SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCiobania - meserie recunoscuta in Nomenclatorul ocupatiilor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

O initiativa a unui oier de renume din partile Nasaudului, Vasile Turculet, presedinte al Asociatiei Crescatorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" din Bistrita-Nasaud, a fost legiferata printr-un Ordin al ministrului Muncii, Ioan Botis.

Practic, ocupatiile traditionale, precum crescator de oi, cioban, oier, baci, strungar au fost incluse in noul Nomenclator al ocupatiilor din Romania. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu, oamenii sa beneficieze de pensie la batranete si sa aiba serviciile medicale asigurate. Dintre toate acestea, cel mai rau pentru ciobani, pana la acest moment era spitalizarea. Daca-i dobora vreo boala, daca se doborau intre ei cu bata sau daca ii musca vreu animal mai afurisit, cea mai mare suferinta li se parea costul spitalizarii. Acum au sansa sa-si negocieze salariile, sa si le treaca in cartea de munca (ca vechime), sa-si plateasca CAS-ul, somajul si sa beneficieze de toate drepturile pe care i le ofera noul statut profesional.

Vestea pare sa nu-i bucure pe oierii sibieni

"Daca-i adevarat mai bine nu scrieti, domnu' ziarist. Eu am doi ciobani din partile Clujului. M-am inteles bine cu ei. Le dau si bani, le tin si oile lor in turma mea. Sa ma apuc acum sa umblu pe la somaj, pe la Casa de Sanatate, sa le fac carte de munca si mai stiu eu ce. Nu va dati seama cata umblatura. Şi tocmai acum cand fatarile sunt in toi si e nevoie de multa munca, de mult ajutor din partea lor. Unul dintre ei zice ca si-a platit si pana acum niste bani la Casa de Pensii din Cluj, prin muierea lui. Nu stiu daca-i adevarat. Lasati-ne in voia noastra ca ne-om descurca noi cumva, asa cum am rezistat si pana acum", ne-a replicat un cioban din Tilisca, la intrebarea: "O sa le faceti carti de munca la ciobanis". La aceeasi intrebare, un raspuns oarecum asemanator am primit si din partea lui M. I. din Rasinari: "Eu is batran de-acum. Nu-mi mai trebuie pensie. Gandesc ca-i o treaba buna pentru astia tineri. Daca-s destepti pot sa-si faca carte de munca, cand or fi ca mine sa stea la pensie. Nu sa umble pe coclauri, sa se certe cu veteranii, cu pietarii... Meseria de cioban ii frumoasa cui ii place. Sa fii cioban numai ca sa ai carte de munca nu-i o sfaraiala. Ba dimpotriva! O cheltuiala in plus! Sincer sa fiu, io cred ca astora tineri nu le prea place meseria de cioban. Uitati-va in satul meu, prea putini tineri se ocupa de oierit".

Faptul ca ciobania e recunoscuta oficial ca meserie, fiind inclusa in Nomenclatorul ocupatiilor, mi se pare un lucru foarte bun. De asemenea, faptul ca un cioban poate sa aiba carte de munca, iar mai tarziu sa beneficieze de o pensie la batranete cred ca este un lucru si mai bun. Cunosc, din pacate, destui ciobani care si-au pierdut oile, averile, din varii motive. Şi au ajuns la batranete, singuri, fara niciun ajutor.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter