pe cei instariti de avere. O actiune conceputa cu smecherie, pentru ca s-a fixat un plafon maxim foarte moderat pentru o suma admisa pentru schimbarea banilor. In felul acesta o persoana care a agonisit in timpul vietii lui o suma insemnata de bani (si aici ne referim numai la munca cinstita), a ramas pagubit, pentru ca restul sumei peste acest plafon s-a devalorizat. Stabilirea s-a repetat dupa scurt timp.

La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost constrans sa abdice de la tron. Subsemnatul eram chiar militar (pacat ca tinerii de astazi nu sunt obligati sa faca acest serviciu, unde ar fi supusi unei discipline de fier !). Lucram in calitate de secretar in Biroul Mobilizare, aflat in cazarma Cercului Teritorial Miltar din Piata Armelor (Arsenalul sau Cazarma Kempel, n.red.). Era o camarderie adevarata intre noi, la care ma gandesc cu placere chiar si dupa atata timp. A fost foarte mult de lucru, deoarece terminandu-se razboiul, prizonierii romani retinuti in Uniunea Sovietica au fost eliberati, si aveau obligatia sa se prezinte la B.M. Şeful biroului era maiorul Stan, un suflet de om. Fiind descazarmat, in dimineata zilei de 31. decembrie 1947, la ora 6, m-am prezentat la serviciu. Am fost dirijat de catre comandantul garzii in sala mare. Acolo s-a adunat toata cazarma. La un moment dat, apare un capitan si doi locotenenti pe care nu i-am vazut pana atunci. Ni s-a spus ca sunt delegatii Ministerului Apararii. La o comanda cu totii am luat pozitia de drepti si capitanul a citit abdicarea Regelui Mihai I si instaurarea Republicii Populare Romane, pentru care am depus imediat jurmant de credinta. Era suspect ca nu era prezent colonelul comandant al cazarmii. Mai tarziu s-a aflat ca el nu stia nimic despre aceasta actiune. Sosise abea la ora sapte. Garda ii da onorul reglementar, se urca la etaj in birou, unde spre surprinderea lui il astepta capitanul necunocut si cei doi locotenenti. Este arestat, i se ia pistolul, centura si diagonala. A fost dus undeva cu o masina militara fiind inlocuit imediat cu un alt ofiter superior. Pentru elucidarea intamplarii este necesar sa aduc la cunostinta cititorului starea organizarii militare de atunci. Groza l-a numit pe postul de ministru al Apararii Nationale pe Emil Bodnaras, despre care se zvonea in secret ca numele lui adevarat este Bodnarenko si era sovietic. Dintre ofiterii nostrii au fot alesi multi cu "origine sociala sanatoasa" (parinti muncitori sau tarani saraci) si reeducati in URSS. Acestia au fost repartizati in cazarmi, fiind numiti "secunzi politici" . Paradoxul acelui timp era, ca cu toate ca aveau gradul inferior fata de comandantii unitatilor respective, aveau o putere mai mare.

Paralel cu dezvoltarea si intarirea puterii comuniste in tara, s-au facut purificari politice. Pentru ca Groza sa nu mai aiba atata priza im public a fost "degradat la mai mare" , fiind numit presedintele Marii Adunari Nationale (MAN). Cu cat i s-a dimiuat prestigiul dovedeste o intamplare: a vrut sa viziteze in inchisoare un cunoscut, condamnat politic, dar nu i s-a permis, cu toate ca era presedintele MAN.

Personal nu cred ca la abdicarea Regelui, Groza l-ar fi amenintat pe Mihai I cu pistolul. Groza era un "domn" in toata puterea cuvantului si nu se preta la un astfel de gest. A luat parte la abdicare datorita pozitiei sale politice de prim ministru. Abdicarea s-a facut la ordinul sovieticilor.

Zoltan Kalm�r


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 12 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter