SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Cioran si Goga, elevi de nota 1

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Hartie groasa facuta la Viena, scris de o caligrafie impecabila, sigilii din ceara rosie. Asa arata cataloagele si registrele cu evidentele elevilor din Rasinariul de altadata. Mai precis de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea cand doi scriitori, ambii fii ai Rasinariului, au deprins aici tainele alfabetului, ale socotitului, au inceput sa dezlege misterele naturii si ale istoriei. Este vorba, asa cum ati ghicit, despre Octavian Goga si Emil Cioran.

Octavian Goga, elevul de nota 1

... adica elevul cu 10 pe linie, daca transformam nota de altadata in sistemul de notare a elevilor practicat in prezent. Un catalog din anul scolar 1888/1889 arata ca Istoria, Fizica, Chimia, Matematica sau Limba romana nu i-au pus nicio problema lui Goga Iosif Octavian, asa cum era trecut in catalog scriitorul. in dreptul fiecarei discipline, invatatorul a asezat nota 1, de aceeasi apreciere bucurandu-se elevul si la capitolele Purtare morala, Diligenta si Atentiune. in consecinta, la finalul anului scolar, Goga Iosif Octavian a primit calificativul "general foarte bine".

Va intrebati daca avea concurenta in clasa autorul "Dascalitei"? Avea, dar acelasi catalog din anul 1888/1889 arata ca Octavian Goga a fost singurul elev din clasa sa care a reusit sa obtina nota 1 la toate materiile. . A avut si nota 2 : la Matematica, la Desen, la Caligrafie, dar in alt an scolar.

Emil Cioran, prieten bun cu romana, amic cu matematica

"Cioran Emilian... inscris in clasa IV primara a scoalei nationale/confesionale din comuna Rasinari a avut in anul scolar 1920-1921 urmatoarea situatie..." - asta citesti pe foaia unui vechi catalog. Elevul Cioran Emilian a fost prieten bun cu Religia, Limba romana (fie ca a fost vorba de Exercitii intuitive, Cetire, Scriere si exercitii gramaticale, Exercitii de memorie si libera reproducere sau Exercitii de compunere), Istoria, Geografia, Istoria naturala, Caligrafia, Desemnul, Cantul, Exercitii corporale si militare. in dreptul tuturor acestor discipline erau asezate nota 1 si calificativul "foarte bine". Ce materii nu i-au placut? Aritmetica si Fizica-Chimia, la care a obtinut nota 2 sau calificativul "bine". Nici la Purtarea morala si la Diligenta nu a obtinut calificativul maxim, ci "bine" si, respectiv, "mare".

Dar sa nu ramaneti cu impresia ca Emil Cioran nu a fost si elevul pe care orice profesor si l-ar dori. intr-un an precedent de studiu, invatatorul Ioan Vidrighin considera ca viitorul filosof merita nota maxima 1 la toate materiile. De asemenea, Emil Cioran primea calificativul "deplin corespunzator" pentru Purtarea morala si pe cel de "foarte diligent" pentru Diligenta.

Povestea unui catalog

...sau mai bine zis a unor cataloge vechi de vreo suta de ani. Cataloagele in care se regasesc notele lui Emil Cioran si Octavian Goga, precum si ale Victoriei Goga, sora poetului, au fost un timp date uitarii: "Le-am gasit sub niste harti, atunci cand am facut curatenie in pod. Le-am inregistrat arhivistic si le vom pregati un spatiu pentru expunere. Vom face niste vitrine speciale, iar spatiul cu pricina va fi supravegheat video, asa cum este scoala, de altfel. Cred ca aceste documente trebuie sa ramana scolii. Åžcoala noastra a fost infiintata in 1836 de Mitropolitul Andrei Åžaguna si a fost singura scoala din Ardeal cu etaj si clopotnita. Avem o datorie fata de acest patrimoniu", spune prof. Constantin Vilcu, directorul Åžcolii "Octavian Goga" din Rasinari.

in incheiere, o singura precizare: cine paseste astazi in aceasta institutie de invatamant, pe urmele lui Emil Cioran si Octavian Goga, poate constata ca urmasii dascalilor de altadata se achita cu brio de sarcini. Nu multe sunt scolile care se pot lauda cu asemenea dotari si conditii, iar apoi elevii rasinarenii au urcat pe podiumul mai multor competitii regionale si nationale.
de Teodor BOANTA


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 11 noiembrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter